Berta Sándor

Kemény világ jön a Facebookra Nagy-Britanniában

Egy brit parlamenti vizsgálóbizottság a társaság dezinformációval és adatvédelemmel kapcsolatos gyakorlatát tanulmányozta, majd elkészítette a jelentését.

A testület a 110 oldalas dokumentumban a közösségi platform szerepét vizsgálta az amerikai választási kampányban, a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséről (Brexit) szóló szavazásban és a Cambridge Analytica-botrányban. Összegzésében azzal vádolta meg a Facebookot, hogy az felelőtlen, és arra szólította fel a szigetország kormányát, hogy cselekedjen. A brit parlament digitális, kulturális, média- és sportbizottsága a jelentésében többek között azt írta, hogy az olyan társaságok, mint a Facebook nem viselkedhetnek úgy, mint a "digitális gengszterek", amelyek úgy érzik, hogy mintha a törvények felett állnának.

Damian Collins, a testület vezetője azt mondta, hogy gyakran az ennek a kultúrának a vezérelve, hogy jobb elnézést, mint engedélyt kérni. Szerinte szükség van a platform és az emberek közötti hatalmi egyensúly radikális megváltoztatására. A Facebook úgy van kialakítva, hogy elrejti bizonyos döntések ismeretét és felelősségét. Emellett nyilvánvaló, hogy a közösségi portál szándékosan és tudatosan megsértette mind az adatvédelmi, mint a piaci versennyel kapcsolatos törvényeket. Mark Zuckerberget pedig azzal vádolták meg a képviselők, hogy semmibe vette a brit parlament korábbi felszólítását, hogy jelenjen meg Nagy-Britanniában és válaszoljon a felmerült kérdésekre.


A vizsgálóbizottság több mint 70 tanút hallgatott meg, valamint számos információt és belső dokumentumot értékelt ki. Tavaly nyáron már nyilvánosságra hoztak egy részjelentést, amely hasonló felvetéseket tartalmazott és amelyet most kibővítettek. A testület azt sürgette, hogy a jövőben a Facebookot és a többi nagy technológiai vállalatot kötelezzék egy etikai kódex előírásainak betartására. Így akadályoznák meg a dezinformációs kampányok terjesztését és a felhasználói adatokkal való visszaéléseket. Egy független ellenőrző szervezet vizsgálná, hogy a cégek betartják-e az irányelveket, s jogsértések esetén komoly pénzbüntetéseket szabna ki a vétkes vállalkozásokra. Továbbá a közösségi szolgáltatóknak felelősséget kell vállalniuk a tartalmakért és el kell távolítaniuk az illegális bejegyzéseket.

A testület felszólította a brit kabinetet arra, hogy korszerűsítse a választási törvényt és a 2014 óta megrendezett összes brit választást vizsgálja meg azért, hogy kiderítsék, történtek-e befolyásolási kísérletek külföldi személyek, hivatalok vagy szervezetek által. A Facebook egyik helyi menedzsere úgy reagált a hírre, hogy nyitottak az észszerű szabályozásra és támogatják a bizottságnak a választójog megreformálásával kapcsolatos javaslatait. Ezenkívül azzal érvelt, hogy a társaság már nem ugyanaz, mint ami tavaly volt és változtatásokat vezetett be.

Tavaly márciusban vált ismertté, hogy 50 millió Facebook-profil adatait szerezte meg a Cambridge Analytica és ezeket politikai célokra használták fel. Később kiderült, hogy nem 50 millió, hanem 2 milliárd Facebook-profilhoz férhetett hozzá a vállalat, amelyre 2018 júliusában a brit adatvédelmi hivatal (ICO) a maximálisan kiszabható pénzbírságot, 500 000 fontot rótt ki azért, mert nem védte meg az ügyfelei adatait és ezáltal törvénysértést követett el. Emellett nem tette átláthatóvá azt sem, hogy miként szerezhette meg harmadik fél a közösségi platform adatait. A brit parlament tavaly egy nagyon ritka eljárásban maga foglalta le a Facebook belső dokumentumait és bizalmas e-mailjeit, amelyek alátámaszthatják, hogy a cég tudatosan hozta létre azt a kiskaput, amely a Cambridge Analytica-botrányhoz vezetett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #19
    Nem, tévedsz. :D
  • TokraFan #18
    "És nem, ők nem ateisták."

    De igen, ők ateisták! Az ateizmus egy ága, ugyanis! Ahogyan van még pár egyéb szintje is, csak ismerni (tdni) kéne a tényeket, nem pedig "hinni" valamit a kérdésről.

    "Ők nem kívánnak meggyőzni arról, hogy "ha nem lennének vallások, jobb világ lenne"

    Igem, hát jelenleg a papok és az egyház vonult be az iskolákba, erőszakos térítési szándékkal. Azt viszont nem látom, hogy az állam fizikusokat, matematikusokat, vagy más reálos szakembereket rendelt volna ki a templomokba, ahol a nyájnak végig kéne hallgatnia mise után egy természettudományos előadást.

    Látod, megint a tények!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.02.20. 19:28:52
  • TokraFan #17
    Jelentős hatást gyakorolhattam rád, ha már első válaszodban csak a személyeskedésig sikerült eljutnod, komolyabb érvelés helyett. Az egyetlen "érved" melyet sikerült felhozni, tévedés, alapvetően szövegértelmezési problémákra vezethető vissza.
    Az ateizmusnak több szintje létezik, ezek egyike az agnosztikus ateista. Nem tagadja kifejezetten isten létezését, mert nincs is mit tagadni, lévén semmiféle bizonyítás, bizonyosság, de még csak arra utaló megfigyelés vagy igazolható jel sincs, hogy létezne. Ebből következően nem foglalkozik az egésszel, nem része az életének még elméleti szinten sem, tudomást nem vesz róla. Igazságnak végképp nem fogadja el, hiszen nincs semmiféle vizsgálható aspektusa!
    Ezek az emberek nem hisznek istenben! De itt egy másik grafikon, a 2014-2016-os felmérés szerint a Magyar fiatalok 67%-ka hitetlen!

    "a "hitoktatás egy faxság" témát, akkor ellövöd."

    Nem lenne baj ha megértenéd, mit jelent egy internetes fórum, mi a célja és értelme! Ha a hívőnek joga "ellőni" mindeféle "logikai bukfenc keretében, hogy a hitoktatás szükséges", akkor természetesen nekem is jogom van leírni az erről alkotott saját véleményemet! És igen, a hitoktatásnak nincsen helye az állami oktatási intézményekben, mert ezzel az erővel a hétfejű sárkány létezését vagy bármilyen más mesét is taníthatnának a szerencsétleneknek! A mindössze meséken és elképzelésken alapuló vallásoktatás ideje felnőttkorban jöhetne el, amikor az illető már fel tudja mérni a korábban szerzett ismeretei és mentális érettségének birtokában, hogy szüksége van-e a mesékre az életében vagy sem. Egy gyerek viszont erre még nem képes, ők a sulykolás ellen védtelenek, mindent elhisznek amit tanítnak nekik, akkor is, ha semmiféle bizonyíték nincsen a tanok mögött.

    "De sebaj nem haragszom"
    LOL! Most örülöm kéne?
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.02.20. 19:14:01
  • ostoros #16
    Őket hívják agnosztikusoknak. És nem, ők nem ateisták. Ők nem kívánnak meggyőzni arról, hogy "ha nem lennének vallások, jobb világ lenne" (ami felér azzal a szöveggel, hogy ha mindenki Krisztusban hinne, jobb világ lenne).
    Mert ez az ateista "hit" jobb szó híján.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.02.20. 18:53:18
  • ostoros #15
    Ma nem tudsz felbosszantani, kicsi troll. :)
  • Akva #14
    Nem erős a szövegértésed! A szóban forgó fiatalok praktikusan nem hisznek istenben. Semmilyenben. Hogy "nem ateisták" az az adott szövegösszefüggésben azt jelenti, hogy az isten tagadásával sem foglalkoznak, nem tudományos alapon vetik el az istent, hanem egyszerűen nem foglalkoznak vallási kérdésekkel.

    Tehát nem arról van szó, hogy egyébként hisznek istenben csak felekezeten kívül.

    A vallásnyalók nagyon szeretnék bebizonyítani még az ateistákról is, hogy azok is valójában vallásosak.

    Igen sok és igen alapos hitoktatásban részesültem, ezért én is meg tudom erősíteni, hogy faxság.
  • Ayma #13
    Mondjuk úgy, egy kicsit rühellem az erőszakos hittérítőket, tartozzon az bármelyik felekezethez (beleértve kontósokat, űrmeghódicccsa fanokat). És félreértés ne essék te is ebbe a kategóriába esel. Nem gyakran tévedek ide az SG-re, de valahogy téged kiszúrtalak, hogy ha bármihez hozzá tudod kapcsolni egy logikai bukfenc keretében a "hitoktatás egy faxság" témát, akkor ellövöd.

    Az általad linkelt cikkben pedig külön felhívják a figyelmet, hogy nem ateistákról van szó, hanem olyanokról, akik nem tartoznak egyik felekezethez sem. Ergo az utolsó ütősnek szánt mondatod a tapsikolós jellel picit mellé ment. De sebaj nem haragszom..csak sajnálom az ilyen embereket.
  • TokraFan #12
    Ezzel az erővel kis zöld emberkékről és UFÓ-król is zagyválhatnának szegény gyerekeknek. Egyebekben valóban tökönszúrtátok magatoat az erőszakos hittérítéssel, az adatok szerint, istenről szóló mesét besz*pó fiatalok száma folyamatosan csökken! Gyakorlatilag ateista ország vagyunk, nagyon helyesen!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.02.20. 01:51:16
  • Sydra #11
    Ez a komment szekció azt önjelölt zsarnokok és szellemi rövidnadrágok gyülekezete! Benneteket ki kellene rakni egy lakatlan szigetre, hogy ne árthassatok a békés, civilizált embereknek!
  • ostoros #10
    Azt nagyon jól tették.