Berta Sándor

Kevésbé innovatív az Apple

A kaliforniai konszern az elmúlt években számos vitatható döntést hozott a termékeivel kapcsolatban.

Thomas Ricker, a The Verge munkatársa összefoglalta az Apple készülékeivel kapcsolatos érdekes vagy furcsa döntéseket a közelmúltból. A szerkesztő kétségbe vonta, hogy a társaság a termékek dizájnja tekintetében képes még új dolgokra és gyakorlatilag lakmuszpapíros tesztként tekint a következő iPhone-generációra. Az Apple előtt is létezett már monitorral egybeépített számítógép, az MP3-lejátszók is már a piacon voltak az iPod előtt, s okostelefonokat is értékesítettek az iPhone megjelenése előtt, azonban mégis a gyártó modelljei értek el áttöréseket, nem véletlenül. Kritikája szerint azonban pont ez az igazi újítási szellem hiányzik napjainkban az Apple termékeiből.

A problémás döntések között szerepelteti - a teljesség igénye nélkül – a Mac Pro házának rossz kialakítását, az iPhone esetében a fejhallgató-csatlakozó eltávolítását, a MacBook Pro elavultságát és a kérdéses TouchBart, az iPhone készülékek zafírüveg-gyártójával kapcsolatos gondokat, a saját monitoroktól való búcsút, a routerüzletágból való kiszállást annak új reneszánsza idején, a mágneses MagSafe kábelek elhagyását, a HomeKit platform nem megfelelő támogatását és azt is, hogy a vállalat még mindig nem integrálta a Sirit az otthoni okoseszközökbe. Ehhez jönnek még az olyan dizájn- és egyéb hibák, mint a Magic Mouse alján elhelyezett töltő vagy a gazdasági szempontból sikeres, de technikailag kiforratlan AirPod.

Mindezek után Ricker azt is kétségbe vonta, hogy az Apple mérnökeinek sikerül jó megoldást találniuk a következő generációs iPhone ujjlenyomat-szkennerével kapcsolatos problémára. Ezekkel a felvetésekkel nincs egyedül, Horace Dedius, az Asymco elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki az iPhone-eladásokra összpontosít, míg az egyéb hardverekre kevés figyelem irányul.

Általános vélemény, hogy a mai Apple - a Steve Jobs-korszakhoz képest - egyre unalmasabb és kevésbé kreatív. Steve Jobs vezetésével a társaság egymás után, szinte varázsütésre szállította a kiemelkedő termékeket, gondoljunk csak szupervékony, borítékból elővett Air laptopra vagy a cég máig etalonnak számító tabletjére. Mindez a sajtó és a rajongótábor számára izgalmas lehetett, de befektetői szempontból borzalmas volt. A helyzet Jobs halálával változott meg, Tim Cook tudatosan választott más utat és azt vallotta, hogy lehet, hogy unalmasabbak, de pontosan tudják, hogy mit tesznek és azt is, hogy azzal sikeresek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #10
    Nem bazmeg nincs egy adott számra teljes híváslista.
    Csak az utolsót mutatja. Ha nem ismered az androidét akkor fogalmad sem lehet, hogy miért szar az ios-é.
  • M2 #9
    Igen, csakhogy van teljes híváslista, dátumokkal, időpontokkal stb. Adott személy adatlapján pedig a legutóbbi események.
    Egyetlen panaszodat az okozta, hogy nem találtad meg a kis i gombot a sorok jobb oldalán, ugyanis a telefonszámra nyomva hív, az i-re nyomva meg ott van minden infó és kezelési lehetőség. Minden olyan amiket leírtál, hogy nincs és ezért szar.

    Ellenkező irányban pont ilyen nehéz az átszokás, az iOS használata után sokkal kaotikusabbnak és lassabbnak tűnik az Android. Mindkét rendszer szerethető, kinek ez jön be, kinek amaz. Ezt kellene megérteni és nem téríteni az egyetlen és igaz igét - mert olyan nincs!
  • VolJin #8
    Rengeteh hiányosságot soroltam fel a widgeteken kívűl.
    A híváslista is használhatatlan.
  • M2 #7
    Nekem meg a mindent telebaszok widget-ekkel megoldás nem jön be. Remélem azért még jogom van hozzá, hogy ne ugyanúgy gondolkozzak, mint te.

    Pont ugyanazt lehet megcsinálni mindkét rendszeren, csak máshogyan, más metódusokkal. Ettől még nem lesz egyik vagy másik rosszabb. Kinek ez jön be, kinek a másik. Az viszont végtelenül primitív gondolkodás, hogy mindenki hülye, buzi, sznob ..etc. aki nem ért veled egyet.
  • VolJin #6
    Like!
    Nálam is androidon widgetekkel volt tele a pont három desktop, néhany fontos ikonnal.

    Az alkalmazások mappában meg minden program.

    Erre is képtelen az ios.

    Egy felhasználóbarátlan fos.

    Használtam mindkettőt, van viszonyítási alapom.
  • VolJin #5
    Magyarázkodás, hogyan kell a szarból várat építeni!
  • Madve #4
    Én személy szerint nem tartok ikonokat a főképernyőn, mert felesleges az érzesítési sáv, buborékok stb. miatt, és 3-nál több főképernyőt nem engedélyezek.
    Azon elfér az összes widget, meg a gyakran használt alkalmazások ikonjai mappákban kategóriák szerint szétosztva.
    Így a gyors elérés mindig garantált, és logikus, az értesítéseknek köszönhetően semmiről sem maradok le, és minden átlátható, hatékonyan elérhető, nem kell mindent a főképernyőre "hánynom" mint egy 1 bites user desktopján.
    A maradék appot meg ketesővel érem el, ahelyett hogy lapozgatnék köztük.
    Szerintem manapság minimumnak kellene lenni a testreszabhatóságnak, és annak, hogy a kívánt értesítések mindig elérjék különösebb probléma nélkül az usert, különösen egy hordozható eszköz esetében..
  • M2 #3
    Az iOS nem egy bonyolult rendszer, de a példáidból látszik, hogy te még ezt se tudod használni.

    Pédául egy kurva egyszerű praktika, amire azért harmincas iq fölött illene magadtól is rájönni: amelyik alkalmazástól fontos lehet, hogy lásd ha jött valami értesítése (piros "buborék"), annak az ikonját az első oldalra teszed. Váó!
  • VolJin #2
    Amióta ellopták a samsungom, egy iphonet használok. Az ios egy funkcióhiányosnyomorék rendszer.

    Androidon a naptárba, ha beírtam a találkozó címét, egy telefonszámot, azokra bökve lehetett hívást kezdeményezni, térképet nyitni, útvonalat tervezni.

    Az iosben ez nincs látom, és nekem kell memorizálni a címet, és beüt i a térképbe. Mert még a copy-paste sem működik.

    A widgetek használhatatlanok, nincs userdesktop, csak alkalmazásdesktop, mint androidon az alkalmazásmappa.

    A híváslista botrányosan béna. Androidon az adott számra bökve feljön az adott számhoz tartozó összes előzmény egy listában, és ott dönthető el, hogy hívom, üzenetet küldök, névjegyet mentek, stb.

    Iosen ugyanitt nincs teljes előzménylista, a számra bökve rögtön hív, és egy kis ikonnal lehet elérni a többi funkciót. Már értem, hogy miért volt olyan sok téves hívásom iphoneos ismerősöktől. Korábban azt hottem, hogy balfaszok. Ma már tudom, hogy a telefonjuk egy használhatatlan szar.

    Azt gondolom, hogy azok rajonganak az iphonért, akiknek soha nem volt másmilyen okostelefonjuk. Vagy azok, akiknek nincs szükségük a naptárra, és onnan útvonalat tervezni. Akiknek munkaeazköz, és nem csak az ismerőseiket hívják, szétcsörög a telefonjuk, rengeteg ismeretlen szám hívja őket, és nem tudja követni kivel mikor beszélt, és meg kellene néznie a telwfonban, azoknak az ios egy használhatatlan fos.

    Ja bazmeg, még buborék sincs benne, így ha nem azon a képernyőn van, ahol a mesengerikon, nem látja, hogy üzenete jött.

    Hiányzik a 4x4 ikonos naptárwidget, a 4x2 ikonos időkép widget, egy 4x1 ikonos takarîtó widget, és az, hogy kirakhassam a néhány legfontosabb ikont egy saját desktopra, ahol van egy 4x1 ikonos órawidget, és az üzenetküldőknek a buborékikon.

    Már cárom, hogy lejárjon a hűségem, és visszatérhessek androidra. Egy hónap után egy örökkévalóságnak tűnik, hogy ezt a szar ios-t használom. Egy hónap múlva már nem kell ezt a szart használnom.

    Ha mindig is iphoneod volt és azt hiszed, hogy az valami csodálatos rendszer, próbáld ki egy kölcsönkészüléken az androidot! Nem fogod tudni elképzelni, hogyan használhattad azt a fos ios-t!
  • HyBrIDNyLA #1
    Klassz a cikk. Steve Jobs egy pionír volt, ilyen fickó nem terem minden sarkon.