Berta Sándor

Svájcban már az adó is fizethető bitcoinban

Zug kantonban a lehetőséggel ettől a héttől élhetnek a felhasználók.

Heinz Tännler, Zug kanton pénzügyi igazgatója kijelentette, hogy a helyi lakosok akkor egyenlíthetik ki az adókötelezettségeiket bitcoinban vagy ethereumban, ha az összeg nem haladja meg a 100 000 svájci frankot. A szakember hozzátette, hogy a "Kripto-völgy" otthonaként a számukra fontos, hogy a digitális pénzek mindennapi használatát ösztönözzék és egyszerűbbé tegyék. Azoknak, akik használni szeretnék a szolgáltatást, az illetékes pénzügyi hivatal e-mailben küldi el a szükséges QR-kódot. A tranzakciókat a Bitcoin Suisse nevű helyi szolgáltató segítségével lehet lebonyolítani.

A kanton névadójának számító Zug város már 2014-ben ismertté vált, mint az első bitcoin-elfogadó város. A helyiek nyitottságát jól jellemzi, hogy Vitalik Buterin, az ethereum létrehozója is a településen telepedett le. A döntésében szerepet játszott a rendkívül liberális helyi szabályozás. Az ambíciózus digitális úttörők így szabadon és zökkenőmentesen megvalósíthatták a projektjeiket és összegyűjthették az azok finanszírozásához szükséges dollár- vagy svájci frankmilliókat.

2018 óta rendkívül sok új startup jelent meg nem csupán a "Kripto-völgyben", hanem egész Svájcban. Azon vállalkozások száma, amelyek a tavalyi esztendő első felében a blokklánc technológiával foglalkoztak 919 volt, ez 77-tel nagyobb a 2019-es számnál. E vállalatok közül 439 működött Zug kantonban, 161 Zürich területén, 84 Liechtensteinben, 49 Genfben és 44 Tessinben. Az 50 legnagyobb cég 2020 közepén 36 milliárd dollár értékű piaci kapitalizációt tudott megvalósítani, az összeg jelentős része az ethereumhoz kapcsolódott.

Tavaly szeptemberben a berni parlament a technika fejlődéséhez igazította a jogszabályokat, így a jogi akadályok elhárultak a technológia alkalmazása elől és lehetőség nyílt a közös adatkezelésre és könyvelésre. Mathias Ruch, a Crypto Valley Venture Capital (CVVC) nevű befektetési társaság alapítója és vezetője kifejtette, hogy Svájc teljesen átaludta a digitalizálást és emlékeztetett rá, hogy ez nem egyedi probléma az ország életében, hiszen a World Wide Web is egykoron a genfi CERN-ben jött létre és - a számos felsőoktatási intézménye, valamint a nagy pénzügyi ereje ellenére - gazdaságilag Svájc abból sem tudott profitálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Cryalot #10
  https://privatbankar.hu/cikkek/makro/mit-csinalt-orban-viktor-svajcban-a-karib-tenger-orosz-kalozai-mar-a-spajzban-vannak-274508.html
 • Sir Cryalot #9
  x éve elég volt 1x látnom a fejlesztőjének a búráját hogy ezekkel nekem soha semmi dolgom nem lesz.
 • zola2000 #8
  https://ethereum.org/en/developers/docs/consensus-mechanisms/pos/
 • Sir Cryalot #7
  Uristen ez mekkora SCAM.

  ETH aminek az a lenyege hogy ne asic al legyen banyaszva hanem hulyek altal vidkartyan:DDDD

  Abba Zugba hordja a fidesz is a penzt nem?
 • zola2000 #6
  Úgy van, teljes megfigyelést, az állam irányítson mindent!

  (Tudom a kettő között vannak fokozatok)

  A túlzott energia felhasználást az ethereum fogja megoldani, keressetek rá arra hogy "proof2stake" persze később átveheti a BTC is
 • ENVE #5
  Ha te azt haszonnak nevezed, lelked rajta.
 • Neocortex #4
  Pedig van valós felhasználása, a deepweb már egy évtizede használja. Ha drogot akarsz venni neten, vagy bármiféle kétes ügyet intéznél (hamis útlevél, ebay fiók, torrent meghívó) a bitcoin az elsődleges fizetőeszköz.
  Hogy túl van-e árazva az már más kérdés, boldog boldogtalan ebbe fektet
 • ENVE #3
  "már"

  Hány év telt el? Emlékszem, mikor mindenki azon pörgött, hogy mennyire ez a jövő. Most is ezen pörögnek, de csak az ára változott jóformán, más semmi. Továbbra sem lehet szinte sehol fizetni vele, 1-2 helyen elvétve. Közben zabálja az energiát, de haszna semmi. Szabályosan semmi.
 • intl #2
  mihelyst ugy erzik kirantja az allamok penzugyi szuveranitasat a btc, lepni fognak, megoldjak. ha mas nem lekapcsoljak a banyakat meg atirjak a sourcekodot h pl egy cim 0.01 btct tartalmazhat max.

  szvsz korlatos asset nemart az allampolgaroknak. de korlatos asset egy ember altal korlatlan felhalmozasat korlatozni kellene. kulonben sotetebb vilag lesz mint a kozepkor.

  illetve fel kell tennie a kerdest az emberisegnek: a btc az egy individualis vagyonkoncentracio legkornyezetszenyezobb fenntartasa, akarja-e az emberiseg evente orszagok co2 tonnajat benyelni hogy nehanyan orbitalisan gazdagok legyenek.
  Utoljára szerkesztette: intl, 2021.02.23. 11:07:33
 • zola2000 #1
  Pedig most pukkadt ki a bitcoin lufi ... már megint.