• wkm
    #22
    Azért nekem olyan érzésem van, hogy mixeled az érték és nyereség teremtést. A pénzügyi termékek ritkán teremtenek értéket, de nyereséget jóval nagyobb arányban.

    A logikád alapján a pénzpiaci műveletek nagy része nem értékteremtő. Ezzel egyébként részben egyet is értek. Pl a tőzsdei short pozíciók abszolúte nem értékteremtők, de lehet vele keresni (lásd: Gyuribá), mások megtakarítását elvonni. Ha részvény esetében van long pozíciód, akkor lényegében tulajdonosi minőséged is van, nem csak fogadásod van a lóversenyen.

    Egyébként szerintem az emberiség nem veszítene sokat azzal, ha a short és hasonló, pusztán árfolyam nyereségre hajazó technikákat és befektetéseket betiltanák. Természetesen a tulajdonosi minőséget is jelentő befektetéseket kivéve.
    Ennek egyébként az is lenne a következménye, hogy a világ pénzbőségét jóval kevesebb helyre lehetne beletolni, ami még extrémebb volatilitást jelentene az érintett eszközök esetében, és a központi bankok mennyiségi lazítása is sokkal veszélyesebbé válna a gazdaság stabilitására.