Berta Sándor

Apple - búcsú a PowerVR chipektől?

Ahelyett, hogy felvásárolnák az iPhone grafikus chipjét fejlesztő céget, inkább elcsábították a munkatársait.

Új megoldások kerülhetnek az iPhone és az iPad készülékekbe. Az Apple 15-24 hónapon belül már nem fog igényt tartani az Imagination Technologies által készített PowerVR grafikus chipekre - minderről az angol vállalat számolt be, amely ugyanakkor nem hajlandó elfogadni a döntést. Mindez érthető is, hiszen az Imagination Technologies már 2010, az iPhone 4 piacra dobása óta szállít GPU-kat a kaliforniai konszern számára.

Az Apple gyakorlatilag az Imagination Technologies legfontosabb megrendelőjének számít, a két fél az elmúlt években az iPhone és az iPad modellek mellett az Apple TV, az iPod touch és az Apple Watch kapcsán is együttműködött egymással. Az amerikai óriáscég 2009 júniusa óta 9,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a chipgyártóban, sőt, tavaly márciusban még az is felmerült, hogy az Imagination Technologies teljesen az Apple tulajdonába kerülhet.

Az Apple azt tervezi, hogy 2018 végétől, 2019 elejétől idegen technológia vagy védett tudás nélkül boldogul majd. A gyártó tájékoztatása alapján az Apple azt állította, hogy saját független grafikai megoldáson dolgozott azért, hogy a termékeit vezérelhesse és a jövőben csökkenthesse a függőségét az Imagination Technologies technológiájától. A beszállító azonban hiszi, hogy egy vadonatúj GPU-architektúra szerzői jogsértések nélküli kifejlesztése rendkívül nagy kihívást állít az Apple elé, amely egyébként nem tudott bizonyítékokat bemutatni azzal kapcsolatban, hogy nélkülözni tudná a PowerVR-technológiát. Ezért az Imagination Technologies új licenctárgyalásokat kezdeményezett az Apple menedzsmentjével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #12
    Hybrid Voltage and Current Programming Pixel Circuit for High Brightness Simultaneous Emission AMOLED Display
    Seok-Jeong Song, Yuanfeng Chen, Jin Jang, Member, IEEE, and Hyoungsik Nam, Member, IEEE

    An Area-Efficient High-Resolution Resistor-String DAC with Reverse Ordering Scheme for Active Matrix Flat-Panel Display Data Driver ICs

    Hyeon-Cheon Seol, Student Member, IEEE, Seong-Kwan Hong, Member, IEEE, and Oh-Kyong Kwon,
    Member, IEEE
    This work was supported by LG Display Co., Ltd.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2017.04.06. 21:35:52
  • Sir Cryalot #11
    Ja ,utánanéztem, kb. 3 héttel ezelőtt , de előtte kb 2 hónapja is:)

    A PDM-Based Digital Driving Technique Using Delta-Sigma Modulation for QVGA Full-Color AMOLED Display Applications
    Jae Hyuk Jang, Student Member, IEEE, Minho Kwon, Edwin Tjandranegara, Kwyro Lee, Senior Member, IEEE,
    and Byunghoo Jung, Member, IEEE

    Manuscript received September 29, 2009; revised March 01, 2010; accepted
    April 07, 2010. Current version published June 04, 2010. This work was supported in part by LG Electronics.
    J. H. Jang and B. Jung are with the Department of Electrical and Computer
    Engineering, Purdue University, West Lafayette, IN 47907 USA (e-mail:
    [email protected]; [email protected]).
    M. Kwon is with Samsung Electronics Co., Ltd., Image Development Team,
    Giheung, Yongin 449-711, Korea (e-mail: [email protected]).
    E.TjandranegaraiswithSunMicrosystemsInc.,SantaClara,CA95054USA
    (e-mail: [email protected]).
    K. Lee is with the Department of Electrical Engineering and Computer Science, Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST), Daejeon
    305-701, Korea (e-mail: [email protected]).
  • Sir Cryalot #10
    Érdekes kérdés hogy mitől aktív mátrix egy mobilos display amiben már nincs szokásos értelemben vett "analógos" drive, a line buffer updatelős sorválasztástól?

    Akkor a nem sorválasztós szimultán updates full frame bufferes nem aktív mátrix jobb ? :D
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2017.04.06. 20:25:14
  • Sir Cryalot #9
    Az hogy "digitális" nekem csak szemantika.

    Viszont egy displaynél tényleg lényeges, hogy egy DA konverterről levett jelszint , az nem villog subframenként, egy PDM/ PWM-es meg igen,

    mert azt a szemeid fogják / kéne nekik integrálni. Ez egy kevésbé kommersz OLED-nél ( LG TV ) nem jelenthet problémát, a mobilos kommerszben meg igen , lényeges eltérés (egyik kevésbé "digitális" mint a másik)!

    "PDM-et csak a ketszinu kijelzok szurkearanyalatositasara hasznalnak (-tak), mig a nativ szurkearnyalatosak vagy szinesesek mar alapbol PWM-esek"

    Ez is szemantika, de azért se lehet (uniform) PWM , nemlineáris gamma megjelenítéshez nem igazán alkalmasak a lineáris bitek (ami a kétszintűből alapból lejön).

    Olyannyira nem hogy a 8bites CRT szabványhoz ~11bit kell , 10bitnyi CRT-hez meg 13bit. Ez PWM-nél 13x-osára növelt sample rate LENNE , ezért nem használnak displaybe bináris uniform PWM-et soha (multi levelt talán), hanem inkább PDM-et , ahol vissza van csatolva a kvantálási hiba.

    "jelado", szemantika 3x, átvivő értelemben használtam, szó szerinti fordításban is az.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2017.04.06. 13:23:04
  • kvp #8
    "Az azért nem igazi driver, mert a PWM meg PDM meghajtást is "digitálisnak" hívják, az elé nem drivert raknak hanem transmittert,"

    A driver az egy teljesitmeny szabalyzo aramkor. Egy transmitter logikai jelszintet kozvetit. Ez digitalis vezerlesnel is igy van, ezert hivjak a digitalis motor meghajtokat is motor driver-nek. A led meghajto is led driver, nem led jelado. :-)

    A PWM-nek meg nezz utanna, a dokumentaciokban is ez szerepel. PDM-et csak a ketszinu kijelzok szurkearanyalatositasara hasznalnak (-tak), mig a nativ szurkearnyalatosak vagy szinesesek mar alapbol PWM-esek. Termeszetesen a nemlinearis karakerisztika miatt kalibracios tablazattal.

    Nekem az, hogy a chip cimezheto, sajat belso ram-ja van es i2c vagy spi buszon at erheto el megfelel az integralt driver fogalmanak. Mindez persze nem az oled anyagaban van, hanem azzal egy lapra szerelve, integralt panelkent. (raadasul bizonyos valtozatoknal osszetokozva)

    A nagyobb felbontasu mobilos kijelzok pedig ugyanugy aktiv matrixosak mint a legtobb oled tv.
  • Sir Cryalot #7
    " integralt driver chippel" szerintem nincs neki , viszont minden pixelre jut logikai műveletsor
  • Sir Cryalot #6
    Szóval a TV-ben aktív matrix mintaveszi a DA meghajtó kimenetét , mobilban meg nincs aktív matrix / mintavétel.
  • Sir Cryalot #5
    Az azért nem igazi driver, mert a PWM meg PDM meghajtást is "digitálisnak" hívják, az elé nem drivert raknak hanem transmittert,
    uniform PWM-et egyrészt nem használnak mert nem monotonikus az emissziv display + tft karikatúrába illő ügyetlenségei miatt , másrészt nem akarnak 1 ns update ratet a használható grayscaleért, mert uniform PWM-nél minden egyes bit megkettőzött sample rate-t jelent , PDM-nél meg nem.
    LG TV-knek van párhuzamos DAC meghajtása , mobil OLED-eknek nincs, mert magát hajtja a pixel.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2017.04.05. 18:04:23
  • kvp #4
    "mobil kommersz olednek nincs igazi drivere mert pixelenként van pulse density modulation. Oled tv-knek van analog meghajtása."

    Dehogy nincs. Mar a 3. fajta oled panel kerul a kezembe integralasra amit spi-n lehet cimezni. Magancelra meg vettem kis i2c-seket, integralt driver chippel. Egyebkent ezek mind PWM-esek, nem PDM-sek. Az aktiv matrixos valtozatok egyik resze hasznal analog cimzest, de ott meg memoriakent (write only dram) latszik a panel. A passziv analog hajtas viszont kihalt.

    A metal api-val kapcsolatban pedig varhato, hogy vagy modositjak vagy szoftverbol fogjak kezelni a kerdeses extension-t. Harmadik lehetoleg hogy a veszteseges PVRTC tomorites helyett atallnak a vesztesegmentes tomoritesre. Ha az nvidia es az intel is kepes volt ilyen hardvert tervezni, akkor az apple-nek is sikerulhet. Ez utobbi egyebkent kepminosegjavulast hozna az ios-es jatekokba, felhozva oket az android szintjere, persze az android-on megszkotott nagyobb teljesitmenyigeny mellett.
  • Sir Cryalot #3
    mobil kommersz olednek nincs igazi drivere mert pixelenként van pulse density modulation. Oled tv-knek van analog meghajtása.

    "Apple likely wants all ImgTech GPU patents. Metal on iOS exposes ImgTech TBDR features and all the games use PVRTC compression. It would be hard to make compatible hardware without violating any of the IP."