Berta Sándor

Megnyitja a rendszerét egyes kriptovaluták előtt a Mastercard

A pénzügyi cég így szeretne új ügyfeleket szerezni.

A Mastercard úgy döntött, hogy a jövőben bizonyos kiválasztott digitális pénzek számára megnyitja a globális pénzügyi hálózatát. A lépésre még az év vége előtt sor kerül. A pénzügyi szolgáltató közölte, hogy azt várja a nyitástól, hogy a vásárlók és a kereskedők számára számos új lehetőség nyílik meg, hiszen teljesen új formában fizethetnek majd az árucikkekért. A kereskedők olyan új ügyfeleket szerezhetnek, akik már eddig is hajlandók voltak digitális vagyonokba fektetni, míg a vásárlók előtt szintén új távlatok nyílnak.

Fontos ugyanakkor, hogy a Mastercard nem fogja az összes virtuális fizetőeszköz használatát támogatni, mert az indoklás szerint számos kriptovalutának először még meg kell felelnie a szigorú előírásoknak és ehhez meg kell tenni a szükséges intézkedéseket, többek között a pénzmosás ellen.

Az egyelőre kérdéses, hogy a Mastercard melyik digitális pénzek alkalmazását fogja támogatni. Vannak olyan úgynevezett stablecoinok, amelyek értéke a hagyományos valuták árfolyamához van kötve és ezáltal elkerülhetők a nagy árfolyamváltozások. Ilyen virtuális fizetőeszköz lenne a tervek alapján például a Facebook által fejlesztett Libra, új nevén a Diem. Az mindenesetre jelzésértékű, hogy a pénzügyi konszern 2019 októberében a Visával együtt kihátrált a Libra projekt mögül, annak ellenére, hogy az stablecoin lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #2
    A Libra meg Diem nem hagyományos értelemben vett kriptovaluták, csak szimpla digitális pénzek. Kár őket egy lapon említeni!
  • kvp #1
    A stablecoin-ok csak magancegek altal kibocsatott konvertibilis valutak. Sok allam a sajat hatalmanak a semmibevevesenek tekinti a magancegek fizetoeszkozeit (lasd: penzveresi jog). Mivel a globalis magancegek tenylegesen is semmibe veszik ezeket az allamokat, ez annyira nem meglepo.

    Kerdes, hogy a huzas nem jarhat-e a mastercard szamara bizonyos orszagokban a betiltassal es megeri-e ez nekik? Valoszinuleg a kozlemennyel probaljak tesztelni a politikusok reakcioit.