Berta Sándor

Iránban áram­szüneteket okoz a bitcoin-bányászat

A közel-keleti országban számos problémát a tevékenységnek tulajdonítanak.

Iránban az elmúlt időszakban különösen a nagyvárosokban váltak egyre gyakoribbá az áramszünetek, ezzel párhuzamosan nőtt a levegő szennyezettsége is. A helyi hatóságok szerint a jelenségek jelentős részéért egyértelműen a bitcoin-bányászat tehető felelőssé, mert ezek a szerverfarmok nagy mennyiségű energiát fogyasztanak és ezáltal túlterhelik a hálózatokat.

A probléma ugyanakkor sokkal összetettebb. Iránban ugyanis az állam engedélyezte, hogy a bitcoin-bányászattal foglalkozó személyek és vállalkozások hozzáférjenek ahhoz a támogatott árammennyiséghez is, amely hivatalosan azt a célt szolgálja, hogy az ország elleni gazdasági szankciókat ki lehessen játszani. A lépés oka, hogy a bitcoint sokkal egyszerűbben be lehet cserélni a világpiacon értékes devizákra, mint az iráni riált.

Irán sokáig egy olyan régiónak számított, ahol kedvező feltételek vannak a bitcoin-bányászathoz. Ez azonban oda vezetett, hogy számos számítógép-farmot hatósági engedélyek nélkül, illegálisan építettek fel. A kriptovaluta árfolyama az elmúlt hónapokban jelentős mértékben emelkedett, ez csak tovább súlyosbította a kialakult helyzetet.

A problémával már a legmagasabb állami szinten is kénytelenek foglalkozni. A hatóságok a különböző városokban razziákat szerveztek és teljes szerverfarmokat foglaltak le. Eddig az áramszolgáltatók úgy tudták orvosolni a kialakult helyzeteket, hogy az államban működő gázerőművek nagyobb teljesítményre kapcsoltak. Ez azonban ellátási nehézségekhez vezetett, hiszen Iránban télen elsősorban gázzal fűtenek az emberek, a gáz pedig csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!