Gyurkity Péter

Ellenállásba ütközik az ARM felvásárlása

Az nVidia lépését több cég mellett egyes kormányok is aggasztónak tartják.

Még tavaly szeptemberben robbant a hír, miszerint az nVidia megszerezte az ARM feletti irányítást, bár ehhez akkor gyorsan hozzátettük, hogy az illetékes hatóságok ilyenkor szokásos vizsgálatára és végső jóváhagyására van még szükség a tranzakció lezárásához. A jelek szerint komoly ellenállás bontakozott ki, így a felvásárlás alaposan elhúzódhat.

A friss hírek alapján nemcsak magáncégek, de egyes (komoly ráhatással bíró) kormányok is aggasztónak tartják a lépést, amit a piaci helyzet várható módosulásával indokolnak. A problémát elsősorban az jelenti, hogy az ARM hosszú éveken keresztül számos egyéb cég számára licencelte saját technológiáját, erre épültek az időközben széles körben elterjedt okostelefonok és táblák egész generációi, az nVidia pedig több területen közvetlen módon versenyben áll ezen vállalatokkal, vagyis az ARM feletti irányítás megszerzésével az nVidia kénye-kedve szerint sodorhatná kellemetlen helyzetbe ezen piaci szereplőket. A vizsgálatok folytatódnak, ez pedig a legjobb esetben is komoly csúszást eredményez.

Jó példa erre az amerikai FTC döntése, amelynek értelmében még december végén újabb kérelmet juttattak el a cég vezetéséhez, ebben pedig arra szólítják fel őket, hogy további információkat osszanak meg az ARM várható (jövőbeni) kezeléséről. A kínai kormány, annak illetékes szerve, szintén vizsgálódik, mivel az ottani részleg 49 százaléka van az ARM tulajdonában, eközben pedig a társalapító, Herman Hauser, saját kampányt indított a felvásárlás ellehetetlenítése érdekében, azt emelve ki a brit kormányhoz eljuttatott anyagában, hogy az ARM az egyetlen olyan brit cég, amely a telefonos piac élvonalában vitézkedik, emiatt pedig a szigetországnak meg kellene akadályoznia a tranzakciót.

Az nVidia a maga részéről elsősorban az AI terén igyekszik komoly előrelépést elérni a cég megszerzésével, de nyilván arra is kitűnő lehetőséget látnak, hogy a hordozható termékek piacán szerezzenek komoly befolyást az energiahatékonyság terén jó mutatókkal rendelkező fejlesztésekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #6
    Ritka hülyék a britek és az EU...
  • VolJin #5
    +1
  • Kryon #3
    Az jobb lenne, ha a kínaiak vennék meg?
  • UUUU #2
    Ne is engedjek, hogy az USA ceg rategye a tenyeret es mindenfele szankcioval tudja utana a kormanyuk az egesz vilagban a licenszekrol letiltani akit csak akar.
  • kvp #1
    Magyaran attol felnek, hogy az Nvidia nem licenszelne a jovoben az ARM platformot, hanem inkabb csak a sajat gyartasu ARM processzorait arulna. Nem tul valoszinu, bar az megeshet, hogy a konkurens gyartok mindig csak az egy verzioval korabbi technologiat kapnak meg, tehat a legjobb az mindig az Nvidia gyartasu ARM lenne.

    Sokat elmond a helyzetrol, hogy a kinai ARM reszlegben a kinai allam kis hijan tobbsegi tulajdonos. Ez arrafele kotelezo, tehat minden kinaban leanyvalalattal rendelkezo nyugeti ceg a kinai part kozponti bizottsaganak iranyitasa alatt all.

    A fentiek fenyeben ha Kina nem szolt volna be, akkor mar reg lezarult volna az ugy, mert a nyugati allamok nem mernenek beleszolni vagy ha megis, akkor nyugodtan figyelmen kivul lehet hagyni oket, lasd a Google legutobbi felvasarlasai. Kinat ellenben nem lehet ignoralni.