Berta Sándor

Támogatná a helyi sajtó­orgánumokat a Facebook

A közösségi oldal 300 millió dollárt szán erre a célra.

A Reuters híre alapján a felajánlott összeget a következő három esztendő során új technológiákba és helyi riporterek képzésébe fektethetnék be az egyesült államokbeli és külföldi sajtóorgánumok. Ezek a befektetések világszerte lehetővé tennék a helyi szerkesztőségeknek, hogy hosszú távon is működő üzleti modelleket fejlesszenek ki és alkalmazzanak. A befektetéseket a Facebook nem köti a vele való együttműködéshez. A társaság ugyanakkor például az új technológiák alkalmazásában, új termékek kifejlesztésében, valamint a hirdetési ügyfelek szerzésében szeretne segíteni a programhoz csatlakozó szerkesztőségeknek és kiadóknak.

A Facebook nyilván egyrészt így szeretne pozitívabb képet kialakítani magáról és ellensúlyozni azokat a kritikákat, amelyek szerint komoly szerepet vállalt a világ hírszolgáltatásainak eróziójában. A korábbi projektek esetében az is visszatetszést keltett, hogy a közösségi platform valamilyen szinten arra ösztönözte a kiadókat, hogy a termékeiket a rendszerén keresztül hirdessék vagy jelentessék meg. Campbell Brown, a Facebook globális hírközlési partnerségekért felelős alelnöke közölte, hogy továbbra is harcolni akarnak az álhírek, a félretájékoztatás és az alacsony minőségű hírek ellen. De emellett segíteni szeretnék a helyi szerkesztőségeket és hírügynökségeket is.

A 300 millió dollár kedvezményezettjei a Pulitzer Center, a Report for America, a Knight-Lenfest Local News Transformation Fund, a Local Media Association és a Local Media Consortium, az American Journalism Project és a Community News Project. Fran Wills, a Local Media Consortium vezetője kiemelte a Facebook segítségét a tartalomprojektjük létrehozásában. A szervezet 80 szerkesztőséget és hírügynökséget tömörít, s tavaly decemberben 6 millió dollárt fektetett be brit helyi kiadókba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #6
  Főleg akkor keveredik bele, ha bele akar keveredni...
 • kvp #5
  Hat igen, mar igy is sokan biraljak hogy beavatkozik mas allamok politikajaba. Ha ezt meglepi akkor mar bizonyitek is lesz ra. Nyuszika es a sapka esete, de ezt a helyzetet maguknak csinaltak amikor elkezdtek egy adott politikai iranyzatot es tarsadalmi filozofiat kovetni. Ha valaki nem deklaraltan es bizonyithatoan partatlan, akkor ha akarja ha nem belekveredik az osszes helyi konfliktusba csak pusztan a globalis jelenlete miatt.
 • Tetsuo #4
  Fogadok rá, hogy a baloldali-liberális sajtót mentené, a jobboldalit meg temetné. :-D
 • duke #3
  "Támogatná a helyi sajtó­orgánumokat a Facebook "

  Magyarul ott is be akarja vezetni a totalis liberalis cenzurat.
 • ostoros #2
  Jellemzően ott maradnak fenn a helyi újságok, ahol nagyobb a lakosság. Ami azt jelenti, hogy eleve nagyobb település, iparűzési adóval és egyéb bevételekkel.
  Magyarul, ahol sok a pénz, ott könnyebb lopni.
 • Sequoyah #1
  Sokak szerint a mai demokraciara veszelyt jelento egyik legnagyobb veszely a helyi sajtoorganumok es ujsagok kihalasa. Az internet gyorsan kivegzi oket, es csak a legnagyobbak maradnak meg. A legnagyobbakat viszont csak az orszagos es vilag jelentosegu hirek erdeklik, a helyi falusi polgarmester korrupcios ugye sehol nem fog megjelenni, mikozben a legtobb ember napi eletere a legnagyobb hatassal ez van.

  Azota mar sikerult tenyszeruen is kimutatni az osszefuggeseket, hogy a helyi kormanyzat fenntartasanak az ara (ebben benne van a kormanyzati alkalmazottak fizetese, illetve a beruhazasok, utfelujitasok ara is) gyors novekedesnek indult ott, ahol a helyi ujsag becsodolt es megszunt, szemben azokkal a telepulesekkel, ahol fenn tudtak maradni.
  Egesz egyszeruen a fuggetlen kontroll nelkul a korrupcio nott, es a koltekezesnel is gyakrabban szaladt meg a toll...

  Az egyetlen trivialis megoldas lenne a legrosszabb. Mondhatnank hogy akkor ha ez kozerdeku szolgaltatas, akkor fizesse az allam. De innen sajnos egyenes az ut ahhoz, hogy fuggetlen, a kormanyzatot reflektorfenyben tarto sajtobol a kormanyzat sajat propagandagepezet valjon. Sajnos nem kell ilyen peldaert messzire menni, a mi kis hazankban mar alig van fuggetlen sajto, videken pedig kifejezetten a 0hoz konvergal...

  Nem csoda, hogy pl Amerikaban mar egyes filantrop gazdagok kvazi jotekonysagi celbol kezdtek el felvasarolni veszteseges helyi lapokat, hogy azok fennmaradjanak. De itt is az uj tulaj joindulatan mulik, hogy mennyire lehetnek fuggetlenek ezen ujsagok. Bar meg mindig jobb ha toluk fugg, mint a kormanytol, akiknek a vilagok a legrosszabb a statisztikaja az ujsagok propaganda celra valo felhasznalasrol...

  Sajnos jo megoldasa senkinek sincsen arra, hogy az olvasonak ne kelljen kozvetlenul fizetni, de a tartalom feletti kontroll azert meg az olvasonal maradjon. A Facebooknak technikailag vegulis megvan a lehetosege erre... de moralisan...