Gyurkity Péter

A Hold összetételét vizsgálja a kínai holdjáró

Ez pedig némileg eltér a várakozásokhoz képest, valószínűleg a becsapódások miatt.

A kínai leszállóegység még januárban landolt a Hold felszínén, mégpedig annak túlsó oldalán, először érve el ezt az új célt. A helyszíntől távolodó holdjáró azóta fontos méréseket végez, amelyek arra is rávilágítanak, hogy miből áll az égitest, illetve miként alakult ki a jelenlegi összetétel.

A kutatókat némi meglepetés érte, a déli-sarki régióban, a Déli-Sark-Aitken medence területén ugyanis nem a várt eredményt kapták, legalábbis a Yutu-2 holdjáró spektrométerével elvégzett mérések kielemzése révén. A most közzétett tanulmány szerint ugyanis a Kármán-kráternél sokkal jelentősebb a piroxén és az olivin ásvány jelenléte, márpedig itt arra számítottak, hogy ugyanúgy alumíniumban gazdag könnyű anyagokat találnak, mint a felszín egyéb részein. Az elmélet szerint a nehezebb anyagok az egykori magmaóceánok lehűlésével mélyebbre húzódtak, a kráter területén viszont nem ilyen egyértelmű a kép, ami a kínai illetékesek szerint segíthet jobb betekintést nyújtani a jelenlegi szerkezet kialakulásának folyamatába, ami a nagyobb égitestek esetében is fontos részletekre világíthat rá.

A szakemberek arra gyanakodnak, hogy az eltérő felszíni összetétel a 72 kilométeres Finsen-kráter közelségével magyarázható, ez ugyanis a becsapódás maradványa lehet, ahogy az ott lévő anyag szétszóródott és beterítette a felszínt. Ezzel kapcsolatban jelen pillanatban nem mutathatunk fel konkrét bizonyítékokat, viszont a megfigyelés folytatódik, így a kínai páros (valamint az őket figyelő és a kommunikációt segítő műholdak) további érdekességeket szolgáltathatnak majd a közeljövőben. A köpeny jobb megértése idővel igazolhatja a magmaóceánok létezésével kapcsolatos jelenlegi elméletünk helyességét, ehhez azonban szintén a munka folytatására van szükség.


A Curiosity kapcsán eközben a JPL szolgált egy újabb rövid videóval, amely a marsjáró tervezett útvonalát mutatja meg nekünk. Itt a Sharp-hegy magasabb helyszínei nagyon jó összehasonlítási alapot nyújtanak majd a mélyebben fekvő terület vizsgálatát követően, vagyis itt is jobban megismerjük majd a környék, ezzel együtt pedig a bolygó összetételét, valamint a klíma alakulását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • duke #7
  Benak, elobb megkerdezhettek volna nehany szakembert, ahelyett hogy urhajokat lovoldoznek.  Utoljára szerkesztette: duke, 2019.05.27. 14:46:41
 • Merces2 #6
  Frászkarika, rizst akarnak ültetni.....
 • kvp #4
  A Hold felszine foleg calcium-aluminium-szilicium-oxidokbol all. Minden mas elvileg inkabb csak szennyezo anyag, amit a becsapodasok hordtak oda. Ehhez kepest talaltak jelentos merteku vas-szilicium-oxidot es relativ tiszta szilicium-oxidot is. Ezt okozhatta az, hogy gyorsabban hult le a felszint mint eddig gondoltak es kotott formaban maradt egy kis vas is a felszinen, de szarmazhat kulso forrasbol is (nagyobb meteorbecsapodasbol).
 • Mhari #3
  Nem hülyék azok, nem "alamóniumot" mentek oda keresgélni, ráadásul a hátsó oldalra :-)))!
  A zUFO-kkal akartak találkozni úgy, hogy a többi ne lássa.
  Van ám ott kultúra ... (mondaná Forgács)
 • masoma #2
  pedig sajtból van a hold, sajtból van a hold, sajtból van a hoooooold
 • Nemzsidó #1
  Alumíniumban gazdag... Hmm... már eleve alumínium-oxidot (timföld) kerestek? Merazugye fehér, a Hold meg nem vörös, mint a bauxit. De ha nem timföldet, akkor meg egyenesen rubint, vagy zafírt? Azok is a korund (Al2O3) szennyezett változatai.
  Tehát a maharadzsák kincsei részben a Holdról is származhatnak... :)