Berta Sándor

Szigorúbban szabályozná a kripto­valutákat az EU

A cél a pénzügyi piaci kockázatok minimalizálása.

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy az új digitális pénzeket szigorúan fogja szabályozni azért, hogy a pénzügyi piaci kockázatokat minimálisra csökkentse. A brüsszeli döntéshozók szeretnének beavatkozni akkor, ha monetáris politikai veszélyek merülhetnek fel.

Az EU célja az, hogy megfelelő és szigorú keretfeltételeket teremtsen a virtuális fizetőeszközök, azon belül is elsősorban a stablecoinok alkalmazásának. A stablecoinok értéke a hagyományos valuták árfolyamához van kötve és ezeknél nincsenek nagy árfolyamkilengések. Az új szabályok érintenék a kriptovaluták tárolási körülményeit, a befektetők panasztételi lehetőségeit és a rájuk vonatkozó előírásokat, továbbá az egyéb befektetői jogokat. Ezek együtt stabilitást teremtenének és megakadályoznák, hogy a digitális pénzek piaci kockázatokat jelentsenek. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a szervezet nem akarja akadályozni a területet érintő innovációt.

Az Európai Parlament illetékes jelentéskészítője, Stefan Berger ismertette az Európai Bizottság elképzeléseivel kapcsolatos módosítási csomagját. Berger azt reméli, hogy a parlamentben a nyári szünetig lezárulnak a kapcsolódó tanácskozások, különösen azért, mert a kérdésben még az európai uniós tagországoknak is határozniuk kell. A legfontosabb javaslata az, hogy kötelező legyen minden stablecoint bekötni az Európai Központi Bank (EKB) rendszerébe. Ennek ellenőrzése a nemzeti pénzügyi felügyeletek feladata lenne.

Az EKB-nak kellene minden tervet jóváhagynia. Amennyiben az állásfoglalás negatív kicsengésű lenne, akkor a nemzeti pénzügyi felügyeletnek sem tehetnének mást, mint elutasíthatnák az adott projektet. Berger úgy gondolja, hogy egy stablecoin csak akkor jelenthetne nagy kockázatot, ha jelentőssé válna, ilyen lehetne például a Diem, amely mögött a Facebook áll.

Az EU-ban már 2019 novemberében megjelentettek pénzügyi szakértők egy szabályozási tervezetet, amelynek a lényege az volt, hogy a testület nem akarja, hogy a virtuális fizetőeszközök piaca jogmentes terület legyen. Tavaly szeptemberben pedig ismertté vált, hogy új európai testület ellenőrizné a kriptovalutákat. Az új felügyelet a nemzeti és az illetékes európai hivatalokat egyaránt magába foglalná, s a feladata lenne a jelentős digitális pénzek, például a Diem ellenőrzése. Az EKB egyébként nemrég kockázatosnak nevezte az IT-óriások ilyen jellegű projektjeit, amelyeket szerinte fenntartásokkal kell fogadni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #40
    Néha kinyithatnál egy gazdaságtan könyvet és akkor értenéd is a szavakat, amiket használsz! Ajánlom Mises és Rothbard munkásságát!
    Írj még 20 mondat személyeskedést, attól biztos igazad lesz! :)
  • Sydra #38
    Miért olyan nehéz átverni az ostoba fejeden azt, hogy az állam nem a levegőből veszi a pénzt? Nincs olyan hogy olcsóbb állami egészségügy. Ugyanúgy te fizeted, csak az mellett, hogy kifizeted adóból az orvosokat, meg a kórházat, meg a felszerelést, még egy halom bürokratát is eltartasz, meg mindent a politikusok haverjain keresztül veszel dupla áron. Az állam nem teremt iskolát, meg kórházat. Ugyanúgy a te pénzedből fizeti, csak téged kihagy a döntésből. Azt hiszed tudsz számolni, de nyilvánvalóan nem tudsz.
    Ismételd utánam: Az állam a te pénzedet költi a beleszólásod nélkül.
    Te valami nagyon irigy és megkeseredett ember lehetsz nulla önbizalommal.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.03.12. 00:46:28
  • Sydra #36
    "Érveid azok bezzeg nincsenek."
    Akkor tanulj meg olvasni!

    "nagyon meglepödnél"
    Nem érv.

    "afrikába költözz"
    Nem érv.

    "Sok sikert a mérhetetlen gazdagsághoz."
    Nem érv.

    Ide több kell, mint az hogy értelmetlenül csapkodod a billentyűzetet.
  • Sydra #34
    Nem tudom mi hova esik, de azt tudom, hogy lopni, rabolni és erőszakkal kényszeríteni aljas dolog. Én nem tartom nehezen megvalósítható elképzelésnek, hogy mindenki csak azért fizet, amit önként használ. Ha ez meg lenne, nem létezne ekkora pazarlás, mint most.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.03.11. 19:05:04
  • Sydra #33
    "Majd kérdezd meg aput meg anyut, hogy mennyibe is kerül a magánorvosod."
    Csoportos biztosításban fejenként 8500 Ft havonta. Ebben rengeteg szolgáltatás benne van. A fogász az nincs, azt alkalmanként fizetem. 2-3 évente megesik, hogy valami speciális vizsgálatot magamnak kell fizetnem, ami 20-30k szokott lenni. Ezeknél jóval többet fizetek az államiba, amit nem is használok, mert annyira rossz.

    "Azt remélem tudod, hogy a magánrendelések 99% állami eszközöket, laborokat használ?"
    Ahova járok, ott minden az adott cégé. Ők építették a rendelőket, a klinikát, a kórházat, mindent.
    Nem nagyon akarod megérteni, hogy az állam nem a fáról szedi a pénzt és mivel nem piaci alapon működik szükségszerűen pazarlóbb. Azt el tudom képzelni, hogy valami minimálbéres segédmunkát végzel és így boldog vagy hogy a többi adófizető kifizeti neked, amit magadtól nem tudnál, de ez ugye élősködés, mert nem teremted elő az értéket, amit felélsz és igazából visszahúzod a társadalmat.

    "A magániskolák is olyan olcsók, hogy csak úgy tódul oda a szegény réteg."
    Mivel az iskolák nagyrésze most állami, így csak az elit rétegeknek építenek magán iskolát. Termet meg tanárt bérelni 20 gyereknek nem drága dolog. A füzetet meg könyvet most is kifizettetik veled, pedig a háromnegyedére nincs is szükség.

    "Ellenzed a rablást, meg az erőszakot? Akkor minek örvendsz olyan technek , ami épp ezt segíti elő?"
    Én nem örvendek ilyennek. Tőlem a kriptómat nem tudod elvenni, ha megszakadsz se.

    "Tudom ajánlani szinte bármelyik afrikai "államot". Ott aztán nics szociális ágazat."
    A szociális rendszer olyan mint a penész a kenyéren. Ahol nincs kenyér ott nincs penész se.

    Látom nagyon rossz érzéssel tölt el a gondolat, hogy a jövőben nem tudsz majd másokon élősködni. Remélem minél hamarabb oda jutunk. :)
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.03.11. 18:54:37
  • Sir Cryalot #31
    Sokan elég biztosra veszik hogy ebben könyékig bennevan az nvidia meg az amd.

    Elég gyanús is hogy ezek nem húztak elfelé ASIC-ozni hanem DEEE KELL a videokártyás shader flops (lol).

    Szerintem ezek tudják hogy ha lejártak a szabadlmaik akkor nekik reszeltek, addig meg kétkapura fognak játszani.

    És meg is tette az nvidia hogy elfekvő készletet ajánlgat. PERSZE EZ KAMU.

    Csakhogy tudjjuk hogy kinek fizettek itt a pc vásárlók évekig meg kinek a hagymázas hazugságait hallgatták.



  • ManfredMacx #30
    Az ne zavarjon, te nagyon okos, hogy a bitcoin tranzakciók lenyomozhatóak. Ennyi ésszel inkább hallgattál volna.
  • Sir Cryalot #28
    Szerintem az az elfogulatlan álláspont, ha abból indulunk ki , hogy lehet hogy a jelenlegi rendszer sem közelít az ideálishoz , viszont az általad kívánatosnak tartott is távol esik tőle . Mert mintha a második felét nem sikerülne belátni annyira mint az elsőt , és ez így eléggé "mámoros" .
  • Sydra #27
    "Hú, nálad aztán van zavar ez erőben rendesen."
    Nem érv

    "A kriptonak nyílt célja, hogy a bűnözök és a hozzájuk köthető cégek úgy tudjanak működni, hogy ne lehessen lenyomozni."
    Ha az a bűnöző aki nem tartja be a törvényeket, akkor részben igazad van. Viszont ha a törvény erkölcstelen, akkor jó ha van olyan technológia, ami a törvény betartatásától megvéd.

    "ilyen és hasonló emberek , mint te ie, ehhez még tapsikolnak"
    Én az egyén szabadságához és az önként elvűséghez tapsikolok. Nem hiszek a rablásban és az erőszakban és ellenezni fogom annak minden formáját.

    "Azt azért megnézném, hogy jártál volna magániskolába, magánorvoshoz, meg hasonlókhoz."
    Nem értem miért aggódsz a magán oktatáson, mikor mindenki zsebében ott lapul a világ összes tudása. Kezdj el agyalni rajta, hogy te hogyan szerveznél olcsón magánoktatást, aztán rájössz, hogy sokkal olcsóbban kijönnél magán alapon, mint amennyibe az állami oktatás kerül.
    Egyébként meg csak magánorvoshoz járok. Elég baj, hogy mellette fizetnem kell az államit.
  • Sydra #26
    "A szalmabábérvelés olyan érvelési hiba..."
    Nem érv

    "honnan jött hogy a felét ?"
    Ez a tapasztalat a mostani államoknál. Van ahol többet is.

    De próbálj meg ne mazsolázni. A mondanivalóm arról szólt, hogy az egyén rendelkezzen a vagyona felett és azért fizessen amit önként használni akar. Ezt támadd, ha vitatkozni akarsz. A többi nem érdekel.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.03.10. 19:15:19