Gyurkity Péter

Jönnek a papír-alapú kólásüvegek

Több gyártó is alkalmazná az új megoldást, amely jóval kevesebb műanyagot tartalmaz.

Az elmúlt néhány évben egyre divatosabbá vált a környezetvédelem kérdése, ahogy az egyes gyártók is már részben az úgynevezett zöld szempontok alapján igyekeztek körülírni magukat, megtartva a korábban kiharcolt imázsukat. Most egyszerre két neves szereplő jelentette be, hogy „papírpalackokkal” próbálkoznak, ezek ugyanis jelentős mértékben csökkentik majd a műanyag szemét mennyiségét.

A napokban először a Carlsberg, majd pedig a Coca-Cola jelezte, hogy a holland illetőségű Paboco (Paper Bottle Company) közreműködésével érnék el a kitűzött célt, amely egyben a környezet megóvását, a további károsodás megelőzését is elhozhatja. A Coca-Cola, amelyet az utóbbi időben számos kritika ért, ezt pedig további hangzatos kijelentésekkel és távlati célok kitűzésével igyekeztek ellensúlyozni, azt emelte ki, hogy a végső cél a teljes mértékben újrahasznosítható, természetes eredetű csomagolások bevezetése, ez azonban még odébb van. A külsős beszámolókban viszont már több konkrét számot is megemlítenek, így ezek révén némileg tisztább képet kapunk a jelenlegi helyzetről. Bár a kólás cég immár az óceánból begyűjtött műanyagból is készít új palackokat (ahogy az a lenti videóban is látható) ez még nyilván nem ugyanazt jelenti.


A Carlsberg bejelentése kapcsán már megjegyzik, hogy a holland partner két eltérő prototípust dolgozott ki, ezek egyike egy vékony PET, a másik pedig természetes eredetű PEF polimerfilmet alkalmaz a fa rostokból készült borítás alatt, hogy megelőzze a folyékony nedű átszivárgását. Ez tehát még nem teljes mértékben papírból készült megoldás, viszont a 2015 óta folyamatosan dolgozó holland cég távlati célja még mindig ez, vagyis a polimerek teljes száműzése, itt pedig nagyon sok múlik majd azon, hogy ezek a nagy gyártók mennyiben működnek közre, hiszen ezzel folyamatos igényt támasztanak majd a fejlesztésre.

A műanyag elhagyása óriási segítséget jelentene az óceánok kitakarításában, bár ezzel kapcsolatban a megelőzés, a további felhalmozódás megelőzése mellett már a konkrét begyűjtési tervekről is olvashattunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #121
    "hogy a közszájon forgó dolgok egy része nem bizonyítható"
    Akkor sikeresen meg is találtál egy lényegi közös pontot a te zsidó alapú világkormány konteóddal, persze a hatalomba beszivárgáson túl.

    "Gyíkemberekről sem beszéltem"
    Nem is kell, azt mondtam egy konteó csoport, többek közt itt is azt mondják hogy ők irányítanak:
    A világot gyíkemberek irányítják, a zsidó háttérhatalom kemoterápiával és chemtraillel akarja elpusztítani Európát, az ételünket mérgezik, a holokausztot milliárdosok találták ki, hogy rátegyék a kezüket Palesztinára

    "A vallásokat se keverd ide, mert teljesen más téma"
    Közel sem teljesen más. A konteó egyfajta valláspótlék. Hogy kedvenc oldaladról idézzek: A konteók pont úgy működnek, mint az istenhit
    Azzal, hogy felfedtük a kreacionizmus és a konspiracionizmus közti összefüggést, remélhetőleg rámutattunk az összeesküvés-elméletek egyik fő hiányosságára, így segítve másoknak is, hogy észrevegyék: mindkettő a teleológiai érvelést használja, mivel mindkettő végső okot és átfogó célokat sejt a világban zajló események mögött. Szerintünk annak a megértése, hogy a konspiracionizmus egy olyan kreacionizmus, ami a társadalom életével foglalkozik, megvilágíthatja az úgynevezett post-truth korszak egyik legzavaróbb jellemzőjét.
    Jómagad mintapéldánya vagy mindkét csoportnak(aki egy konteóra fogékony az tipikusan fogékony a többire is). Ezért nem tudod már kellő objektivitással megítélni a világot, mindent próbálsz alárendelni a benned élő torz képnek, és mindent zsigerből utasítasz el ami ennek ellentmond.
  • Tetsuo #120
    Te hasonlítod állításomat az illuminátusos akármihez, miközben az "illuminátus rend" 1776-ban alapította Adam Weishaupt.
    A rendről bővebben magyarul, egyedül a megosztó személyiségű Drábik János írt, hozzátéve, hogy a közszájon forgó dolgok egy része nem bizonyítható. Ezt bárki vizsgálhatja pro és kontra.
    Ha ez neked konteó, akkor mit szólsz ahhoz, hogy bizonyos "tények" tagadását sztálini időket idéző törvény bünteti több európai országban? A logika szerint ez a dolog gyanúsabb kell, hogy legyen, de a konformista hozzáállás felülkerekedik nálad - úgy látszik.
    Gyíkemberekről sem beszéltem, ellenben a szabadköművesek befolyásáról Raffai Ernő könyveiben olvashatsz, bőven alátámasztva adatokkal, levéltári jegyzetekkel.
    A vallásokat se keverd ide, mert teljesen más téma, ráadásul a tudománnyal akarod megmagyarázni, míg a (profán, modern) tudományon kívül esik, pláne a te behatárolt, bigott kis világodon.
  • defiant9 #119
    Megalapozatlan üres vádaskodás, tényszerűen te vagy aki nem tudja bizonyítani a konteóját.
  • Tetsuo #118
    Hazudsz.
  • defiant9 #117
    "A nyilvánvalót lekonteózod... "
    A 'nyilvánvalót' amit nem tudsz bizonyítani, de tényként közölsz. A te kitalációd az illumintáusok konteó csoportba tartozik, mivel antiszemita vagy így értelemszerűen zsidózással párosítva. Persze a szabadkőműves szálon túl van ebből ökokommunista, liberális, gyíkemberes, stb. verzió is. Akár csak a vallások, kiválasztasz egyet és beállhatsz mögé, nem kell bizonyítani elég hinni benne. És ez a racionalitást mellőző világszemlélet ami jellemző rád, majd amikor sarokba szorulsz vele akkor terelsz, sunyítasz.
  • Tetsuo #116
    Azért ez a kijelentés erős volt. A nyilvánvalót lekonteózod...
  • defiant9 #115
    Valótlanságot állító, azt bizonyítani nem tudó antiszemita indíttatású konteós vergődés amit produkálsz. Olyan hogy világormány nincs/nem ismert/bizonyított a létezése ami szembe megy a nemzetek közt látható folyamatokkal.
  • Tetsuo #114
    Könyvajánló.
  • defiant9 #113
    Tehát továbbra sem tudod megadni hogy kik lennének a kitalált világkormány tagjai. Az hogy láthatóan a világ országai közt ellentétek feszülnek és egymással hadakoznak pedig cáfolja is ennek működését. Az hogy 42 perces videókat linkelgetsz az echo.tv/hir.tv -ből a szokásos sarokba szorult érvelési taktikád. Én is linkelhetnék, állításod cáfolata itt van: google.hu, de ez csak egy primitív buta érvelés lenne.
  • Tetsuo #112
    Nem pontosan az úgynevezett világkormányról, hanem annak befolyásoló erőiről, illetve magyarországi vonatkozásairól: