Gyurkity Péter

2030-ra eltűnhet az északi jégtakaró 

A nyári szezonban egyre gyorsabb az olvadás, így az év egy részében teljesen eltűnhet a jég.

Obama amerikai elnök a Clean Power Act névre keresztelt, az úgynevezett tiszta energiát előtérbe helyező törvény ismertetésekor beszélt arról, hogy az északi jégtakaró zsugorodása a Szovjetunió szétesése óta a legszembetűnőbb változást jelenti az atlaszon. Ezen felbátorodva a National Geographic most egy rövid animáción mutatja meg nekünk a változás mértékét, mégpedig saját térképeik felhasználásával.

A jelenség persze egyáltalán nem új, hiszen az utóbbi években számos alkalommal olvashattunk az északi jégtakaró visszahúzódásáról, a nyári olvadás egyre drámaibb gyorsaságáról. Ennek ütemét a szintén amerikai National Snow and Ice Data Center viszonylag pontosan követi, így nemcsak a fenti animáció, de részletes adatok is rendelkezésünkre állnak. Erre támaszkodva jelentette ki az NSIDC igazgatója, hogy 1979, vagyis a modern műholdas megfigyelés elindulása óta, minden egyes évben veszteséget mutattak ki a jégtakaró kiterjedésében. A változás leginkább a késő-nyári olvadás idején, szeptemberben mutatkozik meg, ezt pedig a National Geographic atlaszai is jól szemléltetik - az utolsó kép például a tavalyi kiadásból származik, amely egy 2012-es NASA-jelentésen alapult.


Rosemary Wardley, az NG térképésze kijelentette, hogy évtizedenként átlagosan 13 százalékkal kisebb a jégtakaró, ami így 30 éven belül a nyári szezonban akár teljesen eltűnhet. Ez az elkövetkező évszázadban biztosan bekövetkezik majd, de legkorábban 2030-ban elérkezhet, így a jég jelenléte kizárólag a téli évszakban lesz megtapasztalható, ami persze nagy hatással lesz a növény- és állatvilágra. A jegesmedvék például drámai veszélybe kerülnek, hiszen ők a jégtáblákra támaszkodnak, ezek biztosítják a pihenés lehetőségét, míg a rénszarvasok a tundrára jellemző növényzet eltűnése miatt szenvednek majd - a jávorszarvasok viszont jól járhatnak, hiszen ők nem sajnálják majd a melegebb övezetekben található növények felbukkanását és elterjedését.

A tengerszint magassága nem változik majd jelentős mértékben, ami viszont egyfelől új gazdasági lehetőségeket jelent (a hajózás és a terület kiaknázása szempontjából), az otthon (a tengerek melegedése miatt) az időjárási trendek változását okozhatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • UUUU #16
  Pár jegesmedvet beengednek azoknak a lakasaba, akik a legnagyobb mertekben hozzajarulnak ehhez az allapothoz, meg azokhoz, akik allandoan rinyalnak azon, hogy nincs is kornyezetszennyezes,globalis felmelegedes stb es csak a kornyezetvedok agyszulemenye az egesz..
  Utoljára szerkesztette: UUUU, 2015.08.21. 21:09:38
 • Ragnaar #15
  Attól még sok jó pingvin kis helyen is elfér, ha muszály nekik. És egyúttal hadd fejezzem ki őszinte csodálatomat felbecsülhetetlen tudásodért. Kimaradt egy google 'penguins live'. Ráadásul akkor nem is kár a sok semmirevaló jégért, legalább több víz jut a bálnáknak.
  Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.08.21. 19:18:31
 • VolJin #14
  Van egy olyan funkció, hogy link beszúrása...
 • VolJin #13
  A pingvinek a délisarkon laknak. Hogy posztolhat egy ilyen tudatlan fasz?
 • paby88 #12
  érdekes más tudósok meg jeget jósolnak a nap viselkedése alapján 2030-ra http://astronomynow.com/2015/07/17/diminishing-solar-activity-may-bring-new-ice-age-by-2030/
 • Archenemy #11
  Basszus, pedig oda akartam menni nyaralni.
 • Ragnaar #10
  Sok jó pingvin kis helyen is elfér.
 • bakvarnyu #9
  Lehet itt viccelődni de ez kibaszott szomorú dolog szvsz , nem is nekünk,már mindegy , de az unokáknak.
 • lamer the true #8
  Egy biztos.

  Jövőre veszek egy légkondit.

  Nem akarok még egy ilyen pokoli nyarat végigszívni.
 • NEXUS6 #7
  ÓKÉ, én azért addig még kihúzom valahogy.
  XD