MTI

A régió start-up fővárosa lenne Budapest

A BudapestHUB munkacsoport azt a célt tűzte ki, hogy Budapest legyen az évtized végére a régió start-up fővárosa; az államnak ebben katalizátor szerepe van, feladata az, hogy elhárítsa az akadályokat - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára.

Az államtitkár az Intelligens szakosodás - Út a 2014-20-as európai uniós források hatékony felhasználása felé című rendezvénysorozat budapesti záróeseményének sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a BudapestHUB munkacsoport idén szeptemberben jött létre a hazai start-up világ szereplőinek és az NGM szakértőinek részvételével. A munkacsoport szerint ahhoz, hogy a magyar főváros Kelet-Közép-Európa start-up központjává váljon, az szükséges, hogy minél előbb létrejöjjön a start-up vállalkozások kritikus tömege, Budapest megtalálja a komparatív előnyöket és építsen helyi sajátosságaira. A szakértők ehhez az oktatás területén többek között szükségesnek látják az egyetemi kutatási eredményeket közvetlenül hasznosító, úgynevezett spin-off vállalkozások fejlesztését, a start-up inkubátorok kialakításának támogatását vagy például az egyetemi oktatók, kutatók hozzásegítését ahhoz, hogy gyakorlati vállalkozási ismereteket és tapasztalatokat szerezzenek. Fontosnak tartják azt is, hogy magán üzleti akadémiák jöjjenek létre.

A munkacsoport felvállalta annak vizsgálatát is, hogyan lehetne a forrásokhoz való hozzáférésen javítani. Magyarországon jelenleg 133 milliárd forintnyi kockázati tőke "keresi a helyét", az úgynevezett magvető és magvető előtti - vagyis a teljesen induló - szakasz finanszírozása azonban hiányzik. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy a hazai és uniós források felhasználásával a jövőben helyezzenek nagyobb súlyt a vállalkozások ezen életszakaszának finanszírozására. A szakértők megállapították továbbá, hogy a start-up vállalkozások és a start-up vállalkozásokba befektetők adóterheinek könnyítésére egyaránt szükség van, és erre ugyancsak javaslatokat fogalmaztak meg. A jelenlegi számítások szerint 2014-2020 között uniós forrásból 700 milliárd forint juthat kutatás-fejlesztésre és innovációra, ebből mintegy 200 milliárd forint pénzügyi eszközökön (hitel, garancia stb.) keresztül, a többi vissza nem térítendő forrásként. Azzal számolnak, hogy a start-up ökoszisztémára közel 140 milliárd forint fordítható, ennek több mint egyharmada vissza nem térítendő támogatás.

Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta, hogy a start-up világban az államnak katalizátor szerepe van, nem vesz részt a folyamatokban, csupán elősegíti azokat. Hozzátette: amennyiben a 2014-2020 közötti időszakban az uniós forrásoknak a programozását, felhasználását előkészítő irányító hatóság az illetékes szaktárcákhoz kerül - ez esetben a gazdaságfejlesztési a gazdasági minisztériumhoz -, az garancia arra, hogy az ismertetett tervek megvalósulnak. Kádas Péter, a Traction Labs. Zrt. társalapítója a tájékoztatón egyebek között arról beszélt, hogy a BudapestHUB találkozón pozitív élmény volt számára az a teljesen új szabályozói attitűd, hogy "minket nem akarnak szabályozni". Hozzátette, osztja azt a véleményt, hogy a start-up ökoszisztémában az államnak katalizátor szerepe van. Valner Szabolcs, a Digital Factory Zrt. ügyvezető partnere figyelmeztetett: a befektetett pénz nem kis részét el fogják bukni, ez azonban része a sikerhez vezető folyamatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Shiny Copperpot #13
    FORUMNECRO varázslat: :)

    "Legyünk tisztába azzal, hogy ez ugyanaz a nemzetközi tőke, mint ami a szilíciumvölgyben is van. Vagyis ugyanolyan feltételeket szabnának később."
    Jahm, egy része az, bár vannak kisebb (pl. EU-s) alapok is, és jellemzően azok szoktak a periférián halászni. Meg van pár magyar befektető is, de állítólag sokkal jellemzőbb a lehúzó kókler (mármint itthon). De pénzük azoknak is van - csak tudd belőlük kiénekelni 80% kontroll alatt... :)

    "Vagyis állami pénzből - valójában az én adómból - beindítjuk a vállalkozásokat, amiket ha bejönnek így is elvisz a külföldi tőke. Hát remek, mondhatom."

    Jahm. Viszont a vállalati részesedésből az állam bevételt szerez. És ha sikerül egy újabb Google-t pályára állítani, abból pl. neked is juthat nyugdíj. Ezt jelenti a befektetés.

    "Attól még a tevékenységet lehet itt folytatni. Mert ugye ahol a tevékenység, ott kell adózni."

    Sajnos nem lehet. Főleg az amcsi piacra jellemző, hogy pl. egy bank vagy egy közepes cég sokkal szívesebben szerződik egy amerikai céggel, mint egy európaival. Magyarország ilyen szempontból nincs is a térképen.

    "Most jöhettek azzal, hogy "de van itthon irodájuk, sőt" - és a bevétel hol képződik: az amcsi cégnél, vagy a magyarnál?"

    A tulajdonosoknál és a befektetőknél. És ez így van jól. Nehogymár én éljek jól abból, amit te találtál ki, és izzadtál össze esetleg többtíz év alatt!? Azok meg oda fognak menni, ahova az üzlet szabályai hajtják. Azaz jórészt az Egyesült Államokba, kisebb részt Kínába, Indiába, majd Nyugat-Európába. Egyébként épeszű embernek komoly befektetést életveszélyes itthon kezdenie, mert ha jól megy a biznisz, pillanatok alatt elveszik tőle - és az jól látszik a befektetések nagyságrendjén, hogy ezek a szakemberek nem hülyék. :)
  • Komolytalan #12
    "Szerintem két oka van: az egyik a befektetések gyakorlata. Ahonnan a pénz jön, ott feltételeket szabnak."
    Aha. A cikkben ezt írják: "Magyarországon jelenleg 133 milliárd forintnyi kockázati tőke "keresi a helyét"
    Legyünk tisztába azzal, hogy ez ugyanaz a nemzetközi tőke, mint ami a szilíciumvölgyben is van. Vagyis ugyanolyan feltételeket szabnának később.
    A cikk folytatódik: "az úgynevezett magvető és magvető előtti - vagyis a teljesen induló - szakasz finanszírozása azonban hiányzik."
    Vagyis állami pénzből - valójában az én adómból - beindítjuk a vállalkozásokat, amiket ha bejönnek így is elvisz a külföldi tőke. Hát remek, mondhatom.

    "Egyszerűen egy komolyabb ötlet teszteléséhez(!) is kicsi lehet a teljes magyar felvevőpiac egy iparágban."
    Attól még a tevékenységet lehet itt folytatni. Mert ugye ahol a tevékenység, ott kell adózni. Most jöhettek azzal, hogy "de van itthon irodájuk, sőt" - és a bevétel hol képződik: az amcsi cégnél, vagy a magyarnál?
  • Sir Cryalot #11
    Szvsz 5 év múlva is pont itt fog tartani a honi "kultúra" ahol most : nagyotmondásnál és nagyotmarkolásnál :D nekem effelől szemernyi kétségem sincs :D

    -ráadásul a legrosszabb helyről merítenek ihletet hozzá, az eu-ból :D
    ...
    Menekülőútvonal-kalkuláció folyamatban.
  • qdot #10
    "A régió start-up fővárosa lenne Budapest"
    "...a magyar főváros Kelet-Közép-Európa start-up központjává váljon..."
    Ennek nem azt kéne jelentenie, hogy akkor a szlovák, a horvát, a román, stb. startupok is kapnak támogatást a magyar államtól?
    Értitek ugye?


  • ostoros #9
    Így igaz, a magyar piac kicsi. Ezért is kellene felvinni a népesség szaporulatot. :) Mert nem a nyugdíjasok a jó fogyasztók, hanem a társadalom aktívabb része.
  • Shiny Copperpot #8
    "LogMeIn, Prezi, uStream egyik se magyar cég már - miért nem?"
    Szerintem két oka van: az egyik a befektetések gyakorlata. Ahonnan a pénz jön, ott feltételeket szabnak. A legtöbb pénz ilyesmire amerikai befektetési alapoktól jön, ahol alapfeltétel szokott lenni az amerikai (USA-beli) cég, csak annak adnak lét.
    A másik ok ugyanaz, ami a következő kérdésre a válasz.
    "Elmondjam mi kell ahhoz, hogy Magyarországon több sikeres startup legyen?"
    Azon kívül amit leírtál, a legfontosabb kimaradt: a piac. Egyszerűen egy komolyabb ötlet teszteléséhez(!) is kicsi lehet a teljes magyar felvevőpiac egy iparágban. Sőt, még a fogyasztói piac se túl nagy, kis túlzással azt is lehet mondani, hogy egy étteremnél többre ezen a piacon nincs is igény. Szóval, egyáltalán nem biztos, hogy ilyen direkt módszerekkel komoly eredményt lehet elérni. Indirekt módszerekkel, a piac kiszélesítésével, a piacra jutás könnyítésével és szigorú de következetes iparági szabályozással szerintem sokkal többet lehetne tenni az itthoni startupokért (magyarul mondjuk induló vállalkozásokért... bár ez jellemzően csak a pre-seed és a seed fázisra igaz, későbbre már szokott lenni működő cég).

    A többivel amúgy egyetértek.
  • Sir Cryalot #7
    [URL=https://www.google.hu/search?q=%22innovation+supression%22&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&channel=rcs&gws_rd=cr&ei=iXd6UpXbNtHU4QSN5YHoDw#channel=rcs&q=%22innovation+suppression%22&rls=org.mozilla:en-US:official&safe=off&spell=1]"innovation suppression"[/URL]
  • Sir Cryalot #6
    "minket nem akarnak szabályozni" , talán azért nem, mert itt konkrétan "innovation supression" van, és keveredik a szezon a fazonnal??
    lásd: " Ma Magyarországon nincs 10ezernél több ember (család), akinek lenne ennyi megtakarítása."

    Azt meg a kocsma túltolásához tudnám hasonlítani ahogy a sok angol buzzwördöt komikusan túlmagyarosítják.
  • M2 #5
    "A jelenlegi számítások szerint 2014-2020 között uniós forrásból 700 milliárd forint juthat kutatás-fejlesztésre és innovációra"

    Itt van a lényeg! Szó sincs itt semmi másról, mint hogy megint le lehet nyúlni pár száz milliárdot. Valakik megnéztek pár indexes videót és beugrott az ötlet - de nem lesz itt semmiféle startup világ...
  • Ferrer #4
    Startup = hozzá nem értő hülyegyerekek végre megvalósíthatják az "álomötleteiket" amiket eddig csak a fiókban tároltak az abszurditásuk miatt, a többi hülyegyereknek köszönhetően.