MTI

Nem jól kezelik az amerikai cégek az európai polgárok adatait

Nem minden esetben bizonyul biztonságosnak az az egyezmény, amelynek alapján amerikai vállalatok hozzáférhetnek uniós polgárok adataihoz, ha a cégek vállalják, hogy betartják az EU adatvédelmi előírásait - jelentette ki Viviane Reding alapjogi biztos Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

A biztos közlése szerint Brüsszel megvizsgálta az úgynevezett biztonságos kikötő (safe harbor) egyezmény alkalmazását, és arra jutott, hogy az amerikai oldalon hiányosságok tapasztalhatók az átláthatóság és az előírások betartatása terén. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett tömeges adatgyűjtésre vonatkozó állításokkal kapcsolatban Reding arra az álláspontra helyezkedett, hogy a transzatlanti kapcsolatokban újra fel kell építeni a megrendült bizalmat.

A legnagyobb frakcióval rendelkező Európai Néppárt részéről Manfred Weber arra az álláspontra helyezkedett, hogy nyomást kell gyakorolni Washingtonra, ha ugyanis az európai piacon tevékenykedő amerikai vállalatok nem tartják be az uniós adatvédelmi szabályokat, az magát a szabályozást ássa alá. A német politikus szerint sokakban megrökönyödést keltett, hogy az Egyesült Államok ugyanolyan szintű adatgyűjtést végezhet Európában, mint a kínaiak vagy az oroszok. Az amerikaiak a barátaink, és ez más kontextusba helyezi az ügyet - húzta alá Weber.

Az európai szocialisták részéről a brit, munkáspárti Claude Moraes, a titkos adatgyűjtést felderíteni hivatott EP-vizsgálat témafelelőse abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a biztonságos kikötő egyezmény nem biztosítja az uniós polgárok adatainak valós védelmét az Egyesült Államokban. "Függesszük fel az egyezményt még ma!" - követelte az ülésteremben Sophie in 't Veld holland liberális képviselő, aki rámutatott, hogy az EP évek óta hasztalan kéri az Európai Bizottságot, hogy rendezze a kérdést.

Az európai zöldek frakciójából felszólaló német Jan Philipp Albrecht szerint a politikusok, ha lehetővé teszik, eltűrik az uniós szabályok kijátszását, amivel szavazóik bizalmát is kockára teszik és elveszíthetik, mert a választók azt fogják gondolni, választott tisztviselőik nem teszik megfelelően a dolgukat, és nem védik meg érdekeiket és személyes adataik védelméhez fűződő jogukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • matrix222 #1
  "amelynek alapján amerikai vállalatok hozzáférhetnek uniós polgárok adataihoz"
  Eppen errol van szo. Az atlag allampolgarok, es masok adatait is epp a valalatok figyelik meg, nap mint nap, es azok a halozaton keresztul mennek a megadott mega adattarba.
  Az aldozatok szama rengeteg, amit szonyeg ala sopornek.
  Termeszetesen itten nem csak a megfigyelesrol van szo, de a tomeges visszalelesekrol, a tomeges aldozatokrol - amirol megfeledkeztek beszelni.
  Az egesz mogott persze az istenkei allanak, ami alol meg a szabad-vilag sem kivetel.