Berta Sándor

Autókat is irányíthat majd az iPhone

Az Apple okostelefonja a következő hónapokban igazi multifunkciós készülékké válhat.

Az óriáscég még 2011. október 20-án nyújtotta be azt a szabadalmát, amelyet most fogadott el az Amerikai Egyesült Államok Szabadalomügyi Hivatala és amely arról szól, hogy egy iPhone-tulajdonos akár az eszköz segítségével is kinyithatja és elindíthatja majd a gépkocsiját. Sőt, elvileg még az ülések és a visszapillantó tükrök pozíciója, valamint a hangerő is beállítható lesz így.

A szabadalmi leírás alapján a beállításokat el lehet majd tárolni és arra is lehetőség lesz, hogy különböző autósok mind elmenthessék, később pedig aktiválhassák a saját beállításaikat. A jármű és az iPhone közötti kommunikáció Bluetooth-kapcsolaton keresztül valósul meg, ami erősen korlátozza a hatótávolságot.

Az iPhone segítségével vezérelhető lesz a világítás, az autórádió, a tolótető és a navigációs funkciók is. A rendszert az iPhone ujjlenyomat-szkennere biztosítja. Az, hogy az elképzelésből valóság lesz-e, elsősorban az autógyártóktól függ, akik eddig nem igazán hagyták, hogy külsős cégek hozzányúljanak a gépkocsik alapvető funkcióihoz. Könnyen elképzelhető az is, hogy az Apple csupán így akarja megakadályozni azt, hogy más gyártó hasonló megoldással rukkolhasson elő.

Az már tavaly májusban kiderült, hogy egy szoftverrel lakást vezérlő távirányítóvá válhat az Apple készüléke. A világítás bekapcsolása, a fűtés vezérlése, a riasztók beállítása mind elvégezhető lesz az új program és az iPhone segítségével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #5
    2011 október előttiek? Akkor lehet perelni az Apple-t.

    Ettől függetlenül én is gyökereiben változtatnám át a szabadalmi jogot: csak olyant lehetne levédetni, ami mögött bizonyíthatóan több éves kutató-fejlesztő munka áll.
    Az ilyen "Géza a mérnök hétvégén leírta az elképzeléseit" és hasonló dolgokat elhajtanám a fenébe.
  • MsUser #4
    Azért bele lehetett volna írni a cikkbe hogy jó ötletet adott az Apple fejlesztőinek az Androidon már jól bevált vezérlére használt App-ok sokasága!
    Ja és Androidra szabadon lehet ilyen alkalmazásokat fejleszteni.
  • Jakuza1 #3
    Pont ettol felek ha az EU elfogadja a szabad kereskedelmi torvenyzt, akkor jon majd az Apple es feltalalja majd mindenre a spanyolviaszt es levedeti meg a geometrikai formakat is, ami a rohej kategoria.
  • Madve #2
    Apple már megint olyasmit védetett le, ami már működő dolog. Tesla autóit lehet nyitni, elindítani stb. a saját telefonos appjukkal...
  • barret #1
    Látom feltalálták a villanykapcsolót,mert más érdekes dolog nincs a cikkben!