Berta Sándor

Telítődik az Apple online szoftverboltja

Jelentős mértékben növekedett a felhasználók számára gyakorlatilag láthatatlan iOS-kompatibilis alkalmazások száma.

A szakemberek az ilyen típusú programokat zombiszoftvereknek nevezik és minden olyan terméket ezzel a jelzővel látnak el, amely az Apple App Store rendszerében a megjelenése óta három napból kettőben nem került fel valamelyik kategória letöltési toplistájára. (Rengeteg lista van szoftvertípusok és ár szerint, ráadásul ezek országonként is eltérőek.) Napjainkban gyakorlatilag 10-ből 8 alkalmazás tartozik ebbe a kategóriába - ez derült ki az Adjust nevű piackutató cég legfrissebb felméréséből. Az Adjust munkatársainak közlése szerint az elmúlt évben 900 000-ről 1,4 millióra nőtt az Apple mobil operációs rendszerét támogató programok száma. Ezen belül a zombiszoftverek aránya a 2014 januári 74 százalékról 2014 decemberére 83 százalékra emelkedett.


A fejlesztők közel sincsenek könnyű helyzetben, mivel vannak olyan kategóriák, amelyeknél alig néhány alkalmazás sikeres és meghatározó; ilyen például az üzleti célú programok területe. Az is világos, hogy vannak olyan kategóriák, ahol alig vannak zombiszoftverek vagy az átlagosnál kevesebb van; ilyen például az időjárási megoldások piaca, ahol a termékek fele rendszeresen megtalálható a toplistákon.


A felhasználók többsége a megjelent hirdetések és a közösségi portálokon megjelenő ajánlások alapján jut el az általa kiválasztott programokhoz. Az Apple App Store egyébként rendkívül sikeres, 2013-ban több mint tízmilliárd dolláros bevételt könyvelhetett el. Az online bolt mind 2014-ben, mind pedig idén január első hetében rekordot döntött, a vásárlók minden korábbinál több pénzt hagytak ott, ez a trend pedig várhatóan folytatódni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SanMaster #2
    Kéne egy nagyon takarítani! Vagy automatizálni kéne, mondjuk 6 hónap alatt nulla letöltés, automatikus törlés. A fejlesztő kap egy e-mailt hogy sry, de kaka appodat töröltük. Ezt bele lehet írni a feltételekbe, mielőtt feltöltenék az appjukat. Elvárható lenne, hogy a "kinek van több appja az appstoreban" baromságot befejezettnek tekintsék, és a minőségre fektetnék a hangsúlyt. Egyébként a Google Playstore sokkal rosszabb az Apple boltjánál, na az aztán tele van szeméttel.
  • G_ArchAngel #1
    Nem az Apple es nem is az userek hibaja, hogy a fejlesztoknek nincs realitaserzeke es nagyon szar appokat nagyon dragan vagy reklamokkal megfojtva kuldenek be a storeba.
    Az embernek neha hanyingere van attol, amit nehany fejlesztonek van pofaja bekuldeni, ertve ezt a designra vagy elmenyre.