SG.hu

Az Európai Parlament eltörölte a roaming díjakat

2015 végétől örülhetünk. Szintén jelentős fogyasztói siker, hogy az internetszolgáltatók nem lassíthatnak le önkényesen egyes szolgáltatásokat, például a Skype-ot.

Az internethez hozzáférést nyújtó szolgáltatók gazdasági vagy egyéb okból nem akadályozhatnak vagy lassíthatnak le egyes szolgáltatásokat: így fogalmaz a távközlési jogszabálycsomag ma az Európai Parlamentben elfogadott legfrissebb változata. A képviselők az Unión belül fizetendő barangolási díjak 2015. december 15-től kezdődő betiltása mellett foglaltak állást. A Pilar del Castillo Vera spanyol néppárti képviselő által jegyzett jelentést 534 szavazattal, 25 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett fogadták el.


Pilar del Castillo
A képviselők egyértelmű szabályokkal akarják megakadályozni, hogy az internethez hozzáférést nyújtó szolgáltatók bizonyos szolgáltatásokat mások ellenében népszerűsítsenek. Az EU távközlési szabályzó hatósága, a BEREC 2012-es jelentése szerint több internetszolgáltató megakadályozta vagy lassította a Skype internettelefon-szolgáltatás működését. Az internet-hozzáférést biztosító cégek továbbra is kínálhatnak magasabb minőséget képviselő, speciális szolgáltatásokat, például az igény szerint használható videoszolgáltatást (video on demand), vagy az elsősorban vállalatok által használt, nagy adatmennyiség tárolására alkalmas felhőalkalmazásokat. Azonban e szolgáltatások nem érinthetik hátrányosan a másoknak kínált internet-hozzáférési szolgáltatás elérhetőségét vagy minőségét.

A képviselők lerövidítették azoknak a kivételes eseteknek a listáját, amelyek fennállásakor a Bizottság szerint blokkolható vagy lassítható az internet adatforgalma. A képviselők úgy vélik, hogy az internet működését csak bírósági határozat végrehajtása esetén, a hálózat biztonságának fenntartása érdekében, vagy átmeneti hálózati túlterheltség megelőzése céljából lehet akadályozni. Ha ilyen "forgalomszabályozási intézkedésekre" kerül sor, azoknak "átláthatóknak, megkülönböztetéstől menteseknek, arányosaknak" kell lenniük, és "a szükségesnél hosszabb ideig nem tarthatók fenn".

A képviselők leszögezték, hogy az internet-hozzáférést biztosító vállalatoknak a "netsemlegesség" elvét kell követniük. Ez azt jelenti, hogy az interneten zajló forgalmat a feladótól, a címzettől, az adattípustól, a tartalomtól, a résztvevő készülékektől, a szolgáltatástól vagy alkalmazástól függetlenül bármilyen megkülönböztetés, korlátozás és beleavatkozás nélkül, egyenlő módon kell kezelniük.

A képviselők a jogszabálytervezet módosításával az Unión belüli barangolási díjak (a külföldről történő mobiltelefonálásért, üzenetküldésért és adatforgalomért felszámított extra díj) 2015-ös megszűntetését kérik. A barangolási szolgáltatások "visszaélésszerű használata" esetén kivételesen kivethető bizonyos, korlátozott mértékű használati díj, fogalmaztak a képviselők. Az Európai Parlament a jogszabálytervezetről első olvasatban megfogalmazott véleményét fogadta el annak érdekében, hogy az eddig elvégzett munkát összegzett formában nyújthassa át a következő Parlament számára. A májusban megválasztott képviselők így építhetnek a jelenlegi ciklus eredményeire.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Yv@n #8
  Nem.

  A roamingot törlik el, nem a nemzetközi hívást. A példádban neked nem kerül majd többe, hogy az osztrák kártyával itthon roamingolsz, az ismerőseid viszont téged osztrák számon érnek el, amire nemzetközi tarifa lesz érvényes.
 • zakzag #7
  ez tul szepen hangzik. Marmint az hogy valojaban innentol kezdve egesz europa osszes cege versenyezni fog egymassal. Es normalis percdijak lesznek
 • Narxis #6
  zakzag: igen.
 • zakzag #5
  Ez most azt jelenti, hogy ha veszek egy kartyat mondjuk Ausztriaban, ahol toredeke a percdij, idehozom magyarorszagra es hasznalom, akkor az nem lesz dragabb mintha Ausztriaban hasznalnam? Es engem is ingyen hivhatnak majd?
 • ostoros #4
  Hát nagyon ideje volt. Tulajdonképpen világszerte el kellene törölni, mert csak egy lehúzás.
 • Tetsuo #3
  Gyerekek, nagyon buták vagytok. Olvashatnátok egy kis szépirodalmat. ;-)
 • M2 #2
  Majd jön a szélsőjobb oldal és akkor jól kilépünk és végre újra fizethetünk roamingot, vámot, meg gyengíthetjük tovább a forintunkat! De legalább amikor mezítláb rúgjuk a földet, megnyugodhatunk, hogy az ujjaink közt a kosz: Magyar Föld! :-)
 • qetuol #1
  az a gonosz Ejrópai junijó! Így akarnak gyarmattá tenni! Idegenszívüek! Bildenbergek!