29
  • overseer-7
    #29
    Látod azt amit én látok.
    A politikusok ezt nem látják...ők magukat nem így látják.
    Máshogyan gondolkoznak magukról.. ez már psichológia.
    Amit még meg kell oldania a hatalmaknak.

    Még mindig nem képes pragmatikusan gondolkodni a hatalom.
    Ha.. egyszer az ellenség..az ELLENSÉG.
    Ott már nem számít az, hogy hol milyen határok.. meg a múltban milyen megállapodások voltak.. meg milyen ígéreteket tettünk.. meg milyen ideológia mentén gondolkodunk.

    Ott már az ITT és MOST ban az számít, hogy minél hatékonyabban.. azaz minél kisebb erőforrás feláldozásával, minél nagyobb veszteséget okozzak az ellenérdekelt félnek.

    Az teljesen mindegy, hogy mennyi atombombát vetek be..
    lehetek Én.. a hatalom a bűnös.. majd én "szánom bánom" a vétkemet.. ha ez által szénné égetem az ellenséget ..és nem ő engem.
    és ha bűnös is vagyok.. röhögök rajta.. majd az unokáink bocsánatot kérnek.. és minden el lesz boronálva.
    Jobb.. mintha az ellenség unokái kérnének bocsánatot a világtól amiért engem és több száz millió "ideológiai" társamat elpusztítottak.

  • overseer-7
    #28






    We are jolly green giants, walking the Earth with guns. These people we wasted here today are the finest human beings we will ever know.

    A Bully bácsi
  • overseer-7
    #27
    a barrrrátom ..meeedveee



  • overseer-7
    #26
    haddd fegyverkezzenek..
    ami késik, nem múlik el
    már úgy szeretnék látni valami véreset..
    és nem a hentesre gondolok meg az állatokra

    Jófajta finom ember ágyútöltelék hús..
    amit csak a háború tud úgy elkészíteni ahogy ÉN szeretem
  • jovokutato
    #25
    Nem véletlenül tettem hozzá azt,hogy a politikusok megszabták a katonáknak,hogy mit tehetnek meg és mit nem.
    Ha csak stratégiai bombatámadásokkal megsemmisítik az északi vasúthálózatot és az ipari létesítményeket,az még nem jelentette volna azt,hogy Kína megismétli azt,amit Koreában,mert nem szárazföldi csapatok veszélyeztetik a határait,hanem "csak"a szemben álló ellenfél stratégiailag fontos célpontjait támadják az amerikaiak.
    Ha viszont az ami hadsereg megismételte volna ugyanazt,amit Koreában,akkor a kínai válasz is ugyanaz lett volna.

  • molnibalage83
    #24
    Semmi köze a lovag korhoz. Katonailag nem veszették le a háborút. Meg voltak a forrásaik a korlátan folytatáshoz. Nem akarták folytatni. A politkai vereséget kevered a katonaikaival.

    Afganisztából sem azért ment ki a Szu, mert a hadserege végleges vereséget szenvedett...
  • ostoros
    #23
    Te nagyon a lovag korban élsz. Nem csak olyan háború van ám, hogy a két sereg fénylő lovagi páncélban kiáll egymással szemtől szemben a csatamezőn és aztán győzzön a jobb... Úgy is lehet győzni, hogy az ellenfél kifárad, vagy kifárasztod, vagy felgyújtod az élelmét, vagy megmérgezed a vizét, vagy például elfogod vagy megölöd a vezérét.
    Az amcsik vesztettek. Lényegtelen, hogy azért-e mert a lakosságuk megelégelte a dolgot, vagy más miatt. Sőt még az sem számít, hogy melyik fél szenvedett nagyobb veszteségeket.
  • NEXUS6
    #22
    Sok fajta háború van, de mindegyiket a politika határozza meg, hogy mikor kezdődik, mikor van vége, ki a győztes, elérte-e a kitűzött célokat.

    É-Vietnammal 65-ben az USA háborút provokált, mert az északiak több éve küldözgették a vietkongokat délre. 73-ban az USA békét "kért", Párizsban hogy kisebb presztizsveszteséggel kiszállhasson egy költséges háborúból, gyak visszaálljon a 65-ös állapot. Rá 2 évre a D-vietnámot elfoglalta a komcsi oldal.

    Az, hogy az amcsi reguláris erőket nem verte meg egy ellenséges reguláris erő, nem azt jelenti, hogy tudott is segíteni a politikának a céljai elérésében. Alapvetően nem tudott. A vietnámiak 2-3 millió főt (alapvetően civil + nem reguláris erő) veszítettek, de bevállalták az amcsik kb 50 ezer főjével (reguláris katonai erő) szemben. Hatékony volt az amcsi hadigépezet ilyen szempontból, de ez önmagában nem volt elég, vagy is veszítettek.

    A LinII során két hét alatt 10-20 B-52 stratégiai bombázót veszítettek. Ez a alapvetően nem ilyen feladtokra lett kitalálva, fontos részét képezte a nukleáris elrettentő erőnek.
    Tekintve, hogy a gyártósorok már rég leálltak pótlásuk elég nehézséges lett volna, ha tovább folytatják és kockáztatják az oroszokkal szembeni nukleáris egyensúlyt.
    Az amcsik ennyit és nem sokkal többet tudtak erre szánni, annélkül, hogy még többet kockáztassanak. Ez után már csak az atom jöhetett volna igazán szóba, de annak sok értelme nem lett volna és valszeg azonnali III. VH-t jelent.
  • molnibalage83
    #21
    A Lin II célja valójában az akkor már zajló párizsi békefolyamat meggyorsítása volt főleg azon kitétel tekintetében, hogy a fogsága esett amerikaiak hazatérjenek.

    A baj az, hogy csak erről szólt. a Lin II bármikor megismételhető lett volna. Csak megismétlése belpolitikai öngyilkosság lett volna az USA-ban. Vietnám a csatatéren nem verte meg a jenkiket, csak addig húzták a háborút, hogy belpoitikai következmények miatt a jenki nem folytatta tovább.

    Tehát Vietnám nem az jenki katonai képessége hiánya miatt egy ország ma. Igen, politikai értelemben elvesztették a hábrút, csak mikor jön a sok gyö2, hogy az USA még vietnámot sem volt képes lehozni, az nettó faszság.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.02.09. 09:10:54
  • fonak
    #20
    Észak-Vietnami célpontokat a Linebacker előtt is bombáztak, csak sokkal kisebb mértékben, nem B-52-esekkel.
    El akarták kerülni a koreai forgatókönyv megvalósítását az amcsik, azért nem bombázták sz.rrá Északot (megtehették volna, sőt szárazföldi erőkkel is megtámadhatták volna ha akarják, partra szállítják a bőrnyakúakat valahol Hanoi közelében és gyorsan eldöntik a háborút, feltéve, hogy nem jönnek a kínai "önkéntesek")
  • jovokutato
    #19
    Ha ezzel a vietnami háborúra céloz,abban sincs igaza.
    Mert a politikusok miatt nem volt eredményes az amerikai légierő.
    Mikor a háború vége felé a politikusok megengedték a stratégiai légierőnek,hogy Észak-Vietnamot is bombázza,akkor tizenkét nap alatt megmutatták,hogy mire képesek.A tevékenységük miatt a Kínából érkező utánpótlás a korábbi töredékére esett vissza és megsemmisítették a vasúthálózatot és az ipari létesítményeket.
    Az északi vezetés pedig tudta,hogy a bombázásokat bármeddig tudták volna folytatni.
    Nem túlzás az a kijelentés,hogy a háborút lezáró békeszerződést a stratégiai légierő bombázta ki.

    Északnak meg gyakorlatilag nincs légiereje és a sok légvédelmi ágyú sem tudja megvédeni egy amerikai támadástól.
    Ma már hadihajókról és tengeralattjárókról indított manőverező robotrepülőkkel és harci gépekről indított hasonló fegyverekkel támadnának,a mélyen a föld alatt lévő célpontokat meg B-2-es stratégiai lopakodó bombázóról és B1B Lancer-ről indított nagy átütő erejű nehézbombákkal támadnák,sőt akár még ICBM hordozó tengeralattjáróról indított hagyományos töltetű ICBM-et is indíthatnak a mélyen a föld alatt lévő célpontok ellen.
    Az ICBM bevetése a röppálya és Kína közelsége miatt necces,de a kínai és az orosz riasztó-követő rendszer a röppálya alapján kiszámítja,hogy mi a célpont,de ha bevetik az amik,akkor szólnak Kínának és Oorszo.-nak,hogy hagyományos töltetű rakétát indítottak és Észak lesz a célpont.

    De Trump mintha azt üzenné Kínának,ha ő nem tesz semmit az északi fegyverkezés ellen,akkor az USA-nak nem marad más választása,mint egy nagyerejű megelőző csapás.
    A kínai vezetés számára Észak kínai megszállása lenne a kisebb rossz,mert ezzel három gondot is elhárítana:
    -a már Kína számára is veszélyes északi fegyverkezést
    -egy amerikai megelőző csapás utáni háborút,mely Észak egyértelmű vereségével végződne és így egy többpárti demokrácia jönne létre Kína közvetlen határa mellett.Ezt elkerülendő küldött anno egymillió katonát Koreába,mikor az amerikai csapatok megverték az északi erőket
    -a megszállással megszűnne az amerikai fegyverek egyre növekvő koncentrációjának oka a térségben.
    Ha pedig Észak kínai megszállása után is növeli a térségben az erőit az USA,akkor egyértelmű,hogy ez az erő már nem Észak,hanem Kína ellen irányul..
    Az viszont már egy egészen más helyzet...
  • overseer-7
    #18
    Az északi haderő gyakorlatialg egy élő múzeum.
  • ostoros
    #17
    Jaj, könyörgöm, hagyjátok már abba! Ez a Kim gyerek semmivel nem veszélyesebb mint bármely random diktátor, csak ő az ügyeletes mumus akire hivatkozva fel lehet vonultatni az USA haderőt Kína közelében. Ennyi.
  • TokraFan
    #16
    Ideje lenne szétbombázni őket, mielőtt ők teszik meg ezt a fejlett világgal. Elmaradott csürhe, a génhibás embermajommal az élükön.
  • NEXUS6
    #15
    Egy polgárháborús országba jobb érzésű állam fegyvert sem szállít, nem hogy bombáz, meg katonai erőt küld. És ha ezek tilalma nincs is az ENSZ alapokmányában, de a gyakorlata több esetben errefelé mutatott, legalább is mondjuk a 80-as évekig. Az Öböl háborútól kezdve igazából az ENSZ még kísérletet sem tesz nagyon egy-egy ilyen válsággóc elszigetelésére. Amcsi, a nagyhatalmak, meg általában mindenki nagyjából azt tesz, amit akar.
    csak a K-európai államok olyan 1 Mrd $ értékben vittek kézifegyvereket Szíriába az utóbbi időben.

    Nemzetközi jog? Nem állami fegyveres cégek bevetése, terrorista csoportok kiképzése, támogatása, hibrid hadviselés idején? Ugyan, hagyjuk már, már rég meghekkelték.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.02.08. 13:59:21
  • gforce9
    #14
    Ha nem tévedek idegen országban katonailag fellépni elvileg hadüzenet után szokás. Mindegy hogy ott épp polgárháború van vagy boldog békeidők.
  • molnibalage83
    #13
    Észak-Vietnámmal hadban álltak, a Tonkin incidens utána hadiállapot volt a két ország között. Hogyan tudtak békeszerződést aláírni 1973 januárjában egy olyan országgal, amivel nem álltak hadban...?

    Egy polgárháborús országot bombázgatni "picit" eltérő helyzet, mint egy definiált és stabil állammal bíró ország bombázhatása.
  • Caro
    #12
    Az első egy érdekes kérdés.
    Pl. Obama 2011-ben a kongresszus jóváhagyása nélkül rendelt el bombázást Líbiában, de van még jópár másik példa is.
    Egy 1973-as törvény szerint a hadüzenethez valóban kell a jóváhagyás, de a 2. VH óta az USA nem üzent hadat senkinek.
  • NEXUS6
    #11
    Tekintve, hogy a jelenlegi kóreai helyzet is erősen az 1 millió kínai önkéntes hatására jött létre az 50-es években, szerintem kijelenthetjük, hogy már most is kínai bábkormánynak tekinthető az É-kóreai. ;)
    Szerintem amit csinál tökre megfelel és valszeg nagyvonalakban egyeztetett is a kínai elképzelésekkel, gyak ők Kína harcikutyája, rajtuk keresztül fenyegeti katonailag Kína indirektben amerikát, így nekik nem kell nyilvánosan.

    Trump meg eddig csak twitterelt és soha sem lőtt. Lehet, hogy szóban, a választások alatt sok mindenről mondott elég érdekes dolgokat, de láthatólag az elmúlt pár hétben inkább a régi amerikai külpolitika folytatását csinálja, mint valami teljesen újat.

    Irán, mindíg is a bögyükben volt (a szövetséges Szaúd-Arábiai is tüzeli ellenük), most kicsit szigorúbban néznek rájuk is, de a 40 éve tartó szitu semmit nem változott.
    Obama nem twitterelt a kínaiaknak, hanem folyamatosan hajókat repülőket küldözgetett a Dél-Kínai tengerre a mesterséges szigetekhez, hogy ő lexarja, hogy mit csinálnak ott a kínaiak. Trump jelzéseket küld, de egyelőre sok változás ott sincs, nem vonult fel egy egész flotta arrafelé.
    Castro meghalt, most kicsit erősebb fellépéssel lehet a vezetést a simogatás után rávenni, hogy gyakorlatban is változtassanak a kubai helyzeten, mert különben marad minden a régiben.
    Oroszország felé megmondta, hogy addig nincs szó a szankciók felfüggesztéséről, amíg nem mennek ki a Krím-félszigetről, mert tök mindegy mennyit jópofiztak egymás felé a sajtóban Ő meg Putyin.

    Szal nekem NEM úgy tűnik, hogy
    1. túl nagy változás lenne az USA külpolitikájában,
    2. Trump valóban egy féleszű tahó lenne, aki elefántkén nyomul a politika porcelánboltjában, bármit is remélt a libsi sajtó, vagy épp Trump hívei.

    Választási kampánynak vége, mindenki foglalkozzon végre a saját dolgával, hagyjuk hogy Trump is azt tegye.
  • molnibalage83
    #10
    Juj, mit szedsz és mennyit?

    1. Az USA elnöke egy személyben nem indíthat csak úgy háborút..
    2. Az USA segítsége nem kell már DK-nak, pusztán politikai okokból van még USA katonai erő DK területen.
    3. Japán mivel lő vissza és csinál szigetet? Japánnak nincs atomfegyvere, bel- és külpolitikai öngyilkosság lenne használni, még ha van is neki. DK elég rosszul venné, ha valaki termonukit használna a közelében Kínáról és Oroszországról nem is beszélve.
    4. Japán miért támadná meg Koreát csak úgy?
  • molnibalage83
    #9
    Mégis mi? A harcmezőn nem verte meg őket senki... Ráadásul ÉK ellen nem COIN harcászat lenne. Északot DK ma már egyedül is úgy elgyalázná, hogy arra szavak alig vannak... Az 1991-es iraki színvonaltól is fényévekre vannak, a nyugati légierőknél meg azóta eltelt majdnem 30 év. A világtörténelem egyik legnagyobb egyoldalú mészárlása lenne az, hogy ÉK-val háború történne. Az északi haderő gyakorlatialg egy élő múzeum. A legkorszerűbb harceszközeik is 30+ éves cuccok.
  • RelakS][
    #8
    És vajon az észak-koreai ICBM eleje hegyes, vagy lekerekített?
  • Tetsuo
    #7
    Már ideje volt. Min szüttyögtek ennyit?! :-D
  • kvp
    #6
    Az egyesult allamok soha nem a haborut bukja el hanem a beket. Azaz az eppen felszabaditott civil lakossag levereseben nem tul jok, kiirtani meg megse akarjak oket, mert az hulyen jonne ki a vilagban.

    Egyebkent mivel Trump megmondta meg a megvalasztasa elott, hogy Kinanak meghagyja a lehetoseget arra, hogy felszamolja Eszakkoreat ha tenyleg veszelyes lesz. Ha nem teszi meg, akkor pedig szetbombazza es a deliek megszalljak. Ezek utan Kinanak valamit lepnie kell. A kerdes, hogy mit, ismerve hogy az usa vezetoje jelenleg elobb lo aztan twittel es soha nem kerdez. Meg az is lehet egy kinabarat babkormanyt raknak az eszakiak elere, egyfajta koztes megoldaskent.

    Egyebkent harmadik opcio, hogy Japan visszalo egy tul jol sikerult kiserlet utan es szigetet csinal Delkoreabol... (a kepesseguk megvan hozza, az amerikaiaktol vettek hozza mindent, persze szepen darabokban) Ha az USA nem lenne ott Japanban a nyakukon, szerintem mar reg megtamadtak volna Koreat (mindkettot) es talan Kinat is.
  • Sippie
    #5
    sokszor volt már USA is légifölényben, aztán mi lett a vége :P
  • jovokutato
    #4
    Két dolog történhet:
    -Kína megszállja a már számára is veszélyessé váló Északot
    -az USA megelőző csapást mér Északra és az háborút jelent,amelyet Észak a déli légi fölény miatt nem nyerhet meg.
    Én azt gondolom,hogy éppen a második lehetőségtől félve Kína még az idén megszállja Északot.
  • gforce9
    #3
    Én azt nem értem, hogy Kína, miért nem szól rájuk?
  • esztyopa
    #2
    Na most mi legyen?
    Várjuk meg,amig egy eszelős kilő egy pár atomtöltetet,vagy töröljük el Észak-Koreát /ha már maguk nem képesek megállítani a diktátorukat?/
    Ecce homo...
  • Kryon
    #1
    Aztán Kim megtanulja, hogy nem bölcs dolog pattogni, amikor egy instabil figura az USA elnöke...