Berta Sándor

Hackerek zsarolták meg az Apple-t

Egy csoport iPhone-ok távoli törlésével fenyegetőzik, ha nem fizetnek nekik 75 ezer dollárt bitcoinban. Az Apple nem fizet.

Az elmúlt években a zsarolóvírusok váltak a cégek és a felhasználók legnagyobb rémálmává. Ezek a kártevők egyaránt megjelenhetnek számítógépeken és okostelefonokon, s elzárják a hozzáférést a tárolt személyes és üzleti információkhoz. A tulajdonosok kizárólag egy meghatározott összeg kifizetéséért cserébe juthatnak újra hozzá az adataikhoz - feltéve, ha a bűnözők tartják a szavukat.

A Turkish Crime Family nevű csoport az Apple-t nézte ki célpontnak, s a zsarolási kísérletről tájékoztatta a Motherboard magazint. A bűnözők bizonyítékként mellékelték a társaság biztonsági csoportjával folytatott elektronikus levelezésüket, továbbá képernyőképeket és egy YouTube-videót. Az amerikai társaságot a fenyegetés nem hatotta meg és közölte, hogy nem hajlandó engedni a követeléseknek. Az egyik vezető azt írta, hogy udvariasan felszólítják az elkövetőket, hogy távolítsák el a feltöltött felvételt. Nem díjazzák a kiberbűnözőket a törvénysértéseikért és a hatóságokat tájékoztatták az esetről.

A hackercsoport azt állította, hogy jelentős számú iCloud- és e-mail-fiókhoz van hozzáférése. A bűnözők 75 000 dollárt követeltek bitcoinban vagy Ethereumban, de elfogadnának 100 000 dollár értékű iTunes ajándékkártyát is. Az egyik hacker azt írta, hogy ő csak a pénzét akarja. Amennyiben az Apple nem fizet április 7-ig, akkor a zsarolók a távoli törlés funkció segítségével használhatatlanná teszik a felhasználók iPhone készülékeit. Az egyelőre még kérdéses, hogy erre valóban képesek lennének-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!