Gyurkity Péter

A Föld fele szenved majd extrém hőhullámoktól

Az évszázad második felére a szárazföldi terület 60 százalékát sújtják majd ezek a hőhullámok.

A klímaváltozással kapcsolatos egyik aggodalom az extrém hőhullámok gyakoriságának változása, valamint az általuk sújtott terület kiterjedésének növekedése. Egy új tanulmány szerint ez is drasztikus következményekkel jár majd az évszázad második felében, amennyiben nem tudjuk visszafogni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

A Climatic Change oldalán közzétett tanulmányban arról olvashatunk, hogy az anyagot elkészítő kutatók szerint az eddig nagyjából 20 évente egyszer előforduló extrém hőhullámok 2075 környékén már minden évben felbukkanhatnak majd, ezek a szárazföldi terület akár 60 százalékát érinthetik, mi több, intenzitásuk is fokozódik, hiszen több fokkal magasabb hőmérsékletet eredményezhetnek, mint ahogy azt eddig láthattuk. Ez a néhány fokos változás jóval több halálos áldozatot követelne, különösen a szegényebb társadalmi rétegekben, akik nem mindig férnek hozzá az olyan luxushoz, mint az áramszolgáltatás, vagy éppen a légkondicionáló berendezés.


Ennek elkerüléséhez arra lenne szükség, hogy betartsuk, esetleg túlszárnyaljuk az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának visszafogásáról nemrég kötött párizsi egyezményt. A jótékony hatás egyértelműen érezhető lenne, hiszen a számítások szerint a betarthatónak vélt alacsonyabb kibocsátási pálya következményeként az érintett területek 95 százalékán 1 Celsius-fokkal csökkenne az egynapos hőhullámok intenzitása, 50 százalékán pedig 2 Celsius-fokkal mérhetnénk alacsonyabb hőmérsékletet. Legalább ilyen fontos, hogy 2075-re a szárazföldi terület 54 százaléka helyett "csak" 24 százalékán fordulnának elő a mainál 5 Celsius-fokkal forróbb hőhullámok.

Van még időnk felkészülni erre, de az egyezmény betartása elsődleges fontosságú - még akkor is, ha ennek elmulasztása semmilyen szankciót nem von maga után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • norbre #20
    szerintem inkább a lassan megfövő béka esete vagyunk
  • DRFlame #19
    Az emberiség akkor fog elkezdeni érdemben foglalkozni a problémával, amikor már nagyon érzik a hatásokat. Akkor meg már késő lesz. Hiába hagyjuk abba a szennyezést, a hatás csak hosszú évekkel később jelentkezik. Már most sokkal komolyabban kéne venni ezt a problémát, és még az is lehet hogy már késő.
    Tulajdonképpen egy fal felé száguldó kocsiban vagyunk. A falat már látja a többség, csak a féktávot becsülik alá nagyon durván.
  • Venator #18
    Naiv libuskák... Nem az a kérdés, hogy mennyi víz van hazánkban, és hogy meddig, hanem hogy mikor fog arra más is szemet vetni. Mert máshol bizony nincs évi 6 millió liter (édes)víz. Na ne félj, fognak majd kopogtatni amikor szomjasak.

    A béke csak egy ideiglenes állapot két háború között. Mindig más az indok. Terület, vallás, olaj, gyémánt, arany, még a nők is. Simán előfordulhat nyílt háború a víz miatt is.

    Mikor is volt egyébként utoljára Magyarországon háború? És azelőtt? Hopp mily illékony a béke ugye? Persze, nem kell azonnal aggódni mindig minden miatt de remélem nem dől hátra Európa azzal, hogy nyugi, még a medencét is meg tudjuk tölteni...
  • giacomo gesso #17
    Évente 6 millió liter tiszta víz potyog fejenként Mon, tehát én (még) nem aggódom... ;-/
  • Venator #16
    Tudják ezt ám ott is, ahol már most is kevés... Én inkább aggódnék... Nagyon is...
  • overseer-7 #15
    hehe he..
    meg is érdemeljük.
    ostobák és mohók vagyunk páran.. a többiek meg passzív közönnyel nézik
  • Chob #14
    Mondjuk pont hideget nem lenne szabad inni a melegben...
  • Tinman #13
    Nem tudsz optimálisan párologtatni, de rettenetesen sokat lehet javítani ezen a téren ahhoz az állapothoz képest, hogy ha süt a nap már lövöd is be a klímát és húzod el a sötétítőt. Van annak egy kellemes feelingje, amikor kihaltak az utcák, remeg a levegő, olvad az aszfalt, te meg állod a sarad. Jó érzés :-)
  • Tinman #12
    Idehaza cirka 1000 évre elegendő vízkészlet van számunkra, persze meg is kéne védeni... ezen így most nem aggódnék annyira.
  • norbre #11
    az már nem a hőtűrő képesség kategória :P :)