Gyurkity Péter

2024-ig jutna el a Holdra a NASA

Ezt külsős partnerekkel érnék el, azonban a programot több tényező is hátráltatja.

Az amerikai űrügynökség alig néhány héttel ezelőtt erősítette meg, hogy a Holdra való visszajutást megcélzó program kapcsán a 2024-es határidőt tartják most szem előtt, ezt pedig most több érdekes bejelentés követte. Megnevezték azon külsős partnereket, akik a leszállóegység és az új űrállomás kifejlesztésében játszhatnak főszerepet, emellett azonban kiderült, hogy a frissen kinevezett új vezető máris távozott.

A napokban hivatalos közleményben tudatták velünk, hogy 11 különböző céget kerestek meg, akik már az egyezkedés alatt is előállhatnak a különböző konkrét javaslatokkal, legalábbis ami a leszállóegység egyes komponenseit jelenti. Itt többek között az Aerojet Rocketdyne, a Boeing, a Blue Origin, a Lockheed Martin, a Northrop Grumman, a Sierra Nevada, valamint a SpaceX együttműködésére számítanak, a rugalmas feltételek pedig azt is jelzik számunkra, hogy sietnének, mivel nem szeretnének ismét kifutni az időből. Ezzel egy időben a Lunar Gateway névre keresztelt új állomás kapcsán is megnevezték a fontos külsős partnert, így az Artemis néven futó küldetés mellett nyilván ez lesz a másik fő cél.

A NASA-nak természetesen a másik két kiemelt platformra is szüksége lesz, hiszen az SLS és az Orion nélkül nem tudnak majd eljutni a Holdra. Mindkét program komoly csúszásban van, itt nemrég felmerült, hogy a SpaceX közreműködésével tartanák magukat a menetrend aktuális változatához, amennyiben az SLS nem készülne el időre. Ezzel kapcsolatban további konkrétumok egyelőre nem láttak napvilágot, a napokban viszont kiderült, hogy a Hold-program élére áprilisban kinevezett új vezető máris távozott, miután az amerikai honatyák nem támogatták a belső átszervezésre, valamint a Holdra és a Marsra fókuszáló külön igazgatóság kialakítására vonatkozó terveit.

A Trump elnök vezette adminisztráció a múlt héten arra kérte a Kongresszust, hogy 1,6 milliárd dollárral növelje a NASA jövő évi költségvetését, ez azonban nem talált kedvező fogadtatásra. Amennyiben a javaslat elbukik, könnyen lehet, hogy csak az új állomás készül el időre, a Holdra való visszatérést pedig 2028-ra (a korábbi határidőre) tolják vissza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Munkas #6
    Ez már régen nem műszaki kérdés. Az Apollo programban gyakorlatilag a nulláról kellett kifejleszteni mindent, és 8 év alatt ott voltak a holdon.
  • Macropus Rufus #5
    "2024-ig jutna el a Holdra a NASA "
    :)
  • Pares #3
    Spoiler: nem fog.
  • NEXUS6 #2
    24? Persze. Ma még, és valszeg még jövőre is a Szojúzokkal mennek ők is fel az ISS-re.
    Nincs több kérdés.
  • kvp #1
    Kapkodnak es raadasul a politikanak mindig csak 4-8 ev a tavlat. Az eredeti holdprogramnal is nagyon kapkodtak es tobbek kozott ezert nem lett belole hosszutavu jelenlet. Jelenleg meg a spacex-nek is hosszabb tavu es jobban atgondolt strategiaja van.