Gyurkity Péter

ICBM-et tesztelne Észak-Korea

Az interkontinentális ballisztikus rakétát még az év vége előtt kipróbálnák.

Az észak-koreai (papíron) kommunista rezsim atomfegyverekkel kapcsolatos próbálkozásai jó ideje izgalomban tartják az illetékeseket, a jelek szerint pedig az ország vezetői valóban ebben látják túlélésük zálogát. A fegyvertárból ugyan még hiányzik az ICBM, idén azonban sikeres teszteket szeretnének végrehajtani.

Még az év elején számoltak be egyes források arról, hogy 2017 ebből a szempontból is rendkívül érdekes évnek ígérkezik. Az ország kutatói és mérnökei tavaly két fontos mérföldkövet értek el, az interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésére irányuló munkájuk során ugyanis egyrészt statikus módon tesztelték a hőpajzsot, amely a légkörbe való visszatéréskor kap rendkívüli jelentőséget, másrészt pedig ugyanezt a KN-08 típusú mobil ICBM első lépcsője esetében is elvégezték, amelyről egyébként szintén nagy fanfárral adtak hírt. Az persze nincs kizárva, hogy ennek elsősorban politikai (és belső használatra szánt) okai vannak, a nyugati hatalmak, valamint az ország szomszédai azonban érthető módon nyugtalanok.

Észak-Korea eddig egyébként 5 nukleáris tesztet hajtott végre, ebből az utolsót tavaly bonyolították le. Csaknem egy évvel ezelőtt egy érdekes eszközt is bemutattak, amely szerintük a fegyver kicsinyített, már az ICBM-en is elférő változata, a képek alapján pedig ez igaz is lehet – bár nyilván nem látunk bele az objektum belsejébe. Ezzel egy időben tengeralattjáróról indítható rakétával is kísérleteznek, ez a 2015-ös kudarc után tavaly augusztusban már mintegy 450 km-t meg is tett, az ICBM azonban már az Egyesült Államokra is veszélyt jelentene, hiszen hatótávolsága jóval nagyobb ennél.

Amennyiben sikerrel zárulnak a soron következő tesztek (a robbanófej vibrációs szintjével, valamint az irányítási rendszerrel kapcsolatban), Észak-Korea sorrendben az ötödik ország lehet, amely saját ICBM-re tesz szert, hiszen a Szovjetunió 1957-es első fellövését az USA, Kína, valamint India követte – bár egyes források szerint Izrael is ide sorolható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • overseer-7 #29
    Látod azt amit én látok.
    A politikusok ezt nem látják...ők magukat nem így látják.
    Máshogyan gondolkoznak magukról.. ez már psichológia.
    Amit még meg kell oldania a hatalmaknak.

    Még mindig nem képes pragmatikusan gondolkodni a hatalom.
    Ha.. egyszer az ellenség..az ELLENSÉG.
    Ott már nem számít az, hogy hol milyen határok.. meg a múltban milyen megállapodások voltak.. meg milyen ígéreteket tettünk.. meg milyen ideológia mentén gondolkodunk.

    Ott már az ITT és MOST ban az számít, hogy minél hatékonyabban.. azaz minél kisebb erőforrás feláldozásával, minél nagyobb veszteséget okozzak az ellenérdekelt félnek.

    Az teljesen mindegy, hogy mennyi atombombát vetek be..
    lehetek Én.. a hatalom a bűnös.. majd én "szánom bánom" a vétkemet.. ha ez által szénné égetem az ellenséget ..és nem ő engem.
    és ha bűnös is vagyok.. röhögök rajta.. majd az unokáink bocsánatot kérnek.. és minden el lesz boronálva.
    Jobb.. mintha az ellenség unokái kérnének bocsánatot a világtól amiért engem és több száz millió "ideológiai" társamat elpusztítottak.

  • overseer-7 #28






    We are jolly green giants, walking the Earth with guns. These people we wasted here today are the finest human beings we will ever know.

    A Bully bácsi
  • overseer-7 #27
    a barrrrátom ..meeedveee



  • overseer-7 #26
    haddd fegyverkezzenek..
    ami késik, nem múlik el
    már úgy szeretnék látni valami véreset..
    és nem a hentesre gondolok meg az állatokra

    Jófajta finom ember ágyútöltelék hús..
    amit csak a háború tud úgy elkészíteni ahogy ÉN szeretem
  • jovokutato #25
    Nem véletlenül tettem hozzá azt,hogy a politikusok megszabták a katonáknak,hogy mit tehetnek meg és mit nem.
    Ha csak stratégiai bombatámadásokkal megsemmisítik az északi vasúthálózatot és az ipari létesítményeket,az még nem jelentette volna azt,hogy Kína megismétli azt,amit Koreában,mert nem szárazföldi csapatok veszélyeztetik a határait,hanem "csak"a szemben álló ellenfél stratégiailag fontos célpontjait támadják az amerikaiak.
    Ha viszont az ami hadsereg megismételte volna ugyanazt,amit Koreában,akkor a kínai válasz is ugyanaz lett volna.

  • molnibalage83 #24
    Semmi köze a lovag korhoz. Katonailag nem veszették le a háborút. Meg voltak a forrásaik a korlátan folytatáshoz. Nem akarták folytatni. A politkai vereséget kevered a katonaikaival.

    Afganisztából sem azért ment ki a Szu, mert a hadserege végleges vereséget szenvedett...
  • ostoros #23
    Te nagyon a lovag korban élsz. Nem csak olyan háború van ám, hogy a két sereg fénylő lovagi páncélban kiáll egymással szemtől szemben a csatamezőn és aztán győzzön a jobb... Úgy is lehet győzni, hogy az ellenfél kifárad, vagy kifárasztod, vagy felgyújtod az élelmét, vagy megmérgezed a vizét, vagy például elfogod vagy megölöd a vezérét.
    Az amcsik vesztettek. Lényegtelen, hogy azért-e mert a lakosságuk megelégelte a dolgot, vagy más miatt. Sőt még az sem számít, hogy melyik fél szenvedett nagyobb veszteségeket.
  • NEXUS6 #22
    Sok fajta háború van, de mindegyiket a politika határozza meg, hogy mikor kezdődik, mikor van vége, ki a győztes, elérte-e a kitűzött célokat.

    É-Vietnammal 65-ben az USA háborút provokált, mert az északiak több éve küldözgették a vietkongokat délre. 73-ban az USA békét "kért", Párizsban hogy kisebb presztizsveszteséggel kiszállhasson egy költséges háborúból, gyak visszaálljon a 65-ös állapot. Rá 2 évre a D-vietnámot elfoglalta a komcsi oldal.

    Az, hogy az amcsi reguláris erőket nem verte meg egy ellenséges reguláris erő, nem azt jelenti, hogy tudott is segíteni a politikának a céljai elérésében. Alapvetően nem tudott. A vietnámiak 2-3 millió főt (alapvetően civil + nem reguláris erő) veszítettek, de bevállalták az amcsik kb 50 ezer főjével (reguláris katonai erő) szemben. Hatékony volt az amcsi hadigépezet ilyen szempontból, de ez önmagában nem volt elég, vagy is veszítettek.

    A LinII során két hét alatt 10-20 B-52 stratégiai bombázót veszítettek. Ez a alapvetően nem ilyen feladtokra lett kitalálva, fontos részét képezte a nukleáris elrettentő erőnek.
    Tekintve, hogy a gyártósorok már rég leálltak pótlásuk elég nehézséges lett volna, ha tovább folytatják és kockáztatják az oroszokkal szembeni nukleáris egyensúlyt.
    Az amcsik ennyit és nem sokkal többet tudtak erre szánni, annélkül, hogy még többet kockáztassanak. Ez után már csak az atom jöhetett volna igazán szóba, de annak sok értelme nem lett volna és valszeg azonnali III. VH-t jelent.
  • molnibalage83 #21
    A Lin II célja valójában az akkor már zajló párizsi békefolyamat meggyorsítása volt főleg azon kitétel tekintetében, hogy a fogsága esett amerikaiak hazatérjenek.

    A baj az, hogy csak erről szólt. a Lin II bármikor megismételhető lett volna. Csak megismétlése belpolitikai öngyilkosság lett volna az USA-ban. Vietnám a csatatéren nem verte meg a jenkiket, csak addig húzták a háborút, hogy belpoitikai következmények miatt a jenki nem folytatta tovább.

    Tehát Vietnám nem az jenki katonai képessége hiánya miatt egy ország ma. Igen, politikai értelemben elvesztették a hábrút, csak mikor jön a sok gyö2, hogy az USA még vietnámot sem volt képes lehozni, az nettó faszság.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.02.09. 09:10:54
  • fonak #20
    Észak-Vietnami célpontokat a Linebacker előtt is bombáztak, csak sokkal kisebb mértékben, nem B-52-esekkel.
    El akarták kerülni a koreai forgatókönyv megvalósítását az amcsik, azért nem bombázták sz.rrá Északot (megtehették volna, sőt szárazföldi erőkkel is megtámadhatták volna ha akarják, partra szállítják a bőrnyakúakat valahol Hanoi közelében és gyorsan eldöntik a háborút, feltéve, hogy nem jönnek a kínai "önkéntesek")