Berta Sándor

Az USA fellépne a kriptovaluta-bűncselekmények ellen

A technológiában rejlő pozitív és negatív lehetőségeket egyaránt elismeri a szaktárca.

Az amerikai igazságügyi minisztérium nyilvánosságra hozta az CryptocurrencyEnforcement Framework című jelentését, amelyben azokat a törekvéseit sorolta fel, amelyek segítségével megakadályozná a bűnözők és a terroristák által elkövetett kriptovaluta-visszaéléseket. A dokumentum részletesen taglalja a szaktárca és a tengerentúli bűnüldöző hatóságok reakciós stratégiáit.

A 83 oldalas anyagot három fő részre osztották és először a blokklánc technológiának és a különböző digitális pénzeknek az alkalmazási lehetőségeit (virtuális pénztárcák, intelligens szerződések stb.) foglalja össze. A jelentés megvizsgálja a virtuális fizetőeszközök napjainkban népszerű "illegális" felhasználási lehetőségeit is, amelyeket három kategóriába oszt be, ezek a következők: a bűncselekmények elkövetésével kapcsolatos pénzügyi tranzakciók; a pénzmosás és a törvényes tevékenységek megvédése az adózási, beszámolási és egyéb jogi követelményektől; illetve a közvetlen bűncselekmények, beleértve a lopást is.

A készítők kiemelték, hogy a kriptovaluták kapcsolatba hozhatók a szervezett bűnözéssel és a terrortevékenységgel, segíthetnek a nagy készpénz-tranzakciók elrejtésében, a bankszámlák felderítésével járó kockázatok mérséklésében vagy abban, hogy a bankok ne értesíthessék a gyanús tevékenységekről a kormányokat. A bűnözők gyakran nagy mennyiségű digitális pénzzel rendelkeznek, amelyet akár a határokon is átjuttatnak és - új eszközként - a bűncselekmények (drog- és fegyverüzletek, stb.) finanszírozására használnak. Továbbá a virtuális fizetőeszközökkel különböző kampányok is finanszírozhatók, például terrorszervezetek támogathatók.

A dokumentum második része azokat a jogi és szabályozási eszközöket tartalmazza, amelyeket jelenleg a bűncselekményekkel összefüggő kriptovaluta-tevékenységek, elsősorban átutalási csalások, értékpapír-csalások, pénzmosás, számítógépekbe való betörések és licenccel nem rendelkező tranzakciók, ellen vetnek be.

Az anyag harmadik része a jelenlegi és a jövőbeli kihívásokat sorolja fel, amelyekkel a bűnüldöző hatóságok szembesülhetnek. A bűnfelderítési folyamatokban a digitális pénzekkel foglalkozó különböző szervezeteknek és cégeknek az eddiginél sokkal jobban kellene segíteniük a rendőrségeket és a szövetségi nyomozókat. Ezeknek a platformoknak komoly felelősségük van abban, hogy megakadályozzák a felhasználók kizsákmányolását és biztosítsák az ügyfelek adatainak a védelmét. A készítők rámutattak végül arra is, hogy a bitcoin-automatákkal és a virtuális fizetőeszközöket alkalmazó kaszinókkal szintén követhetők el visszaélések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    Persze mivel olyan dolog mint a készpénz vagy nemesfém, csak digitális. Lehet itt lázadni a bankok hatalma ellen, de a felhasználási módjai is hasonlóak.