Gyurkity Péter
Veszélyes a gyorsételek csomagolása
A vízlepergetőként használt anyagok több betegséggel is összeköthetők.
A gyorsételek elterjedése számos negatív hatással bír az ezeket fogyasztókra, ma már ez szinte mindenki számára világos tény. Az egészségtelen életforma, valamint maguk az ételek mellett azonban egy harmadik káros tényező is felmerül, ez pedig a csomagolásban előforduló, széles körben felhasznált anyagok jellege.
Az Environmental Science & Technology Letters oldalán jelent meg egy új tanulmány, amelyben a tengerentúlon használt csomagolásokat, pontosabban azok összetételét vesézik ki. Ebből kiderül, hogy bár az amerikai gyártók már 2011-ben önkéntes alapon megállapodtak a perfluor-oktánsav (PFOA) és a perfluor-oktán-szulfonát (PFOS) alkalmazásáról, a hagyományos úton megvizsgált példányok nagyjából egyharmada még mindig tartalmazza azokat, ami azért jelent problémát, mert ezen vízlepergetők a rendelkezésre álló adatok szerint is összefüggésbe hozhatók az elhízással, az immungyengeséggel, a hererákkal, valamint a reprodukciót is érintő egyéb mérgezésekkel. A CDC korábbi összegzése szerint a több mint 2000 megvizsgált, 12 év feletti személy mindegyikében kimutathatók ezen vegyszerek, ami szintén figyelmeztető jel.
A most közzétett tanulmányban az új módszerekkel elvégzett vizsgálatokat vesézik ki. A szakemberek részecskegyorsító felhasználásával, úgynevezett particle-induced gamma-ray emission, vagyis PIGE-teszttel vették górcső alá a csomagolóanyagokat, ami azért előnyös, mert ezzel nem tesznek kárt bennük, maga a teszt pedig jóval gyorsabban elvégezhető. Mivel ilyen vizsgálatot most először hajtottak végre, spektroszkópiával igazolták vissza az eredményt, amely egyben arra is választ adott, hogy pontosan mely anyag van jelen az adott csomagolásban. Több mint 400 különböző terméket vizsgáltak meg, itt is nagyjából egyharmaduk adott pozitív eredményt (a főbb kategóriák között egyedül a papírpoharak jelentettek kivételt a maguk negatív adatával), ami az európai fogyasztóknak is fontos lehet, mert jól mutatja, hogy az illetékesek döntései még nem jelentik automatikusan a kérdés lezárását.
Dacára tehát annak, hogy a döntéshozók számára is ismert anyagokról van szó, az ezek visszaszorításával kapcsolatos megállapodások pedig már évekkel ezelőtt megtörténtek, a jelek szerint a veszélyforrás továbbra is létezik. A szakemberek számára különösen a hosszú életciklus aggasztó, ennek köszönhető, hogy a jegesmedvékben is felhalmozódnak ezek a mérgek, bár az emberi fogyasztókra nyilván jóval nagyobb veszélyt jelentenek - annál is inkább, mert a csomagolás általában a kukában végzi, a szeméttelepeken keresztül pedig ezek a vegyszerek a talajvízbe, netán az ivóvízbe kerülhetnek.
A gyorsételek elterjedése számos negatív hatással bír az ezeket fogyasztókra, ma már ez szinte mindenki számára világos tény. Az egészségtelen életforma, valamint maguk az ételek mellett azonban egy harmadik káros tényező is felmerül, ez pedig a csomagolásban előforduló, széles körben felhasznált anyagok jellege.
Az Environmental Science & Technology Letters oldalán jelent meg egy új tanulmány, amelyben a tengerentúlon használt csomagolásokat, pontosabban azok összetételét vesézik ki. Ebből kiderül, hogy bár az amerikai gyártók már 2011-ben önkéntes alapon megállapodtak a perfluor-oktánsav (PFOA) és a perfluor-oktán-szulfonát (PFOS) alkalmazásáról, a hagyományos úton megvizsgált példányok nagyjából egyharmada még mindig tartalmazza azokat, ami azért jelent problémát, mert ezen vízlepergetők a rendelkezésre álló adatok szerint is összefüggésbe hozhatók az elhízással, az immungyengeséggel, a hererákkal, valamint a reprodukciót is érintő egyéb mérgezésekkel. A CDC korábbi összegzése szerint a több mint 2000 megvizsgált, 12 év feletti személy mindegyikében kimutathatók ezen vegyszerek, ami szintén figyelmeztető jel.
A most közzétett tanulmányban az új módszerekkel elvégzett vizsgálatokat vesézik ki. A szakemberek részecskegyorsító felhasználásával, úgynevezett particle-induced gamma-ray emission, vagyis PIGE-teszttel vették górcső alá a csomagolóanyagokat, ami azért előnyös, mert ezzel nem tesznek kárt bennük, maga a teszt pedig jóval gyorsabban elvégezhető. Mivel ilyen vizsgálatot most először hajtottak végre, spektroszkópiával igazolták vissza az eredményt, amely egyben arra is választ adott, hogy pontosan mely anyag van jelen az adott csomagolásban. Több mint 400 különböző terméket vizsgáltak meg, itt is nagyjából egyharmaduk adott pozitív eredményt (a főbb kategóriák között egyedül a papírpoharak jelentettek kivételt a maguk negatív adatával), ami az európai fogyasztóknak is fontos lehet, mert jól mutatja, hogy az illetékesek döntései még nem jelentik automatikusan a kérdés lezárását.
Dacára tehát annak, hogy a döntéshozók számára is ismert anyagokról van szó, az ezek visszaszorításával kapcsolatos megállapodások pedig már évekkel ezelőtt megtörténtek, a jelek szerint a veszélyforrás továbbra is létezik. A szakemberek számára különösen a hosszú életciklus aggasztó, ennek köszönhető, hogy a jegesmedvékben is felhalmozódnak ezek a mérgek, bár az emberi fogyasztókra nyilván jóval nagyobb veszélyt jelentenek - annál is inkább, mert a csomagolás általában a kukában végzi, a szeméttelepeken keresztül pedig ezek a vegyszerek a talajvízbe, netán az ivóvízbe kerülhetnek.