Berta Sándor

Mindenki nyer az egységes digitális gazdasággal

Az európai uniós digitális belső piac létrehozása nem csupán a cégek érdeke, hanem az embereké is.

A digitális gazdaság kialakulása komoly anyagi előnyökkel járhat, mind a vállalatok, mind a felhasználók számára. Utóbbiak éves szinten fejenként 400 eurót takaríthatnának meg, míg a teljes Európai Unió kereken 200 milliárd eurót spórolhatna. Ugyanakkor az új lehetőségek és előnyök mellett fontos az online fogyasztóvédelmi kérdések tisztázása is. Az európai uniós fogyasztói csúcstalálkozó kapcsán Neven Mimica, az illetékes EU-biztos kijelentette: a felhasználók csak nyerhetnek a digitális gazdasággal, kedvezőbb feltételek mellett több tartalomhoz és olcsóbb kommunikációs megoldásokhoz juthatnak.

Jelenleg az Európai Unióban csupán az emberek 50 százaléka vásárol az interneten, ezen a területen tehát egyértelműen komoly előrelépési lehetőségek vannak. Mindenekelőtt arról akarnak gondoskodni, hogy a fogyasztók az online ajánlatokban éppúgy megbízzanak, mint a hagyományos kiskereskedelemben.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke szerint azt kell elérni, hogy minden európai fogyasztó online legyen. Az Európai Parlament a héten szavazott a kérdésben és ez volt az első fontos lépés lesz az egységes belső távközlési piac létrehozása felé. A cél az, hogy minden európai társaság hozzáférjen azokhoz az eszközökhöz és hálózatokhoz, amelyekre szükség van az innovációhoz és a növekedéshez, és az emberek roamingdíjak és blokkolt szolgáltatások nélkül élhessenek.

Napjainkban több mint 790 millió mobil előfizetés van Európában és több mint 370 millióan interneteznek. A fogyasztók több mint fele vásárolt legalább egy alkalommal a világhálón és az interneteléréssel rendelkezők 80 százaléka használ árösszehasonlító portálokat. Az idei csúcstalálkozón körülbelül négyszáz szakember vesz részt, köztük az Európai Parlament, az Európai Bizottság, az egyes kormányok, a fogyasztóvédelmi szervezetek, a különböző cégszövetségek, a szabályozásért felelős hivatalok, az európai uniós fogyasztóvédelmi központok, valamint az adatvédelmi megbízottak képviselői.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #3
    "Gazdaság: Kitiltották a magyar húst az oroszok"
  • NEXUS6 #2
    Mindenki, de leginkább Soros György!
    XD
  • Sir Cryalot #1
    ... "az Európai Bizottság, az egyes kormányok, a fogyasztóvédelmi szervezetek, " ...


    -vagy inkább csak a nevükben fogyasztóvédelmi szervezetek.