Berta Sándor

Keresőt tervez és adatközpontot épít az Apple

Az elmúlt napokban megjelent találgatásokat egy álláshirdetés indította el. Az új centrumot az arizonai Mesában építhetik fel.

A Cult of Mac nevű blog fedezte fel az álláshirdetést, amelyben a kaliforniai konszern projektmenedzsert keres egy olyan keresőplatformhoz, amely több százmillió felhasználót támogat. Ugyanakkor valószínűtlennek tűnik, hogy az Apple olyan szolgáltatást akarna létrehozni, amely vetélytársa lehetne a Google keresőjének.

A kaliforniai társaság az Apple Search számára keres projektfelelőst. A leírásban többek között az olvasható, hogy a vállalat forradalmasítani akarja azt, ahogy az emberek a számítógépeiket és a mobil eszközeiket használják, és ehhez úttörő technológiát alkalmaznának. Az utóbbi megemlítése ugyanakkor nem számít kirívónak, mert gyakran szerepel az IT-ágazatban megjelenő álláshirdetésekben.

Az Engadget úgy vélte, hogy a Google keresője elleni közvetlen támadás nagyon valószínűtlennek tűnik, azt ugyanis az Apple is pontosan tudja, hogy kevesen váltanának egy új keresőre váltani, még akkor is, ha azon az Apple logója fedezhető fel. Sokkal valószínűbb, hogy a projekt hátterében a Siri, a Safari és a Spotlight rendszereibe integrált keresőfunkciók továbbfejlesztése állhat. Ezeknél a szolgáltatásoknál meglehetősen nehezen lehet módosítani az előre beállított keresőket. Van még egy lehetőség: hamarosan lejár az Apple és a Google közötti együttműködés, amely a Safari keresőjére vonatkozik és ezt a szolgáltatást is kiválthatja az Apple Search.

A hardverháttér biztosított lesz, hiszen egy új szerverparkról is döntöttek, melyet az arizonai Mesában fognak felépíteni. A tervezett beruházás érdekessége, hogy korábban a kiválasztott területen a GT Advanced Technologies (GTAT) nevű zafírüveg-gyártó egyik új üzemét hozták volna létre. A vállalat tavaly októberben jelentette be, hogy csődbe jutott. A CNBC amerikai gazdasági televízió arról tudósított, hogy a projektre az Apple összesen 2 milliárd dollárt fordít.

Doug Ducey arizonai kormányzó nyilatkozata szerint a társaság az új helyen alakíthatja ki a globális adatközpont-hálózatát. A létesítményben várhatóan 150 teljes munkaidős munkatárs dolgozik majd, az építkezés miatt pedig 300-500 további munkahely jön létre. Az új központot teljes egészében megújuló energiák segítségével fogják működtetni. A szükséges energiamennyiség előállításáról egy helyben felszerelt naperőmű gondoskodik majd, amely 70 megawatt áramot fog termelni, mely elegendő lenne több mint 14 500 arizonai otthon ellátására. Az Apple megerősítette, hogy számára a projekt egyike a legnagyobb beruházásoknak, amiben valaha részt vett.

Az Apple kötelezte magát arra, hogy a létesítményt legalább 30 esztendeig fogja üzemeltetni. Az építkezés 2016-ban kezdődhet és éveken át tarthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!