Gyurkity Péter

2014 volt az eddigi legforróbb év 

Részletes jelentés erősíti meg a tavalyi feltételezést, valóban rekordot döntöttünk. Ismét.

Még tavaly nyáron jelent meg egy előzetes bejegyzés, amely előrevetítette, hogy 2014 lehet az eddigi legforróbb év. Ez a most közzétett részletes dokumentum szerint valóban így volt, a szakemberek szerint ugyanis számos mutató igazolja egyértelműen a trend folytatódását.

Az Amerikai Meteorológiai Társaság minden évben közzéteszi a több száz szakember hozzájárulásával készített részletes anyagát, erre immár 25-ik alkalommal került sor. A 2014-es adatokat és jelentéseket összefoglaló dokumentum többek között rámutat arra, hogy valóban megdőlt a rekord, amit az üvegházhatást erősítő gázok légkörben kimutatott szintjének növekedése, a hőmérsékleti csúcsértékek emelkedése, az El Nino-jelenség év végén történt (ciklikus) felerősödése, valamint számos egyéb tényező együttes hatása okozott.

Az üvegházhatású gázok, a metán és a dinitrogén-oxid koncentrációja tovább emelkedett, a szén-dioxid koncentrációja pedig 1,9 ppm-mel volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ezzel elérte a 392,7 ppm-et, miközben 1990-ben, az első ilyen jelentés idején ez még 354 ppm volt.

Négy különböző adategyüttes szerint is világszerte rekordmagas hőmérsékleteket mértek, a földfelszíni átlaghőmérséklet 0,27-0,29 Celsius-fokkal haladta meg az 1981-2010-es időszak átlagát. Európában a feljegyzések kezdete óta a legmelegebb év volt 2014, több mint 20 országban döntött rekordokat a hőmérséklet-emelkedés. Ez Afrika legnagyobb részén megmutatkozott, Ausztráliában a harmadik legmelegebb év volt 2014, Mexikó pedig történetének legmelegebb évét jegyezhette fel. Észak-Amerika keleti fele volt az egyetlen térség, ahol az éves hőmérséklet elmaradt az átlagostól.

Az óceánok felszínén mért hőmérsékletek szintén megugrottak, ez különösen a Csendes-óceán északi régiójában volt egyértelmű, de a felesleges hő mintegy 90 százalékát elnyelő óceánok felső rétegeiben is jól kimutatható volt a növekedés. A tengerfelszín átlagos hőmérséklete 0,21-0,27 Celsius-fokkal haladta meg az 1981-2010-es időszak átlagát. A tengerszint emelkedése 2014-ben 67 milliméterrel volt magasabb az 1993-as év átlagánál, ami a legnagyobb növekedést jelenti a műholdas mérések szerint 1993 óta.

Az északi-sarki régióban a hó az átlaghoz képest 20-30 nappal korábban kezdett olvadni, a negyedik legmelegebb évet mérték a térségben a feljegyzések 20. század eleji kezdete óta. A jégtakaró minimális kiterjedése 1979 (a műholdas megfigyelés kezdete) óta a hatodik legkisebb volt, miközben a nyolc legkisebb adatot kivétel nélkül az utóbbi nyolc évben mérték. Alaszka északi vidékein rekordmagas hőmérsékleteket mértek 10 méter mélyen az örökjeget megfigyelő öt központból négy esetében.

Az Antarktisz esetében már vegyes képet vázoltak fel, itt régiós és szezonális hatások eredménye volt az átlagnál melegebb és hidegebb részek együttese. A tengeri jégtakaró legnagyobb kiterjedése szeptember 20-án rekordot döntött, ezzel sorrendben a harmadik évben dőlt meg a korábbi rekord. A Déli-sarki jégkiterjedés 7,78 millió négyzetmérföld volt, 220 ezerrel nagyobb, mint a 2013-ban mért eddig legnagyobb jégkiterjedés. A trópusi ciklonok száma eközben 91-re ugrott, ez jóval a 81-es átlag felett volt, bár az Atlanti-óceán északi részén 2013-hoz hasonlóan ismét viszonylag csendes évet tudhattunk magunk mögött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #162
    Egy nobel-díj helyett egy noble azért kijár neked. ;-D
  • UUUU #161
    Aki hülyeséget írt az te voltál meg is kaptad érte a magadét. De biztos robbanógázelegyben érzi más is magát helyetted.
  • ostoros #160
    Hülyeséget írtál? Igen. Akkor nem velem van a baj, hanem veled. Bocsánatot kértél az elírásért? Még nem? Itt a lehetőség!
  • molnibalage83 #159
    Az ilyen egyelemes mintától kapok balfaszt. Ezek kívül hiába tagadja a sok magadfajta idióta a 2-3 napos előrejelzés is pontos. Csak 2 hónapon belül volt már 2 vizataros idő és 2 átvonuló hidegfront. 3-4 nap távolságból 3-4 óra pontossággal megmondták, hogy mikor ér ide...
  • Irasidus #158
    Ki, mikor, hol? Link?
  • Oliwaw #157
    Lakóhelyemen 5 napja esőt jósoltak, 3 napja felhős időt jósoltak. most hét ágra süt a nap, felhő sehol. Akkor most hogy is állunk ezzel a modellezéssel ?
  • NEXUS6 #156
    Tény az, hogy az ember jelentősen átalakítja a környezetét. Tény az, hogy sajna ezt ráadásul nem fenntartható formában csinálja. Tény az, hogy ez a klímát is érinti.

    Tény az is viszont, hogy sajna a média a minmeghalunk jellegű kijelentéseket előbb szájára veszi, mint a megalapozott, sajna esetleg nehezen érthető elemzéseket.
    20 éven belül minmeghalunk az főcím. 30 év múlva, az viszont hol van még, tudományos rovat legvégére kerül, apróbetűvel.

    A főcímes dolgokhoz aztán mindenki érteni kezd, de legalább is véleménye lesz róla, keresztes háborút vív a sötét oldallal, az apróbetű soxor igazán fontos dolgokat meg lexarja.

    Soku személyében ennek a keresztesháborúnak/dzsihadnak az egyik közkatonájával találkoztunk, aki az új metán fronton harcol, láthatólag teljes lelkesedéssel.
    :(
  • VolJin #155
    Nem kell neki elmagyarázni, hogy az ózon spontán bomlik, és a sugárzás hozza létre. Rá kell hagyni, hogy ő milyen okoska, mert különben elviszi a témát, és amikor utánaolvas a wikin, majd jól bebizonyítja, hogy az ő hülyeségét te írtad, és beállítja neked a sajátjaként kioktató stílusban azt, amit eleve te írtál.

    Szerintem azzal fogja kezdeni, hogy a CL az Cl...
    Utoljára szerkesztette: VolJin, 2015.07.24. 21:43:12
  • Nos #154
    öööööö

    Ne tessék már szegény CO2-t még az ózon ritkulásáért is felelőssé tenni! Főleg, hogy az általános iskolai kémiával nagyon nehéz lenne leírni a rendszert. Az ózonréteg léte egy dinamikus egyensúly (vagy inkább az arra való törekvés), aminek a fő fenntartója a nap rövidhullámú sugárzása, és egy állandó lebomlási, kialakulási folyamatról van szó, nem pedig egy egyszerű képletről, ahol x-ből y lesz. Az ózonlyuk kialakulása még ehhez képest is meg van fűszerezve, szóval az aztán tényleg nem fér bele egy áltiskolás főzőtanfolyamba. De ebbe a kotyvasztásba a C, CO, CO2 nem kell, ahol a C szerepel, az a CL.
  • VolJin #153
    "De a széndioxid , szén monoxid se nagyon kíméli az ózonpajzsunkat, hiszen ha tisztában lennél csak az alapvető általános iskolai kémiával is, de nem vagy még azzal sem,ezt már sokszor bizonyítottad, akkor tudnád, hogy milyen könnyedén választja le a gyenge hármas oxigénkötésről, a szénatom az oxigén atomokat."

    Sőt, még azt sem tudom, hogy a gyökkettő négyzete az kettő, ezt is most súgja nekem egy eminens alsótagozatos, aki átjött gyurmafoglalkozásból és hurkapálcikából korrepetálni. Még szerencse, hogy ez az információ nem jutott el hozzád, különben a színes ceruzákból is kioktatnál, hogy melyikkel kell napocskát rajzolni, meg melyikkel bokrocskákat.

    Csak azt nem tudom Prüntyőke, hogy ennek mi köze van a topikhoz. Azt tudom, hogy a te hozzászólásodhoz kapcsolódik, csak az nem esik le, hogy a tiédnek mi köze van a topikhoz... Meg úgy egyáltalán miért írtad nekem?

    Vagy szeretnél még ismeretterjesztést tarani nekem?

    Akkor kezdjük a szorzótáblával, mert bevallom nem értem, meg néha belezavarodok.