Berta Sándor

Egyre több cég fektet be a bitcoinba

Bár a kriptovaluta vásárlása kockázatos üzlet, de ez nem riasztja el a vállalatokat.

A Tesla február elején jelentette be, hogy 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint, ezzel jelezte a platformba fektetett bizalmát, és azt is bejelentete, hogy a jövőben a digitális pénz alkalmazásával is lehetővé teszi az általa gyártott elektromos autók beszerzését. De ez csak egy példa, ugyanis a nagy amerikai technológiai társaságok az elmúlt hónapokban több millió dollárt ruháztak be a népszerű virtuális fizetőeszközbe. Ez derült ki a Bitcoin Treasuries nevű oldal adataiból.

Az összeállítás szerint a MicroStrategy inc. 91 064 bitcoint vett, míg a Tesla 48 000 darabot, a Galaxy Digital Holdings 16 402-t és a Square inc. 8027-et. A lista alapján 46 vállalkozás összesen 54,7 milliárd dollárért szerzett 1 365 355 darab bitcoint. A trend egyelőre az Amerikai Egyesült Államokban népszerű, Európában nem, de minden bizonnyal csupán idő kérdése, hogy a kontinens cégei is kedvet kapjanak a kriptovaluták vásárlására. A trend hátterében elsősorban az áll, hogy a bitcoin árfolyama nagyon erősödött, ezzel párhuzamosan pedig fokozatosan nő az árfolyam-ingadozás és -bedőlés kockázata.

Philipp Klöckner technológiai részvényszakértő szerint az is tény viszont, hogy ha az intézmények is befektetnek a digitális pénzbe, akkor az növeli annak elfogadását. Sőt, ha valaki még a tulajdonrésze egy részét is a virtuális fizetőeszközben tartja, akkor nagyon sokat nyerhet. Amennyiben pedig ezt egy vetélytárs teszi, akkor komoly előnybe kerülhet a többi piaci szereplővel szemben, főleg, ha a bitcoin értéke tovább nő. Akkor ugyanis azok fizethetnek rá az óvatosságukra, akik dollárban tartották a pénzüket.

Kérdéses ugyanakkor, hogy melyik vállalat hogyan bonyolítja a tranzakciókat. A Tesla és a Square a Coinbase rendszerén keresztül tette ezt, ami szintén növelte az üzlettel kapcsolatos bizalmat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #26
    Nem, pontosan hogy szetvalasztani probalom a kettot, nem osszekeverni. A Bitcoin nem termel erteket, pedig van rajta profitod. Mig egy rendes vallalatnal a profittermeles eros osszefuggesben all az ertekteremtessel.

    Penzugy termekek eleg sok erteket termelnek. Gyakorlatilag a penzugy termekeknek koszonheto, hogy a modern gazdasag egyaltalan letezik, es nem haztaji gazdasagok es cehek tomkellegebol elunk mint a kozepkorban, hanem a penzugyi termekeknek koszonhetoen ossze lehet gyujteni az eroforrasokat a nagyobb beruhazasokhoz. Szinten a penzugyi termekeknek koszonheto, hogy peldaul a gazdak nem mennek csodbe es halnak ehen, csak mert 1 evben rossz volt a termes.

    Pl a tőzsdei short pozíciók abszolúte nem értékteremtők, de lehet vele keresni (lásd: Gyuribá), mások megtakarítását elvonni.

    Az hogy te nem tanultal rola, ezert nem tudod mi az ertek a short mogott, az nem jelenti azt hogy ne lenne ertek mogotte.
    Eloszor is SENKINEK a takaritasat nem vonod el tole, szoval bizonytalan vagyok benne hogy egyaltalan erted-e mi az a short. Kizarolag a sajata penzedet kockaztatod vele, nem maset.
    Egyebkent a kovetkezo ertekei vannak a shortolasnak:
    - Osztonzi a cegekkel kapcsolatos negativ dolgok felderiteset. Pl csalasok, gyanus ugyletek, rossz befektetesek.
    - Lassitja a buborekok kialakulasat.
    - Vedelmet nyujt bizonyos cegeknek, akiknek nagy a kitettesege bizonyos kockazatos eszkozkkel szemben, es short pozicioval csokkentik a kockazatot. (peldaul ha a cegem sikere nagyban fugg egy masik ceg sikeretol, es annak a cegnek a bukasa nekem is nagy karokat okozna, akkor short poziciot nyitok abban a cegben, ami reszben karpotol a vesztesegert, hogy legalabb csodbe ne menjek miattuk)

    A shortolasnak csak a hirneve rossz, mert negativ dolgokra fokuszal, es az emberek szeretik a negativ hir hozojat buntetni, nem pedig az okozojat.
  • Sequoyah #25
    Ne hivj masokat "tudatlannak" mikozben sajat magad letagadod a virust ugyanabban a mondatban:D
  • Sequoyah #24
    Ha barmilyen Amerikai vallalatba fektetsz, akkor attetesen a dollarba is fektetsz. Kiveve hogy ha a sajat vagyonod es kereseted is eleve dollarban van... A legtobb Tesla befekteto pedig eleve Amerikai es dollar alapon el...

    A Tesla azert tartja dollarban a penzet, mert a koltsegei is dollarban keletkeznek. Minden normalis ceg abban a devizaban kepez tartalekot, amiben a koltsegei keletkeznek, csokkentve az arfolyamkockazatot. Bitcoint venni nekik CSAK akkor van ertelme, ha a kozeljovoben Bitcoint szandekoznak kolteni... De mivel semmi olyat nem arulnak Bitcoinban amiert nekik fizetni kene, ez nyilvan nem all fenn.
  • Sequoyah #23
    Jogilag van "joga", szoval perelni nehez lenne oket, de a Tesla profiljahoz az egvilagon semmi koze, csak a befektetok penzevel vao hazardirozas.
  • wkm #22
    Azért nekem olyan érzésem van, hogy mixeled az érték és nyereség teremtést. A pénzügyi termékek ritkán teremtenek értéket, de nyereséget jóval nagyobb arányban.

    A logikád alapján a pénzpiaci műveletek nagy része nem értékteremtő. Ezzel egyébként részben egyet is értek. Pl a tőzsdei short pozíciók abszolúte nem értékteremtők, de lehet vele keresni (lásd: Gyuribá), mások megtakarítását elvonni. Ha részvény esetében van long pozíciód, akkor lényegében tulajdonosi minőséged is van, nem csak fogadásod van a lóversenyen.

    Egyébként szerintem az emberiség nem veszítene sokat azzal, ha a short és hasonló, pusztán árfolyam nyereségre hajazó technikákat és befektetéseket betiltanák. Természetesen a tulajdonosi minőséget is jelentő befektetéseket kivéve.
    Ennek egyébként az is lenne a következménye, hogy a világ pénzbőségét jóval kevesebb helyre lehetne beletolni, ami még extrémebb volatilitást jelentene az érintett eszközök esetében, és a központi bankok mennyiségi lazítása is sokkal veszélyesebbé válna a gazdaság stabilitására.
  • factorian #21
    Lol.. Ha még egy informatikai oldalon is ilyen cikkek születnek akkor az átlag ember mennyire el van veszve.. Kedves tudatlan cikkíró tudod mit jelent az infláció? Tudod mekkora lesz most az infláció a kamuvírusnak köszönhetően? Van róla elképzelésed? Tudod hogy az arany veszít a bitcoinnal szemben mert a bitcoin (és egyéb kriptok) 100szor jobbak mint az arany?
  • ManfredMacx #20
    Ha Teslába fektetsz, akkor dollárba is fektetsz, hiszen 14 milliárd dolláron ült éppen, amikor bitcoint vett, miközben tavaly 25%-kal nőtt a money supply, tehát ennyivel értékelődött le a dollár. Az mivel is jobb, mint a bitcoin, vagy miben más, mint az, hogy "Ha en Teslaba fektetek akkor azt varom, hogy elektromos autot fejlesszenek, vagy uj autogyarakat epitsenek belole. Nagyon NEM azt varom, hogy a penzemet elhazardirozzak"?

    Aki ma Teslába fektet, az nagyobb részben fektet dollárba, mint bitcoinba, ez miatt miért nem reklamál senki?
  • zola2000 #19
    Ez úgy hangzott mintha a teslának nem lenne joga btct is venni.

    Pedig csak annyi történt hogy a cégek tartalékaik egy részét dollárban más részét euróban, yenben vagy épp aranyban tartják. Ehhez jött hozzá a bitcoin mint eszköz is.

    A készpénz tartása is hazárdírozás lásd Venezuela, az arany árfolyama is csökkent a dollárnál is azt mondják hogy inflációs félelmek vannak...
  • Sequoyah #18
    Azert ilyen szamitasigenyes, mert igy kicsi az eselye, hogy te egyedul egy egesz blokklanc minden elemet ujra tudjad szamolni, igy meghamisitva azt. Mivel sokaig tart, minden egyes blokk szamolasa eseten kicsi az eselye, hogy te nyered meg a "versenyt".
    A "szamitasigenyesseg" (proof of work) biztositja, hogy ez mindig egy elosztott folyamat eredmenye legyen, ahol tobb kulonbozo szamitogep vesz reszt a folyamatban, es mindegyikuk egyetertese szukseges.

    Ez egy kenyelmes modszer, de vannak mas modszerek is amik nem igenyelnek ekkor processzor es energia pazarlas (pl proof of stake). Szoval lehetseges olyan kriptovalutat letrehozni, ami nem omlik ossze hogyha tul sokan szeretnek hasznalni, de a Bitcoin az nem olyan...
  • Sequoyah #17
    Egyreszt nem olyan egyszeru egyetlen szemelynek/csoportnak 50%-ot szereznie. Masreszt az infrastruktura felelmetesen nagy resze Kinaban van, nem is olyan nagyon sok ember kozott szetosztva, szoval nem is olyan lehetetlen...

    Az viszont biztos, hogy konstruktiv fejlesztesi javaslatok mar buktak el, mert a banyaszok leszavasztak. Olyan javaslatok, amitol a Bitcoin hasznalhatobb lett volna, de a banyaszok profitja csokkent volna...