Berta Sándor

Az ARM egyelőre nem tervez 128 bites processzorokat

A brit CPU-tervező cég gyorsan cáfolta azokat a korábbi értesüléseket, hogy 128 bites chipeket fejlesztene ki, szerintük ezekre egyelőre még nincs szükség.

Az ARM egyik menedzsere blogbejegyzésben cáfolta azt a korábbi információt, hogy 128 bites processzor megalkotásán dolgoznak. A vállalat indoklása alapján jelenleg semmi szükség nincs ilyen termékekre. Az aktuális 64 bites architektúra most és sok év múlva is megfelel a számítástechnikai ágazat követelményeinek. A The Korea Herald korábban arról írt, hogy az ARM arra készül, hogy két éven belül bevezeti a 128 bites chipeket. A lap a cikkében többek között a szigetországi társaság egyik vezetőjének állítólagos kijelentéseire hivatkozott.

Ian Drew, az ARM marketingvezetője a következőket emelte ki a blogbejegyzésében: "Nem valósok azok a bármelyik ARM-menedzsernek vagy különösen a kollégámnak, Antonio Vianinak tulajdonított kijelentések, melyek szerint bizonyos partnerek 128 bites processzorfejlesztési terveiről szóltak. Ilyen kijelentésekre nem került sor." A The Korea Herald a cikkében a Samsungot említette a társaság partnereként. A dél-koreai gyártó kapcsán már a napokban kiderült, hogy a következő esztendőre 64 bites CPU-kkal készül, ezt az információt másfél hete egy újabb forrás erősítette meg. Hamarosan megkezdődhet a még nagyobb felbontású, WQHD-kijelzők sorozatgyártása, amelyek 2560x1440 pixel felbontással érkeznek majd, ezekhez pedig 64 bites, nyolcmagos chip társul, legalábbis a csúcskategóriás változatok esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Logikus, kozponti processzornak a 64 bit jelenleg boven eleg, a 2^64-es cimtartomanyt meg egy jo ideig nem fogjak kihasznalni. Multimedia utasitasokhoz pedig viszonylag konnyu egy 64 bites procira ratenni egy 128 vagy 256 bites vektoros gyorsitot. Persze a mai videokartyak mellett erre nem sok szukseg van.