Berta Sándor

Európai vizsgálat illegális áregyeztetések miatt

Az Európai Bizottság elektronikai óriáscégeket vett górcső alá és úgy tűnik, talált is visszásságokat. A Samsung, a Philips és a Media-Saturn, a legnagyobb európai szórakoztató elektronikai áruházlánc is gondba kerülhet.

A gyanú alapján a két óriáscég és a kereskedelmi társaság nem engedélyezett egyeztetéseket folytatott különböző termékek árairól, illetve akadályozták bizonyos készülékek internetes értékesítését. Csak megadott mennyiségű árucikk eladását tették lehetővé, illetve előfordult az is, hogy bizonyos platformok kínálatában egyáltalán nem voltak elérhetők az egyes termékek. A testület azt hangsúlyozta, hogy az egyeztetések, illetve e korlátozás miatt a fogyasztók az eredeti árnál sokkal drágábban vásárolhatták meg az eszközöket. Az érintett három vállalat azonnal jelezte, hogy mindenben együttműködik az európai hatóságokkal.

Az EU munkatársai több országban is felkeresték a Samsung, a Philips kirendeltségeit, illetve üzleteit, s ott vizsgálatokat folytattak. A SPIEGEL információi alapján a Media-Saturn irodáit is meglátogatták az Európai Unió illetékesei. Amennyiben az illetékes európai uniós szervek megalapozottnak tartják a gyanút és hivatalos kartelleljárást indítanak a három óriáscég ellen, akkor ennek lezárása után komoly pénzbüntetést kaphatnak, amelynek összege elérheti az éves bevétel tíz százalékát is. Az EU viszont általában nem él a maximális lehetőséggel és nem szab ki ekkora büntetést. Az Európai Bizottság vizsgálatait nem korlátozza törvényi határidő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Ideje már!