Gyurkity Péter

Sikeres volt az SLS gyorsító­rakétájának első tesztje

A NASA sikeresen tesztelte az eddigi legnagyobb gyorsítórakétát, jövőre jön a második lépés.

Az amerikai űrügynökség külső partnereivel együtt gőzerővel dolgozik a 2030-as évekre tervezett Mars-küldetésekhez szükséges komponensek fejlesztésén és próbáján, a lista pedig most egy újabb sikeres lépéssel bővült. Az SLS gyorsítórakétája ugyanis (amely a világon az eddigi legnagyobb ilyen megoldásnak minősül) sikerrel vette első földi tesztjét.

A NASA hivatalos közleményben számolt be a rögzített pozícióban elvégzett szerdai tesztről, amelynek során elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy az 54 méter hosszú gyorsítórakéta (amely nemrég egy újabb, az üzemanyagot negyedével megnövelő szegmenssel bővült ki) hogyan viselkedik a hajtómű számára előírt legmagasabb megengedett hőmérsékleten, illetve miként hat mindez a belső szigetelésre és az egyéb komponensekre. Hónapokat vett igénybe, hogy a teljes rakétát 32 Celsius-fokos hőmérsékletre melegítsék fel, maga a teszt azonban mindössze két percig tartott, amelynek során a gyorsítórakéta jól szuperált, különösebb gondot nem rögzítettek.


A külső beszállítóként bejegyzett Orbital ATK saját, Utah állambeli Promontory-ban lévő tesztbázisán 2016 első felében egy második tesztet hajtanak majd végre, amelynek során a legalacsonyabb megengedett hőmérsékleten, azaz 4 Celsius-fokon ismétlik meg a begyújtást. A rakéta belsejében ennél persze jóval nagyobb hőmérsékletek uralkodnak, ez eléri a 3000 Celsius-fokot is, ezért is fontos, hogy a szigetelés megfelelő módon működjön, de a szakemberek a tolóerőt és a nyomást is mindvégig figyelemmel kísérik, hiszen ezek kiemelt jelentőséggel bírnak – a gyorsítórakéta 14 Boeing 747-es felszállás közben nyújtott legmagasabb teljesítményét kombinálja. Amennyiben a második teszt is sikerrel zárul, a gyorsítórakéta a 2018-as első repülésen bizonyíthat majd, amelynek során a legénység nélküli Orion kapszulát kellene az űrbe juttatnia.

Ehhez két ilyen gyorsítórakétát kombinálnak négy, az űrsikló programból megmaradt RS-25 főhajtóművel, amelyek együtt 70 tonnás súlyt hivatottak gond nélkül felemelni a kilövőállomásról – ez a hosszabb küldetéseknél már 130 tonnára ugrik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mrzool #10
  Na várjál, tehát most azzal próbálsz érvelni, hogy 30 évvel ezelőtti ÓRIÁSI és TRAGIKUS hibák egész láncolata miatt kb. örökre el van átkozva az ATK SRB-je és abból derivatív hordozórendszerek?

  Azóta kb. mindenhol oktatják, negatív példaként oktatják a katasztrófát: hogyan NEM szabad csinálni. Mérnököknek, menedzsereknek, döntéshozóknak, bölcsészeknek, kb. bármilyen kontextusban elő tud jönni, hogy mennyi mindent rontottak el és mik a tanulságok. Iszonyat magas árat fizettek érte.

  Mérnökileg rengeteg olyan eredménye lett a katasztrófa elemzésének, amelyek további katasztrófákat előztek meg. Szervezetirányítás és döntéselőkészítés terén szintén vannak olyan hozományok, amelyek lehet sose lettek volna egyébként bevezetve, manapság pedig teljesen természetes módon emelik a minőségbiztosítás és biztonság szintjét.

  Space is hard.

  Leírhatatlanul. És még:

  Sometimes, when we reach for the stars, we fall short. But we must pick ourselves up again and press on despite the pain.
 • NEXUS6 #9
  Nem az a lényeg, hogy hány ember hány órát dolgozott rajta verejtékesen, hanem hogy működik, vagy nem, meghalnak tőle az emberek vagy nem?

  A Challanger tragédia idején is kb 4 fok volt a megengedett minimális hőmérséklet, de a természet másképp gondolta és bőven fagypont alá ment.
  Emellet a szervezet vezetői is másképp gondolták és presszionálták a mérnököket, hogy menjenek bele. Belementek, pedig rahedli kisérletet csináltak elötte és rahedli köbméter papírt írtak tele.
  És hasonló szituban megint bele fognak menni, mert féltik a melójukat, függetlenül attól hogy elötte hány köbméterr tanulmányt írtak az SRB-ről.

  A rendszer viszont még mindíg +4 fokig hitelesített, úgy tűnik előrelépés nem történt jelentős mértékben. Idén meg ráadásul elég cudar tél volt az Államokban, felmelegedés, meg statisztika ide-vagy oda, ami azt jelenti, hogy az időjárás továbbra is úgy gondolja, ahogy ő azt akarja.

  Szal, ha valaki elhuny emiatt, majd ne felejts el virágot küldeni a sírjára, csakhogy majd elhallgasson az a kis vékony hang, amit lelkiismeretnek hívnak..
 • mrzool #8
  Jó látni, hogy egy ilyen komplex kérdést, ami 30 éve negatív példaként lebeg kb. mindenki szeme előtt, aki egy fakockánál bonyolultabb eszközt tervezett, tesztelt, jóváhagyott vagy éppen piacra dobott, amit beláthatatlan mennyiségű tanulmány, modell-finomítás, gyártási változtatás és biztonsági intézkedés követett, azt ilyen egyszerűen elintézed másfél sorban.
 • NEXUS6 #7
  De hogy ez mennyire volt trolkodás arról Michael J. Smith, Dick Scobee, Ronald McNair, Ellison Onizuka, Christa McAuliffe, Gregory Jarvis és Judith Resnik hozzátartozóinak gondolom más a véleménye mint neked!
 • mrzool #6
  Remek trollkodás mindkettőtök részéről.

  #5: A +4 fok nem tudom miért is probléma egy olyan helyszínen, ahol a legalacsonyabb hőmérséklet évtizedenként egyszer-kétszer néz be +5 fok alá. Forrás. Puff neki, akkor majd halasztanak néhány napot.

  #1: Gondolom tudod sorolni a hibás amerikai indításokat... Ha már minden "második" felrobban (LOL), akkor könnyű dolgod lesz.
 • NEXUS6 #5
  Most is a köv start +4 fokon lesz, mint megengedett legalacsonyabb hőmérsékleten. Úgy tűnik '86-óta ebben sem léptünk előre. Az FKM anyagú, szén alapú gumi, gyűrű valszeg maradt.
  Nem tudom, valami szilikon nem lenne jobb?
 • fonak #4
  Majd vigyáznak, hogy ne süssék meg az O-gyűrűket a gyárban.
 • SirBubu #3
  úúú... ezt inkább ne is mondtad colna, mert máris átjárnak a negatív hullámok ;)
 • NEXUS6 #2
  Ez gyak az űrsikló boostere új szegmenssel kiegészítve.
  A Csellendzsert már kinyírta.
  ;)
 • SirBubu #1
  na, ez tök jó hír, végre úgy tűnik, az amcsik is képesek lesznek olyan űrrakettát előállítani, amiből nem robban fel minden második már a kilövőálláson, vagy a kilövés után néhány másodperccel

  gondolom, megcélozták, hogy legföljebb minden harmadik robbanjon csak föl

  (szerk.) így legalább lesz valódi űrverseny, ami -- lássuk be -- mindannyiunk közös érdeke. csak azt tudnám, miért?
  Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2015.03.14. 11:23:40