Berta Sándor

Szuperfriss zöldségek vásárolhatók automata függőleges farmokról

Egy startup kifejlesztett egy új technológiát, amely megváltoztathatja a szupermarketek és az éttermek életét.

Az Infarm megalkotta a függőleges farmtechnológiát, amely lehetővé teszi automata termesztőberendezések üzemeltetését számos környezetben. A vállalkozást 2013-ban alapították és eddig összesen 24 millió euró támogatást gyűjtött össze. Guy és Erez Galonska, valamint Osnat Michaeli olyan üvegszekrényeket alkottak meg, amelyekben a növények természetes körülmények között növekedhetnek, fejlődhetnek. Az egyes modulokat számos szenzorral látják el, hogy mérni lehessen a hőmérsékletet, a pH-értéket, a fényviszonyokat és a tápanyagok sűrűségét.

Mindegyik növény esetében életciklusonként mintegy 50 000 adatpont gyűjthető össze. Az egyes automata farmok egy felhőkörnyezeten keresztül össze vannak kötve az Infarm központi platformjával, így a startup a távolból tudja ellenőrizni az egységeket. Jelenleg 50 ilyen berendezés üzemel szupermarketekben, éttermekben és raktárakban, köztük az Edeka és a Metro áruházaiban. A cég növekedni akar és 2019 közepéig azt szeretné elérni, hogy összesen 1000 farm működjön Európában.


"Az olyan folyamatok, mint az öntözés vagy a hőmérséklet beállítása automatikusan történnek. Az úgynevezett Infarmereknek kell elvetniük, majd learatniuk a növényeket. A rendszer úgy van megtervezve, hogy akár a napi aratást is lehetővé teszi. Ez az egyik előnye. A függőleges farmok modulok formájában érhetők el, ezáltal gyakorlatilag bárhol felépíthetők anélkül, hogy veszítenének a minőségükből vagy a teljesítményükből. Minden farm saját ökorendszer, még akkor is, ha több egységet összekötnek. Így egyetlen helyen akár több száz növényfajtát is lehet termeszteni és a farmok személyre szabhatók" - jelentette ki Osnat Michaeli.

A társalapító hozzátette, hogy az ajánlat egyelőre nem érhető el átlagemberek számára. Az éttermeknek és a szupermarketeknek azért éri meg a technológia alkalmazása, mert minőségi növényeket kapnak versenyképes árakon. A szupermarketekben a gyökereikkel együtt értékesítik a növényeket, így ha a vásárló hazaviszi és egy üveg vízbe teszi azokat, akkor tovább fejlődhetnek. Ezáltal megtartják a tápanyagokat és a természetes ízüket. "A növényeket mindig az ügyfelek igényeihez igazítjuk. Az Edeka például friss koriandert termeszt, s mivel a németek nem nagyon szeretik a koriandert, ezért egy különleges fajtát kerestünk, amelynek az íze enyhébb. Ez volt az egyik lehetőség. A másik a különböző kondíciók, például a fényviszonyok megváltoztatása. Az utóbbinak köszönhetően a növény más tápanyagokat termel, amelyek visszatükröződnek az ízében is" - fejtette ki Osnat Michaeli.


A startup társalapítója hangsúlyozta, hogy azért költöztek 2012-ben Izraelből Berlinbe, mert Európa közepében akartak lenni, ahol ezekre a megoldásokra nagyobb szükség van. Elegendő időt akartak biztosítani a termékfejlesztésre és nem akartak egy félkész terméket piacra dobni. Ehhez jött még, hogy Berlin a startup-élet központja, ahová a világ minden tájáról sereglenek a tehetségek. Izraelben a legtöbb élelmiszert regionális szinten készítik, ezért a függőleges termesztéshez a piac túl kicsi. A vállalkozás egyébként még nem nyereséges, ahhoz még idő kell. Jelenleg nagyon sok pénzt fektetnek be a kutatásba és a fejlesztésbe azért, hogy a terméküket tovább optimalizálják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • giacomo gesso #24
    A vetőmag mindent meghatároz genetikailag. A törekvés biztos nem az, hogy Te a lehető legjobb íz és szaghatást élvezd, (tápérték nopláne!), hanem az, hogy minél több embernek eladható legyen a termék...slussz-passz.
  • defiant9 #23
    Ide jutottunk, ezek szerint a magyar zászlócska sem számít már, pedig azt hittem:)
  • giacomo gesso #22
    Méginkább nem lehet vitatkozni, ha az ízlés (ízlelés) szóba sem jön, mert minden ízetlen, szagtalan, tehát jellegtelen, érdektelen...
  • defiant9 #21
    De gustibus non est disputandum
    Az ízlésről nem lehet vitatkozni

    Egyébként én nem látom okát hogy az ízért felelős gének az eltarthatóságért(élettartam) felelős gének diszjunkt halmazba szerveződnének. Génsebészettel elvi szinten paprika ízű paradicsom is alkotható, enélkül nyilván ennek kiszelektálása egy jóval hosszabb/erőforrás-igényesebb folyamat. A fizikai állag már más téma, egy puhább/lazább struktúra értelemszerűen nem viseli jól a szállítás során kapott erőbehatásokat. Tehát kemény de ízes paradicsomot lehet hipermarket számára csináláni, de olyat ami puha is, olyat már nem érdemes.
    Utoljára szerkesztette: defiant9, 2018.03.03. 08:22:51
  • gaszton421 #20
    Ki kell hogy ábrándítsalak, igenis jobb az íze, nem teoretizálok, saját tapasztalatból tudom, falun élek, kertészkedünk, már többször is előfordult hogy ugyanazt a fajtát ugyanolyan minőségű földben elűltettük fóliasátorban és kint is, a fóiára tervezett tényleg jellegtelen izű de ha hagyod rendesen megérni, még ez is jobb izű mintha nem. Persze nagy nehézségek árán még mindig hozzálehet jutni olyanhoz ami jó ízű, de az jó izű megfelelő körülmények mellett a fóliában is.
    Nem hiszek abban hogy az ízét direkt rontották el, egyszerűen arról van szó hogy nem arra ügyeltek, hanem a hozamra, (sok paradicsom ugyanakkora területen nem tudja megkapni azt a mennyiségű értékes anyagot mint amennyi a kevesebbnek jut), színre, egyforma méret és alak, eltarthatóság, stb. ezzel viszont vele járt az hogy az íz nem volt kiválasztási paraméter, egyszerűen feláldozták a formai és mennyiségi paraméterek kedvéért.
  • dyra #19
    Megnézném, hogy pl a Jami Olvier venne-e az éttermében ilyen műanyag cuccot?
  • giacomo gesso #18
    "Ha ugyanezt a paradicsomot elülteted szabadföldbe és hagyod hogy megérjen akkor valamivel jobb lesz (az íze) mert legalább nem szededle éretlenül" (Kieg. tőlem.)
    Nem, nem lesz jobb az íze, mert direkt nem arra "fejlesztik". Az egy naiv tévhit, hogy a terméshozam, ellenállóság, szállíthatóság, szépség oltárán mintegy mellékesen/véletlenül elveszett a termények illata, íze... Nem. Szándékosan jellegtelenítik el azokat, ugyanis a tömegtermelésben nem az a cél, hogy kíváló tulajdonságú legyen a termék egy akár nagyobb vásárlóréteg számára, hanem, hogy minél kevesebbeket zavarhasson bármiféle hatás a mégnagyobb vásárlókör számára, ezzel eltántorítva a vásárlástól... Ha minden ízetlen, szagtalan, az senkit sem zavar...
    Utoljára szerkesztette: giacomo gesso, 2018.03.01. 13:48:41
  • giacomo gesso #17
    No pont ezért nem rossz, hanem semmilyen az íze mindennek. Ha lenne karaktere, akkor egyesek szeretnék, mások meg utálnák...Igy meg csak szín és forma alapján bármit megvesznek, minél ízetlenebb, annál többeknek/jobban eladható.
  • gforce9 #16
    A sötétséged ismét sikerült megcsillantanod. Ha neked lenne igazad, akkor Kína az olcsó vackait nem lett volna kinek legyártsa. Tekintve, hogy minden szart megvesznek az embere, így az állításod ordenáré baromság és köze sincs a valósághoz.
  • gforce9 #15
    Tekintve, hoyg a Föld erőforrásainak tetemes részét a fejlett nyugat kisszámú populációja fogyasztja el, a túlnépesedésről pofázni igencsak sötétségről árulkodik. Mindamellet, hogy természetesen ez kérdés lesz a jövőben, de kurvára nem ez a fő baj jelenleg, hanem az elképesztő pazarlás, amit a fejlett országok művelnek.