Berta Sándor

A magánszféra mellett állt ki Tim Cook

Míg a Google és a Facebook az emberek adataiból csinál pénzt, addig az Apple termékekből - hívta fel a figyelmet a vezérigazgató.

A menedzser részt vett az amerikai kormány kiberbiztonsági csúcstalálkozóján. Beszédében kiemelte, hogy mindenkinek joga van a magánszférára és a biztonságra. Felhívta a kabinet és a gazdasági élet szereplőinek a figyelmét arra, hogy együtt kell dolgozniuk azért, hogy így biztosítsák a fogyasztók védelmét. Cook hangsúlyozta, hogy ha a fogyasztók jogairól vagy a polgári jogokról van szó, akkor fontos annak felismerése, hogy ugyanazokról a személyekről beszélünk. Nem kevesebbel tartozunk nekik, mint az elérhető legjobb védelemmel, és ezt pedig csak a rendelkezésre álló technológia felhasználásával és az érintettek együttműködésével lehet megtenni.

Az üzletember azzal érvelt, hogy a történelem megmutatta, hogy komoly következményei lehetnek annak, ha feláldozzuk a magánszférához való jogot. Az embereket még mindig nem kezelik egyenlően a világban és a személyes információik alapján bizonyos körülmények között akár diszkriminációval is szembe kell nézniük. Amennyiben nem sikerül megvédeni a magánszférát, akkor a pénznél valami sokkal értékesebbet veszíthetünk el: azt, ahogyan élünk. Szerencsére a technika ellát minket olyan eszközökkel, amellyel csökkenthetjük ezt a kockázatot és remélhetőleg ezt sikerül is elérnünk.

Cook leszögezte, hogy cége másként tekint a felhasználók adataira, mint a Google, a Facebook vagy éppen a Yahoo! Az Apple nem a reklámok, hanem a hardverek, a szoftverek és a szolgáltatások értékesítésével jut bevételekhez. Éppen ezért nem hozzák létre az emberek profiljait az e-mailjeik tartalmai vagy a böngészési szokásaik alapján, s ezeket az adatokat nem is adják el a reklámügynökségeknek.

Cook az Apple Watch kapcsán néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy tiszteletben tartják az ügyfelek magánéletét. Sem a kereskedők, sem ők nem tárolják az emberek hitelkártya-számait és ők azt sem jegyzik fel, hogy ki és mit vásárol. A vásárlóik többsége nem akarja, hogy mindenki mindent tudjon róluk. "Ők nem a mi termékeink" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #5
    Tim Cook egyben magánszemély is és gondolom, használ Apple terméket, mélyen "átérzi" a saját bőrén a Google, FB., stb. "tracker"-eit. De, aminek pénzbeli értéke lehet egyáltalán, annak ára is. A marketing mindig arról szól, ami a divat, amivel a fogyasztók tömegeit meg lehet "szólítani", (értsd, amivel ki lehet "kotorni" legtöbbünk pénztárcáját...) Mivel mostanában, globálisan minden "csapból" a privát szférát ért fenyegetések folynak, hát valószínűleg, ezt a "hullámot meglovagolva", a védelmében látja az Apple számára megkereshető pluszpénzeket. Nem mellesleg, markánsan próbálja megkülönböztetni cégét, a versenytársaktól. Ami nem árt, mert az amerikai cégeket ebből a szempontból kissé "összemosta" a "hárombetűsök" napvilágra került ténykedése.

    A gond az, mint a vírusoknál, a "tracker"-rek fejlődése folyamatos, a védelem meg mindig csak később, utólagosan érkezik. Mint tudjuk, ha van kifejlesztett védelem, akkor az is pénzt ér, hogy "kivételképpen" mégis, kit engedjünk át rajta...
  • TokraFan #4
    Ez csak a felszín...Lényegében a személyes adatok tekintetében lényegtelen az eljárás, az adatodat itt is, ott is begyűjtik, és ha az üzleti érdek úgy hozza, el is fogják adni...Az Apple is..."Más" mese híradója, naivoknak...
  • asgh #3
    Minden cég gyűjti a felhasználói adatokat, de vannak cégek, amik az egész üzleti modelljüket a felhasználóik személyes adatainak továbbértékesítésére építik. Az apple ezzel szemben oldschool cég, ami a profitját a hardver és szoftver eladásokon realizálja.
  • Tikal #2
    nem azt és nem úgy ahogy az említett másik három és nem azért hogy aztán "eladják"
    Utoljára szerkesztette: Tikal, 2015.02.18. 23:49:08
  • TokraFan #1
    Jaj bazzeg, mintha ők nem gyűjtenék a személyes adatokat tonnaszámra...Ne röhögtessen már.