Gyurkity Péter

A számítógépeket is megcélozza az ARM v9

A cég új magjai jobb teljesítményt nyújtanak, ezzel a nagyobb eszközökben is relevánsak lesznek.

Az ARM kapcsán április folyamán jeleztük, hogy érkezőben van a cég új architektúrája, amely a nagyobb teljesítményt és a fokozott biztonságot helyezi majd előtérbe. Most hivatalosan is lerántották a leplet a friss platform részét képező magokról, amelyek nemcsak hordozható eszközökben, de a szokásosnál nagyobb, összetettebb gépekben is helyet kaphatnak majd.

A hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy az abszolút zászlóshajó ezúttal a Cortex-X2, amely a jelenleg elérhető legerősebb androidos okostelefonokhoz képest is 30 százalékkal nagyobb sebességet kínál, bár a pontos technikai részleteket egyelőre még nem árulják el. A mainstream kategóriában a Cortex-A710 nagyjából 10 százalékkal gyorsabb a Cortex-A78 magoknál, a hatékonyság terén viszont szintén 30 százalékos lesz az előrelépés, míg a big.LITTE-chipek gyengébb komponensét képező Cortex-A510 35 százalékkal erősebb a közvetlen elődnél, a gépi tanulás terén pedig háromszoros gyorsulást ígér. Ezzel az A510 csaknem olyan izmos, mint a néhány évvel ezelőtti prémium chipek, ami ideális lesz a viselhető és az okosotthon-termékeknél. A 64 bitre való teljes átállást 2023-ban érnék el a Cortex-A esetében, az idei év végére azonban már minden 32 bites szoftvert száműznének, amihez a partnerek segítségére kell támaszkodniuk.

A grafikus vezérlők területén a Mali-G710 20 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújt, a gépi tanulásnál viszont 35 százalék lesz a különbség, ez a típus a közlemény szerint leginkább a Chromebook-vonalon és a prémium okostelefonokban vitézkedne. A Mali-G610 ennél picit szerényebb jellemzőkkel fut be, a G510 már a középkategóriás telefonok és okostévék esetében nyújtana 100 százalékos gyorsulást, míg a Mali-G310 a Valhall-architektúrát teszi elérhetővé a belépő szintű GPU-knál, az olcsóbb telefonok és a viselhető kütyük szegmensében. A komponensek megfelelő összekapcsolásáról a CoreLink CI-700 és a CoreLink NI-700 gondoskodik, nagyobb sávszélességgel és alacsonyabb késleltetéssel.

Még várnunk kell arra, hogy az egyes gyártók piacra dobják saját, ezen magokra épülő megoldásaikat, valószínűleg ezek képezik majd a jövő évi friss termékek alapjait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #6
    Erről beszélek. Az Apple nem ARM magot használ, hanem saját fejlesztésű magot, és csak az utasításkészlet ARM. A saját mag viszont hozzá van igazítva a saját OS-hez, amiben nagyjából öt évnyi munkájuk van benne. Microsoft meg vagy meglépi ezt, vagy nem, eddig nem kapkodták el a fejlesztéseiket. Android meg desktop vonaltól van nagyon távol. Linux marad ami eddig volt, szűk réteg szórakozása.
  • zola2000 #5
    PCn alapvetően a játékok fogják vissza az ilyenfajta váltást, a játékfejlesztők az istenért nem akarnak arm exe-t kiadni (pedig a legtöbb fordítóval csak pár kattintás lenne, a steam meg tudná oldani hogy a megfelelő verziót telepítse)

    Az emulációval meg maximum a tíz éves címek futnak.

    A másik ilyen konzervatív dolog a touchscreen támogatása, még ha szó szerint iPadról portolnak egy játékot windowsra surface tableten nem működik touchscreennel.
  • kvp #4
    ARM alapu desktop gephez kell desktop tudasu ARM-os mag. Lasd Apple. Ha ok sikeresek lesznek, akkor mindenki oket fogja masolni az x86-os magok hasznalata helyett.
  • M2 #3
    Nem hiszem, hogy az ARM magok hoznák el majd a nagy áttörést. Valószínűbb egy ARM alapú desktop gép, mint az Apple esetében is.
  • yesname #2
    Ha igazak a Zen 4-es pletykák azért attól még messze vagyunk.
    Utoljára szerkesztette: yesname, 2021.05.30. 13:43:50
  • kvp #1
    Mivel az Apple mar megepitette az ARM-os gepeit, ezert eleg egyertelmu, hogy ezek lesznek az uj desktop processzorok. Talan meg par ev es szerverekben is ezeket latjuk majd.