Berta Sándor

Próbálgatják a kórházak a mobilszoftveres monitorozást

Az iOS 8 operációs rendszerrel együtt bevezetett egészségügyi alkalmazás nagyon sikeres a tengerentúlon.

Az Amerikai Egyesült Államok kórházaiban a betegek távfelügyeletére használják a HealthKit programot. A megoldás próbaüzeme immár a 17 legjobb értékeléssel rendelkező amerikai kórházból legalább 8-ban megtalálható. A szoftver, valamint a vércukorszintmérő készülékek, a WLAN-kompatibilis mérlegek, a fitneszkarkötők és a mozgást követő alkalmazások segítségével összegyűjthetők a különböző testfunkciós adatok és ezek a HealthKit rendszerében együtt jelenhetnek meg. Az orvosok így időben felismerhetik és kezelhetik az esetleges változásokat, még azelőtt, hogy a probléma akuttá válna vagy a beteget kórházba kellene szállítani.

A New Orleansban működő Ochsner Medical Centernek például körülbelül száz olyan páciense van, akiknek gondot okoz a vérnyomásuk rendszeres ellenőrzése. Viszont most eszköz automatikusan megméri a vérnyomásukat, majd az adatokat továbbítja az orvosok iPhone vagy iPad készülékeire. Az Apple mellett a Google hasonló alkalmazását is használják néhány tengerentúli kórházban, míg a Samsung mérnökei a Bostonban található Massachusetts General Hospital munkatársaival közösen dolgoznak különböző mobil egészségügyi technikák kifejlesztésén. Úgy tűnik azonban, hogy az Apple lépéselőnyben van a vetélytársaival szemben, mert már számos egészségügyi szakértőt szerződtetett.


A kórházakat az új rendszerek vitathatatlan előnyei mellett a módosított jogi környezet is a változtatásokra ösztönözte. Jelenleg ugyanis minden olyan kórháznak büntetést kell fizetnie, amelynél a betegeknek ismét kezelésre kell jelentkezniük. Az új helyzet rámutatott azonban az egységes szabványok kidolgozásának fontosságára is, mert csak ezután lehet a különböző gyártók készülékeitől és rendszereitől származó adatokat valóban összegyűjteni és kielemezni. Fontos továbbá az is, hogy az információkhoz illetéktelenek ne férhessenek hozzá.

Az amerikai egészségügyi piac 3 billió dollár összértékű, és az IDC előrejelzése szerint 2018-ig a gyógyitó szervezetek kétharmada tervezi, hogy fejleszti a szoftveres, viselhető, távmenedzsment vagy virtuális gyógyitó-képességét. Az Apple tavaly júniusban mutatta be az iOS 8 operációs rendszert és az abba integrált HealthKitet, amelynek segítségével egyszerűen kezelhetők a különböző viselhető termékek által összegyűjtött fitnesz- és egészségügyi adatok. Az Apple később megtiltotta, hogy a HealthKit rendszerében lévő információkat a fejlesztők továbbadják harmadik félnek, elsősorban az adatkereskedőknek és a reklámügynökségeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!