Berta Sándor

Apple - megtörtént a kínai nyitás

Az ázsiai ország az elmúlt hónapokban egyértelműen az Apple egyik, ha nem a legfontosabb piacává vált.

A The Financial Times információi alapján az Apple tavaly először adott el több iPhone készüléket Kínában, mint az Amerikai Egyesült Államokban. S ez csak a kezdet, az Apple ugyanis tovább akar növekedni az ázsiai államban: szombaton megnyitotta az egyik kínai metropoliszban Ázsia legnagyobb Apple márkaboltját, emellett további öt üzletet nyitna február közepén. Steven Milunovich, a UBS elemzője arról számolt be, hogy az amerikai konszern tavaly iPhone készülékei 35 százalékát értékesítette Kínában, ez 13 százalékos növekedés 2013-hoz képest. Az Amerikai Egyesült Államokban 2013-ban az iPhone készülékek 29, míg 2014-ben 24 százalékát adták el.

Kína lehet az Apple jövőbeli legigéretesebb piaca, de ezért nagy árat fizethet. A Beijing News ugyanis azt írta, hogy Tim Cook tavaly decemberben arról biztosította Lu Wei-t, a kínai állami internetiroda vezetőjét, hogy minden helyben eladott terméknél elvégezhetik a biztonsági ellenőrzéseket.


Egy Percy Alpha néven ismert online aktivista, aki egyben a GreatFire nevű cenzúraellenes oldal alapítója, úgy reagált a hírre, hogy ha az együttműködés valóban megvalósul, akkor a kínai kormány betekinthet az Apple szoftvereinek működésébe és így a jövőben a korábbinál sokkal könnyebben találhatna biztonsági hibákat a programokban, illetve feltörhetné az iPhone és a MacBook készülékeket. Az aktivista hozzátette, hogy a hozzáférés megadása nemcsak a kínai felhasználóknak jelenthet rossz hírt, hiszen ezáltal az Apple termékeit használók az egész világon sokkal sebezhetőbbé válhatnak.

Mindenesetre az eset tökéletesen rávilágított arra, hogy az Apple mennyire függ Kínától. Peking pontosan tudja, hogy a vállalatnak szüksége van a kínai piacra és ez gyengíti az Apple tárgyalási pozícióit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!