• Sequoyah
  #26
  Nem, pontosan hogy szetvalasztani probalom a kettot, nem osszekeverni. A Bitcoin nem termel erteket, pedig van rajta profitod. Mig egy rendes vallalatnal a profittermeles eros osszefuggesben all az ertekteremtessel.

  Penzugy termekek eleg sok erteket termelnek. Gyakorlatilag a penzugy termekeknek koszonheto, hogy a modern gazdasag egyaltalan letezik, es nem haztaji gazdasagok es cehek tomkellegebol elunk mint a kozepkorban, hanem a penzugyi termekeknek koszonhetoen ossze lehet gyujteni az eroforrasokat a nagyobb beruhazasokhoz. Szinten a penzugyi termekeknek koszonheto, hogy peldaul a gazdak nem mennek csodbe es halnak ehen, csak mert 1 evben rossz volt a termes.

  Pl a tőzsdei short pozíciók abszolúte nem értékteremtők, de lehet vele keresni (lásd: Gyuribá), mások megtakarítását elvonni.

  Az hogy te nem tanultal rola, ezert nem tudod mi az ertek a short mogott, az nem jelenti azt hogy ne lenne ertek mogotte.
  Eloszor is SENKINEK a takaritasat nem vonod el tole, szoval bizonytalan vagyok benne hogy egyaltalan erted-e mi az a short. Kizarolag a sajata penzedet kockaztatod vele, nem maset.
  Egyebkent a kovetkezo ertekei vannak a shortolasnak:
  - Osztonzi a cegekkel kapcsolatos negativ dolgok felderiteset. Pl csalasok, gyanus ugyletek, rossz befektetesek.
  - Lassitja a buborekok kialakulasat.
  - Vedelmet nyujt bizonyos cegeknek, akiknek nagy a kitettesege bizonyos kockazatos eszkozkkel szemben, es short pozicioval csokkentik a kockazatot. (peldaul ha a cegem sikere nagyban fugg egy masik ceg sikeretol, es annak a cegnek a bukasa nekem is nagy karokat okozna, akkor short poziciot nyitok abban a cegben, ami reszben karpotol a vesztesegert, hogy legalabb csodbe ne menjek miattuk)

  A shortolasnak csak a hirneve rossz, mert negativ dolgokra fokuszal, es az emberek szeretik a negativ hir hozojat buntetni, nem pedig az okozojat.