Gyurkity Péter

20 éven belül meglehetnek a földönkívüliek 

Erre számít a SETI egyik kutatója, aki szerint a számítógépek gyorsulásával alaposan kibővül a látóhatár.

Nem kell különösebben magyarázni a tényt, hogy SETI (search for extraterrestrial intelligence)) program eddig még nem bukkant a földönkívüli értelmes élet nyomára, dacára annak, hogy már a Naprendszeren belül is több égitest esetében többé-kevésbé bizonyított a víz jelenléte, amely eddigi ismereteink szerint az élet kialakulásának egyik alapfeltétele. A projekt által használt számítógépek fejlődése azonban önmagában választ adhat a mai napig megmaradó kérdésekre, mivel az eddiginél jóval nagyobb terület feltérképezésére nyílik lehetőség.

Seth Shostak, a SETI egyik csillagásza egy nemrég adott interjúban fejtegette az ezzel kapcsolatos véleményét, kiemelve, hogy mintegy 20 év lehet hátra a nagy felfedezésig. Szerinte ugyanis az elkövetkező két évtizedben olyan ütemű fejlődés megy végbe a számítástechnika területén, hogy pusztán a sebesség terén bekövetkező változás megoldhatja a problémát. Az új, gyorsabb számítógépekkel az égbolt jóval nagyobb hányada válik kutathatóvá, a beérkező adatok feldolgozásának problematikája jelentős mértékben enyhülni fog, ezzel pedig drámai mértékben megugrik a siker elérésének esélye.

A gondolatmenetnek mindenképpen van logikai alapja, hiszen a ma alkalmazott rendszereket össze sem lehet hasonlítani a nyolcvanas évek elején általuk használt eszközökkel. A sebességbeli különbség olyan óriási, hogy értelme sincs egy ilyen összevetésnek, igaz ez még nem hozta el a várva-várt áttörést, pedig a SETI már több mint 30 éve optikai és rádióteleszkópokkal keresi-kutatja az értelmes élet nyomait.

A kutató szerint a felfedezést semmiképpen nem tartanák titokban, már csak azért sem, mert azzal eleinte nem nagyon tudnánk mit kezdeni. Az óriási távolságok továbbra is áthidalhatatlannak tűnnek, nem világos, hogy miként tudnánk folyamatos kapcsolatot tartani, netán egymástól tanulni. Azonban a tudat, hogy léteznek rajtunk kívül más civilizációk, minden eddigi felismerésnél nagyobb fontosságú lenne, erről pedig nem szabad lemondanunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RAZOR27 #68
    ha valamit x évre jósolnak azt illik jól felszorozni :D legalábbis eddig ez volt a trend
  • mikike #67
    ...mondjuk egy esetben bátran tehet ilyen kijelentést a szent tudomány, felsőbbrendű, fehér köpenyes képviselői:
    ha már most is rendszeresen találkoznak földönkívüliekkel...
    csak valamilyen érthetetlen okból titkolják ezt a tényt, az egyszerű pórnép, és a nagytudású, bölcs fórumozók elöl...

    csak sejtik, hogy 20 éven keresztül már nem tudják majd tagadni, az egyre nyilvánvalóbb bizonyítékokkal szemben...
  • mikike #66
    igazad van, de sajnos a tudomány ilyen
    ostobaságokkal traktálja az embereket, ezért kapja a fizetését :x
  • Meridian #65
    "Biblia se mondja, hogy a Földön lehet csak élet."

    A bibliáról nem tudom, de pl a hindi vallás egyenes állítja azt hogy minden bolygón van élet (amit szvsz ugy kell érteni minden csillagrebdszerben, ahol vannak bolygók), továbbá az univerzum életkora sem pár ezer év, hanem pl a teljes várható élettartama 300ezer milliárd év, és ekkor is csak az van, hogy miután elpusztul, újrakreálódik brahman által... (olyan ez mint egy reboot). Továbbá még, nemcsak a mi univerzumunk létzeik hanem sok ezer másik is, bár ezekbe mi nem láthatunk át és nem is utazhatunk át.
  • gforce9 #64
    Én úgy gondolom, hogy míg nem találunk ténylegesen másik érteles lényt valahol a csillagok között, addig megbecsülni sem tudjuk miféle lesz. Lehetséges az is, hogy teljesen gyökeresen máshogy fejlődik ki és nem is tekinthető civilizációnak. Így a gondolkodásban és szerveződésben is teljesen más lesz. Ha pl itt a földön a méhek fejlődtek volna értelmes lényekké úgy, hogy csak a királynő az értelmes a többiek nem, akkor maga a társadalmi berendezkedés annak működése és az ebből fakadó dolgok is teljesen másképp alakulnak. Teljesen nyugodtan elképzelhető az is, hogy hozzánk hasonló eléggé groteszk módon felépülő társadalmi cikluson át sem esik az a bizonyos másik fél. Lehetséges az is, hogy teljesen mások az igéényei és a prioritásai. Már az is elég merész feltételezés, hogy egy másik értelem elektromágneses hullámok útján kommunikál. Mert abból indulunk ki, hogy mi hogy kommunikálunk illetve milyen technikai fejlődési úton haladunk. Lehet, hogy számtalan értelmes élet van a galaxisban, csak épp az általános az, hogy nem is akarnak kifelé kommunikálni, mert nincs meg bennük az igény erre. Lehet csak mi vagyunk olyanok, akik mindenre kíváncsiak. Ki tudhatja, míg az első felfedezés meg nem történik :)
  • Zero 7th #63
    Amíg a másik oldal csak a képzeletünkben létezik bizonyosan, felesleges bármit is tulajdonítani nekik. A fejlődést meg leginkább nem a logika és a fantázia viszi ténylegesen előre, hanem a matematika. Amíg a fantáziáidat nem tudod képletekbe ölteni, addig túl sokat nem ér a dolog. Addig csak scifi szórakoztató irodalomról beszélhetünk.
  • Keszthelyy #62
    Tisztelt gforce9.
    Én úgy tartom két alapérték mentén érdemes okfejteni logikázni.
    - ne becsüljük le a "másik oldalt".
    - ne becsüljük le önmagunkat.
    Az EPR paradoxon léte vagy felvetése egy lehetséges ok "lehet" arra, miért nem "hallunk" semmit. Természetesen ez csak feltételezés. A 3. fél általi kommunikáció rendszerszintű igénye itt a földön nem "logikus" társadalmi igény. Az a tény, hogy "valakiken" keresztül kommunikálhatunk érdek vezérelt. Ha te ezt mint tényt veted el csak sajnálom, hogy így látod, de a te dolgod. Én viszont úgy gondolom kb. 250 - 300 fényéves körön belül találhatunk számunkra hagyományos rádióhullámokkal megvalósított kommunikációt. Miért gondolom így? 1. Mert egy hozzánk hasonló civilizáció ezen időintervallumon (& távolságon) belül alkalmazza ezt a technológiát. 2. Ha egy civilizáció technológiai szintje eléri azt a minőségi összetettséget, hogy új generációs elveket tud használni a kommunikációban az alábbi történést is valószínűsítem. Úgy kb. 300 - 500 fényéves átfogásban blokkolja saját rádiójeleit amit a múltban kisugárzott. Most mond élénk és idióta a fantáziám. Jahh meg nézhetnék néha Brazil sorozatokat is nem csak sci-fit. :) Szerintem a logika és a fantázia viszi előre a fejlődést. De természetesen kellenek a kritikák is. Ezek segítenek - ösztökélnek továbbhaladásra. Úgy hogy szükség van rád is gforce9.
  • gforce9 #61
    A kvantum összefonódást nagy távolságokra még senki sem próbálta alakalmazni és azt sem tudjuk pontosan, hogy mi is számít megfigyelőnek, illetve azt sem tudjuk, hogy egy ilyen rendszer mennyire érzékeny hosszútávon a zavaró körülményekre. Szóval azt nem tudom, hogy honnan jósolod azt, hogy ez megvalósítható lesz a közeli vagy távolabbi jövőben csillagnyi távolságokban. Ez egyátalán nem biztos. Azt feltételezni, hogy egy idegen civilizáció mindenképp titkosítva, rejtve kommunikál szintén egy bizonytalan tipp semmiképp sem tény vagy alapfeltétel, ahogy te fogalmaztál. Ez nálunk embereknél kezd alaptétellé válni. Érthető, hogy a mi gondolkodásunkból indulsz ki, de semmiképp sem logikus.
  • Keszthelyy #60
    Sajnos rossz elvek alapján képzeljük el azt hogy milyen módon vagy elv mentén kommunikálhatnak idegen földönkívüli civilizációk. Teljesen bizonyos szerintem az a tény miszerint abszolúte alapfeltétel az hogy 3. fél ne tudja a kommunikációt mérni, elemezni, megfigyelni. Bemásolok egy témából adott részletet, hogy vázoljam mire is gondolok. Ugyanis ez a téma sokkal bonyolultabb mint aminek elsőre látszik. Ebből a részből nekem az tűnik ki, hogy mennyire keveset tudunk a kommunikációról mint olyanról ami információátvitel A pontból B pontba. Higgyétek el még mindig ott tartunk mint ha elemlámpával adnánk fényjeleket két pont egymáshoz viszonyított láthatóságának határán. Mi még így kommunikálunk "hozzájuk" képest.
    "Fényt küldenek útjára, a szem-
    nek láthatatlant, de a műszerek számára érzékelhetőt.
    A sugárosztóban útjaik elválnak, vízszintesen irányít-
    ják az egyiket, függőlegesen a másikat – de csak ami-
    kor megmérjük őket, akkor jön a klikk-klikk. Mert
    egymással továbbra is kapcsolatban maradnak, vagy
    ahogy itt mondják, összefonódnak. Bármilyen messzire
    távolodjanak is egymástól – amikor mérést végzünk, az
    egyik fénysugár ismeri a másik orientációját. Itt a jobb
    kéz tudja, hogy mit csinál a bal, akkor is, ha többé már
    nincsenek kapcsolatban."

    Ez az Albert Einstein EPR paradoxonja. Természetesen komoly viták tárgya, hogy létezése e-képpen valós-e. De szerintem nálunk fejlettebb civilizációk biztos nem olyan technikai megoldásokkal kommunikálnak mint ahogy mi emberek tesszük.
    "A rákövetkező év-
    ben látványos kísérlettel demonstrálták az összefonó-
    dás kvantum-kriptográfiai alkalmazásának lehetőségét.
    A nyilvánosság bevonása mellett a bécsi városházáról
    átutalási megbízást küldtek el egy bankfióknak kvan-
    tummechanikailag kódolt formában. A kódolás a fo-
    tonok összefonódása révén történt. Nem a kísérlet he-
    lye – Bécs csatornarendszere –, hanem az összefonódás
    elve védte meg az adatokat a nemkívánatos felhaszná-
    lóktól: harmadik személy titokban nem férhetett hozzá
    juk. Mérése azonnal megzavarta volna a rendszert,
    s így nem maradhatott volna észrevétlen."

    Szerintem az idegen civilizációk "hangsúlyos" része az EPR kvantummechanikai összefüggések elvéhez hasonló rendszerekkel kommunikál. A jelenlegi technológiai szintünkkel esélyünk nincs 3. félként "bekapcsolódni". Elképzelhető egy olyan valószínűségszámítási modell igénye, miszerint:
    - Számunkra adott távolságon belül, mekkora lehet azon civilizációk valószínűsége - száma - távolsága akik velünk "azonos" technológiai szinten állnak?
    Ugyan is szerintem csak velünk azonos vagy valamivel kisebb vagy nagyobb technológiai szinten álló civilizációkkal van lehetőségünk kapcsolatot keresni.
    A nálunk jóval fejlettebb civilizációk egy számunkra még idegen értékrend mentén keresnek csak kapcsolatot vagy vesznek fel. Mi nem érjük el azt a fejeltségi szintet ami alapján a biztonságos kapcsolatfelvétel lehetséges. Magyarul lehet feketelistán vagyunk. Jó olvasást mindenkinek. (A fenti idézetek forrása: http://www.typotex.hu/upload/book/3535/Albert_Einstein_EPR_paradoxon.pdf)
  • gforce9 #59
    Nyilván az űrállomások ha mindegyike bocsát ki jeleket, abból már kimatekozható a helyzet, nem kell külön műhold. De ez kb ugyanaz amire az elején reagáltam: 1-jel nem jel :)