Berta Sándor

Még idén megelőzheti az Apple a Samsungot

A Samsung előnye szinte teljesen elolvadt, míg a kaliforniai társaság szempontjából nagyszerűen sikerült az elmúlt üzleti negyedév.

Az Apple bejelentette, hogy 2015 első üzleti negyedévében 74,5 millió iPhone készüléket sikerült értékesíteni, a bevétel 74,6 milliárd dollárt, míg a nyereség 18 milliárd dollárt tett ki. A társaság még soha nem könyvelhetett el ennyire sikeres üzleti negyedévet, ez pedig a korábban sokat kritizált Tim Cook vezérigazgató számára komoly elégtételt jelenthet. Főleg úgy, hogy az új iPhone az első olyan készülék, amelyre Steve Jobs nem gyakorolt közvetlen hatást.

Az Apple jelenleg 682 800 000 000 dollárt ér, ezzel nemcsak a világ legértékesebb vállalata, hanem egy teljesen új szintre emelkedett. Az amerikai óriáscég minden más piaci szereplő eredményeit háttérbe szorította. Az Apple többet ér, mint például Svédország, Olaszország, Oroszország vagy éppen Ausztria tőzsdei cégei, és alig marad el Spanyolországétól. A 682,8 milliárd dollárból megvásárolható lenne 12 044 Marco Reus kaliberű futballista vagy 244 drága futballklub vagy 34,9 millió Volkswagen Golf, esetleg 17 070 darab 35 karátos gyémánt. De ez az összeg elegendő lenne 19 508 karibi sziget megvásárlására vagy fedezné 27 312 űrutazás költségeit, esetleg minden német állampolgár kaphatna 7431 euró zsebpénzt.

Az Apple 18 milliárd dolláros negyedéves nyeresége napi 200 millió dollárt jelent. Összesen 88 országnak van kisebb gazdasági teljesítménye, mint a konszernnek. Köztük van Belgium, Ausztria, Svédország, Norvégia, Új-Zéland és Hongkong, s az Apple ebben a tekintetben alig marad el Szaúd-Arábia mögött. Az elemzőkben félelmet keltenek ezek az eredmények, mert a szinte nemzet méretű társaságokat nehéz, ha nem lehetetlen ellenőrizni. A részvényeseknek ugyanis van bizonyos befolyásuk és számukra elsősorban a nyereség a lényeg. Az Apple sikerének a kulcsa egyértelműen az iPhone, ez azonban függővé, ezáltal kiszolgáltatottá is teszi a vállalatot, de egyéb termékek is szintén sikeresek lehetnek, elég csak az Apple Pay fizetési szolgáltatásra vagy a Watch okosórára gondolni. A jó eredmény különösen a kínai nyitásnak és az ott elért magas forgalomnak köszönhető. A siker a szegmens vezető gyártóinak rangsorában is visszaköszön, az első helyen immár holtverseny alakult ki.


Az IDC friss közleménye szerint a globális piacon 2014 során immár több mint 1,3 milliárd új készüléket szállítottak le, az utolsó negyedévben produkált 375 milliós adat pedig nemcsak az azt megelőző három hónap számait, de az egy évvel korábbi eredményt is alaposan meghaladta. A gyártók rangsorában is szintén fontos változást tapasztalunk, a piacot eddig magabiztosan vezető Samsung előnye ugyanis szinte teljesen elolvadt, míg az Apple a saját sikereinek köszönhetően ledolgozta eddigi tetemes hátrányát. Jól mutatja a változás mértékét, hogy míg egy évvel korábban 33 millió okostelefon volt a két cég közötti különbség, addig ez 2014 utolsó három hónapjában mindössze 600 ezer darabra süllyedt.

Az almás cég eredménye mindenképpen elismerésre méltó, már csak azért is, mert csökkenő átlagárak mellett tudtak sikert aratni új, jóval drágább készülékeikkel. Úgy tűnik, hogy a vásárlók jó része mindössze a kijelző méretének növekedésére várt, a kereskedelmi árral kevésbé törődött, az USA mellett pedig most első alkalommal Kína is rendkívül erős piacnak számított a cég számára, ami jól jelzi az érdeklődés mértékét. A harmadik helyre eközben a Motorola felvásárlása révén csaknem duplázó Lenovo jött fel, de a negyedik Huawei és az ötödik Xiaomi szintén a kínai mezőnyt képviseli, az Apple mellett tehát leginkább a kínai riválisok erősödése érzékelhető a piacon.


Éves szinten persze még mindig a Samsung vezet, de ha folytatódik a tavalyi trend, könnyen előfordulhat, hogy hosszú idő után ismét helycserére kerül majd sor a szegmensben. A Samsungot azonban nemcsak az Apple szorongatja, hanem a többi Android operációs rendszerre készülékeket gyártó vállalat is. Az IDC szakértői szerint a Samsungnak piacvezető pozíciója megőrzése érdekében a nyereségkulcsát kell csökkentenie vagy a prémium készülékeknél kell átalakítania stratégiáját, hogy jobban felvehesse a versenyt az Apple termékeivel.

A Samsung tavaly a negyedik negyedévben 75,1 millió okostelefont értékesített, 11,0 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban az Apple pedig 74,5 milliót, 46,0 százalékkal többet. A Samsung a negyedik negyedévben 20,1 százalékos, az Apple 19,85 százalékos piaci részesedésre tett szert. A Samsung egész éves értékesítése 0,6 százalékkal 318,2 millió, az Apple értékesítése 25,5 százalékkal 192,7 millió darabra emelkedett. A Samsung piaci részesedése a 2013-as 31,0 százalékról 24,5 százalékra csökkent tavaly, az Apple részesedése pedig 15,1 százalékról tavaly 14,5 százalékra.

A Xiaomi a negyedik negyedévben eladásai 178,6 százalékos növelésével, 16,6 milliós értékesítéssel, 4,42 százalékos piaci részesedéssel kiütötte az ötödik helyről az LG-t. Az éves rangsorban az LG 59,2 millió készülék eladásával, 4,6 százalékos piaci részesedéssel megőrizte ötödik helyét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jakuza1 #40
    Butuska eddig nem kellett a forraskodot es a dokumentumokat a hardwarerol kiadni, de ez ne zavarjon.
  • Vol Jin #39
    Nem akarnak ezek semmit a világtól, csak eladni a portékát. Mondjuk a környékbelieket lehet, hogy zaklatni fogják, mert mondjuk kiljebb nyomnák a felségvizeiket, hátha van ott olaj meg ilyenek.
  • Vol Jin #38
    "Amugy pedig egy valamit nem szabad elfelejteni, hogy az Apple kinai piacra engedesevel, milyen technologiahoz jut most kina."

    Semmilyenhez. Baszod, az összes alkatrészét ott gyártják a régióban, és szerintem eddig is ott szerelték össze. Egyszerűen most lehet majd kapni a boltban.
  • Tetsuo #37
    Ezt te nézted be (már megint). Te beszélsz zsidókról én erről beszélek:
    http://www.forbes.com/sites/bruceupbin/2011/10/22/the-147-companies-that-control-everything/

    Egyébként már Kínába is beférkőztek, csak még uralnak mindent. ;-) Ha a BRICS mentes marad tőlük, akkor az lesz a világ megmentője. :-)
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.02.03. 17:24:08
  • yamato41 #36
    Külpolitikájukban még ott vannak. Minden katonai konfliktus el kellene felejteni. Minek erősködnek a japókkal egy macskaszarnyi szigetért, a filipekkel pedig egy hajóroncsért? Totál fölösleges. A romlott nyugati liberálisok piac- és profitéhsége úgyis ott tartja őket. Ezt okosan kellene kihasználniuk. Nem törvényekkel érhetnek célt, hanem szemben nagyokat mosolyogva, a színfalak mögött és alatt pedig kihasználva a nyugati társadalom gyengéit, pofátlan módon üzletelve, kémkedve, zsarolva. Ehhez kell eszközrendszert szerezniük.
  • yamato41 #35
    Éppen ezért mondom, hogy nem a 20. századi, hagyományos eszközöket kellene Kínának használni. Országonként kellene megtalálni az eszközt, amivel magukhoz tudják csábítani őket. Ez mindenhol más és más. Nem kell közvetlen hatalom, elég a közvetett. Nem biztos, hogy mindenhol az éppen hatalmon lévőket kell támogatniuk. Totális rugalmasság kellene nekik. De a kommunista vezetőik ezt még nem látják meg. Az erejük a szervezettségükben és a jól kivihető központi akaratban rejlik. Ez az előnyük. Ha ugyanolyan erősek lesznek gazdaságilag, mint az amik, az már nagyobb abszolút erőt jelent, mert az erőforrásaikat jobban tudják összpontosítani, nem kell vesződniük a drága és hangos demokrácia látszatkellékeivel.
  • Jakuza1 #34
    Mar reg nem Mao szintjen allnak.
    Azt meg ketlem, hogy ne kezdtek volna mar reg el a sajat belso fejleszteseiket a kemhelharitas,kiber es egyeb szegmensekben.
    Nem veletlenul van ilyenuk is, mint a Kínai Információbiztonsági Kutatóintézet.
    Amugy pedig egy valamit nem szabad elfelejteni, hogy az Apple kinai piacra engedesevel, milyen technologiahoz jut most kina.
    Hiszen csak ugy lehet a piacon, az Apple, hogy az egesz forraskodot valamint a hardwares specifikaciokat biztonsagi cellal at kell adnia kinanak.
    Es ez meg nem minden, kinan belul egyre szigorubb szabalyokat fognak hasznalni a kulfoldi cegek-bankok-it resztvevok ellen, most terjesztik be a torvenyeket.
    Meg valami amit mindenkeppen meg kell jegyezni, nem olyan konnyu elfelejteni a kinai piacot valami kozel 500 milliard dollarnyi IT tevekenyseg zajlik kinaban, nehezen valnak meg ezert a kulfoldi cegek attol a piactol, ami az egesz foldi IT 43 szazalekat kiteszi.
  • Vol Jin #33
    Indonézia muzulmán, Indokínában meg elég, ha a vietnámiakra gondolunk, akiknek az USA háborúja csak egy apró csetepatéen ha a kínai sz volt, ellenben meghallják, köpnek egyet, mert velük ezer évig háborúztak folyamatosan.

    Kevesen tudják, de Kína az USA után betámadta Vietnámot, és a kezdeti sokk veszteségei után gyorsan elkezdték felőrölni a megszállókat, mire Kína kivonult, hogy csak figyelmeztetni akarták a vietnámiakat, nincs hódító szándékuk. A valóság meg az, hogy a vietnámiak egy területvédelmi egységgel, gyakorlatilag egy milícia hadosztállyal addig tartották fel a kínaiakat, míg a reguláris haderőt összevonták, és úgy odabasztak a kínaiaknak, hogy azok meghátráltak.
  • Vol Jin #32
    "A kínai piacot ők ismerik leginkább, de talán az indiait is.
    A transznacionális cégek mögött azonban más is van... ami kb. a kapitalizmus sötét oldala.
    Ezek (ill. a nagyságrendekkel nagyobb) vagyonok néhány száz embernél összpontosulnak, akik befolyásolják az egész rendszer működését. Ebből egyelőre félig kilóg Oroszország, Kína, egy picit még kilóg India, néhány egyéb ázsiai és dél-amerikai országg"

    Ezt ideológiai okokból csúnyán benézed. Minden sarokban zsidót látsz, és szerinted Kína az kilóg a sorból, miközben Kínának a legnagyobb a befolyása a világpiacra. Szépen szopórollerre teszik az USA-t meg az EU-t, miközben te valami zsidó-szabadkőműves háttérhatalom manipuláció-összeesküvést keresel minden útszéli vizeldében.
  • yamato41 #31
    Azt értem, hogy Kína felismeri, hogy növekvő gazdasági erejét politikai, tehát saját területén jóval túlnyúló érdekszféra kialakítására is használhatja, mégpedig nem hagyományos, 20. századi eszközökkel, hanem gazdasági és IT eszközökkel.
    A kínai vezetés még mindig Mao szintjén áll. A hatalmat nem katonai, vagy diplomáciai, méginkább nem ideológiai eszközökkel kellene növelniük, hanem egy alternatív világháló kiépítésével, amely technikailag a mai része. Először is szépen lassan ki kellene fejleszteniük saját operációs és kommunikációs rendszereiket, keresőjüket, kártevő-védelmi rendszert, adatgyűjtő és kémrendszert. Tehát le kellene szakadniuk az amerikai köldökzsinórról. Aztán a potenciális partnereket kellene megtalálni. Nem erőszakkal, hanem jobb alternatívát nyújtva, mint az amik. Én a helyükben Tajvannal kezdeném. Inkább elszenvednék komoly politikai presztízsveszteséget rövid távon, de az egyik legszilárdabb ami szövetségest nyerném meg vele.
    Ma ehhez Kína még nem elég erős, de 20 év alatt az lesz. Tehát éppen ideje lenne az alternatív IT világuk felépítésének megkezdése, mondjuk a most 5-6 éves korosztály specializált képzésének segítségével. Könnyedén képesek lennének kiállítani egy egész hadsereget programozókból, koderekből, kémekből, kódtörőkből stb. Ráadásul mindezt most még ami pénzen tudnák megtenni.