Berta Sándor

Még idén jönnek a 64 bites okostelefonok és tabletek

A gyártók mielőbb szeretnék piacra dobni az új 64 bites rendszerchipekre épülő okostelefonokat és táblagépeket.

Az első 64 bites chipekkel felszerelt androidos készülékek már az idén megjelenhetnek - legalábbis ezzel számol az ARM brit tervezőcég. Tom Lantzsch, a vállalat stratégiai vezetője közölte: ők is meglepődtek azon, hogy a gyártók mennyire szeretnék a 64 bites architektúrákra épülő platformok megjelenését. A közelmúltban nagyon megnőtt a kereslet a 64 bites chipekre, különösen igaz ez az új ARM Cortex A53-ra.

Lantzsch rámutatott, hogy a Qualcomm, a MediaTek és a Marvell egyaránt bejelentette a mobil eszközökhöz szánt 64 bites chipjét. Az ARM abból indul ki, hogy a 64 bites processzorokkal felszerelt első androidos mobil készülékek még idén karácsony előtt a boltok polcaira kerülhetnek. Azt viszont a cég nem volt hajlandó elárulni, hogy mikor jelenhet meg az Android első hivatalos 64 bites verziója.

A menedzser szerint a felhasználók számára az átváltás egyértelműen azt jelenti, hogy a teljesítmény nőni fog, a 32 bites alkalmazások is gyorsabban fognak futni és hatékonyabban dolgoznak majd ezeken az eszközökön, mint a natív 32 bites architektúrákon. Ugyanakkor azzal mindenképpen számolni kell, hogy némi időbe fog telni, mire a szoftverek kiaknázzák majd a 64 bites chipekben rejlő lehetőségeket. Ez hasonló folyamat lesz ahhoz, mint amikor az asztali számítógépeken és a notebookokon megjelentek a 64 bites operációs rendszerek és alkalmazások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #11
    Olyan ez mint a két mag, először fejlődjön a HW idővel ki lesz használva.

  • AgentKis #10
    én már az 128 bitet várom, az hátha még gyorsabb lesz! :D:D
    Amúgy, ha nincs rá 64 bites android, akkor teljesen értelmetlen...
  • Vol Jin #9
    KVP!

    Javíts ki, ha tévedek, de az iPhone5s-ben sincs 1 vagy 2 GB RAM-nál több, és eddig is képes lett volna az Android 4 GB-nál többet megcímezni egy címzési módnak köszönhetően. Tudom, 2 GB OS és 2 GB program ez az alap, de van lehetőség ennél több megcímzésére jelenleg is.
  • Vol Jin #8
    "A menedzser szerint a felhasználók számára az átváltás egyértelműen azt jelenti, hogy a teljesítmény nőni fog, a 32 bites alkalmazások is gyorsabban fognak futni és hatékonyabban dolgoznak majd ezeken az eszközökön, mint a natív 32 bites architektúrákon."

    Miért is?

    Az OS 32-bites, a programok 32 bitesek, akkor mi okozna gyorsulást? Nem a 64 bit az biztos. Takán az, hogy ujabb a processzor, és gyorsabb 32 biten is. De, hogy lesz bennük olyan 64 bites mód, amit semmi nem használ, attól nem lesz gyorsulás.
  • kvp #7
    A 64 bit nem a sebesseget noveli, hanem a cimter meretet. Igy mar lehetoseg lesz 4 GB-nal tobb ram-ot tenni az ARM-os keszulekekbe.

    A teljesitmeny novekedest pedig az hozza, hogy nem kell annyit toltogetni. Ugyanis android eseten tobbnyire nincs swap terulet, hanem az eppen szuksegtelen, de amugy hattertaron meglevo adatokat kidobja a rendszer amikot keves a memoria. Akar egesz programokat is leallit. Amikor viszont ujra kellenek ezek az adat vagy kodreszek, akkor ujra betolti oket, viszont ez ido, mivel tobbnyire tomoritve vannak a hattertaron, tehat be kell tolteni oket, kitomoriteni, ha kod, akkor jit es utanna mar mehet is. Ha az eppen eloterben levo program egyik reszlete volt igy elrakva, akkor a felhasznalo egy zokkenest lat, ha hatterprogram, akkor kevesbe zavaro, de ott is van egy kis erezheto teljesitmenycsokkenes. Egesz hattertarra kuldott programok eseten meg az egesz programot be kell tolteni es kicsomagolni az elmentett rendszerallapotot. Ha viszont van eleg ram, akkor ezek a lepesek kimaradhatnak. (ps: egyebkent iphone-on is pont igy mukodik, ott a jit-es lepes marad csak ki, mert a kod mindig nativ, android-on ez valtozo)

    Masik fontos szempont, hogy 64 bites rendszeren sokkal egyszerubb es gyorsabb x86-ot emulalni, tehat gyorsabb pc emulatorok johetnek, azaz konnyebb lesz egy desktop windows-os programot android alatt futtatni (emulatorban). Ez foleg a desktop arm-ok es a desktop android-ok terjedeset segitheti elo.
  • Tetsuo #6
    Hát azért...! ;-)
    Legközelebb nem valószínű, hogy Androidos telóm lesz.
  • zola2000 #5
    Már egy értelmesen összeállított 4.2.2 rendszer sem szaggatott gyengébb vasakon sem, 4.4 meg elvileg sokat javított a low-end telefonok sebességén.
  • gergod #4
    Vegre egy szinvonalas es tenyszeru cikk, gratulalok!

    A cimet azert javitsatok, mert mar egy ideje lehet kapni 64 bites telot .. a az uj telefonok kb 20%-a ilyen... http://www.macrumors.com/2014/04/28/apple-regains-market-iphone5s-sales/

    ez a Tom meg nem tul ertelmes faszi, merthogy meglepodik, hogy a telefon gyartok azonnal at akarnak allni...
    1) vagy van azonnali teljesitmeny elonye a 64-bitnek es akkor minek lepodik meg,
    2) vagy nincs azonnali teljesitmeny elonye a 64-bitnek, akkot meg minek mondja, hogy minden gyorsulni fog....
  • carville #3
    De minek állsz meg 6 magnál? A Galaxy S5-ben 8 van
  • esemve #2
    Kell ez mint egy falat kenyér! Meg még 6 magot is szeretnék, meg 256 magos videokártyát, hogy ne szaggasson az android.