• Shiny Copperpot
    #13
    FORUMNECRO varázslat: :)

    "Legyünk tisztába azzal, hogy ez ugyanaz a nemzetközi tőke, mint ami a szilíciumvölgyben is van. Vagyis ugyanolyan feltételeket szabnának később."
    Jahm, egy része az, bár vannak kisebb (pl. EU-s) alapok is, és jellemzően azok szoktak a periférián halászni. Meg van pár magyar befektető is, de állítólag sokkal jellemzőbb a lehúzó kókler (mármint itthon). De pénzük azoknak is van - csak tudd belőlük kiénekelni 80% kontroll alatt... :)

    "Vagyis állami pénzből - valójában az én adómból - beindítjuk a vállalkozásokat, amiket ha bejönnek így is elvisz a külföldi tőke. Hát remek, mondhatom."

    Jahm. Viszont a vállalati részesedésből az állam bevételt szerez. És ha sikerül egy újabb Google-t pályára állítani, abból pl. neked is juthat nyugdíj. Ezt jelenti a befektetés.

    "Attól még a tevékenységet lehet itt folytatni. Mert ugye ahol a tevékenység, ott kell adózni."

    Sajnos nem lehet. Főleg az amcsi piacra jellemző, hogy pl. egy bank vagy egy közepes cég sokkal szívesebben szerződik egy amerikai céggel, mint egy európaival. Magyarország ilyen szempontból nincs is a térképen.

    "Most jöhettek azzal, hogy "de van itthon irodájuk, sőt" - és a bevétel hol képződik: az amcsi cégnél, vagy a magyarnál?"

    A tulajdonosoknál és a befektetőknél. És ez így van jól. Nehogymár én éljek jól abból, amit te találtál ki, és izzadtál össze esetleg többtíz év alatt!? Azok meg oda fognak menni, ahova az üzlet szabályai hajtják. Azaz jórészt az Egyesült Államokba, kisebb részt Kínába, Indiába, majd Nyugat-Európába. Egyébként épeszű embernek komoly befektetést életveszélyes itthon kezdenie, mert ha jól megy a biznisz, pillanatok alatt elveszik tőle - és az jól látszik a befektetések nagyságrendjén, hogy ezek a szakemberek nem hülyék. :)