Berta Sándor

Megbír­ságolták a Facebookot Nagy-Britanniában

A cég méretét figyelembe véve nevetséges összegű büntetésre a Cambridge Analytica-ügy miatt került sor.

A brit adatvédelmi hivatal (ICO) a maximálisan kiszabható pénzbírságot, 500 000 fontot rótt ki a vállalatra, amiért az nem védte meg az ügyfelei adatait és ezáltal törvénysértést követett el. Emellett a társaság nem tette átláthatóvá azt sem, hogy miként szerezhette meg harmadik fél a közösségi platform adatait - mindezt Elizabeth Denham, az ICO vezető jelentette be.

Mint ismeretes, márciusban vált ismertté, hogy 50 millió profil adatait szerezte meg a Cambridge Analytica és ezeket politikai célokra használták fel. Később kiderült, hogy nem 50 millió, hanem 2 milliárd Facebook-profilhoz férhetett hozzá a vállalat, amely május elején csődöt jelentett. A brit adatvédelmi hivatal alighanem nagyobb büntetéssel is sújtotta volna a Facebookot, de a szigetországban jelenleg 500 000 font a kiszabható maximum. A The Guardian számításai alapján a közösségi oldal 5,5 perc alatt termel ekkora bevételt.

Denham kiemelte, hogy a döntés - az alacsony összeg ellenére - világos jelet küld a Facebooknak és megmutatja a cégeknek, hogy az ilyen jellegű törvénysértéseket üldözik és büntetik. A platformnak a végleges döntés előtt még lehetősége nyílik kifejtenie az álláspontját és reagálhat az ellene felsorakoztatott felvetésekre. A társaság már be is jelentette, hogy tanulmányozni fogja a hivatal jelentését és rövid időn belül reagál majd arra. A Facebook egyébként jelezte, hogy a vizsgálatok során mindenben együttműködött a hivatalokkal.

Erin Egan, a vállalat adatvédelmi biztosa kijelentette, hogy a Cambridge Analytica és annak tevékenysége kapcsán korábban kellett volna lépniük és megvizsgálniuk a különböző jelentéseket, valamint már 2015-ben ellenintézkedéseket kellett volna bevezetniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #7
    Ostobaságot beszélsz. Hagyjuk az ilyen gondolati árukapcsolásokat, mert a valóság nem így működik. Egy az, hogy a cégek nem emberek. Nem illeti meg őket az emberi jogok sem, vili? Attól, hogy a szemétre dobjuk ami a szemétre való nem lesz senki diktátor. Ez egy hazugság.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.07.14. 19:34:20
  • Sequoyah #6
    Diktatorok mukodnek ugy hogy kicsinaljak azt akik szerintuk "megerdemlik". Biztos letezik olyan ember is a vilagon, aki szerint te megerdemled hogy kicsinaljanak, es ilyenkor orulsz, hogy megsem egy diktaturaban elunk...:)
    A civilizalt vilagban vannak szabalyok, amiket elore elmondanak, es annak megfeleloen buntetnek. Ha rossz a szabaly, akkor modositanak rajta, es ha nem igazodik hozza a Facebook, akkor megint megbuntetik...
  • ostoros #5
    Pedig van amelyik megérdemli, hogy kicsinálják.
  • Sequoyah #4
    Az EU mar kulon megbirsagolta oket hasonlo milliardos osszegekre. Ez most csak az Brit birsag, ennek a tetejeben. Nem hiszem hogy egyreszt lehetseges, masreszt jogos, ha minden egyes orszag kulon-kulon megbirsagolja oket a GLOBALIS bevetel alapjan. A vegen nemhogy a Facebook osszes penze, de meg a piaci kapitalizacioja sem lenne eleg a fedezesere...
    Es a torvenynek az a celja, hogy szabalyozzon, nem az hogy kicsinaljon cegeket. Utobbit a kommunista diktatorok szoktak...

    Amugy pedig az elvi maximumot kaptak, szoval...
  • Tikal #3
    Why did Facebook get fined so little?
    At the time of the infraction the law on processing data was set out in the Data Protection Act of 1998, which imposed a maximum penalty of £500,000, the amount Facebook earns every five and a half minutes. Under the new Data Protection Act 2018, companies can be fined up to €20m (£17m) or 4% of global turnover – a substantially more serious penalty. In Facebook’s case, such a fine could be as high as $1.9bn (£1.4bn), based on its revenue for the last quarter.
  • Fefy #2
    Ez durván 180-190 millió forint. Fontban kellene ekkorának lenni a büntetésnek, hogy kerekítési hibánál nagyobb jelentőségű legyen a Facebook-nak pénzügyi szempontból.
  • Zoliz #1
    500000 font semmi egy globális világmultinak, hiába túnik nagy összegnek. Semmi.