Mortimer

Mégsem írják elő a termékek minimum élettartamát Németországban

A Die Linke nevű német párt azt szerette volna elérni, hogy törvényben írják elő minimum mennyi ideig kell működnie az eszközöknek. A javaslat már az illetékes parlamenti bizottságban elbukott.

A Die Linke elképzelése az volt, hogy a jövőben minden műszaki cikknél legyen egy úgynevezett minimális használati időtartam, amíg az adott készüléknek mindenképpen működnie kell. Előírták volna azt is, hogy a számítógépek, nyomtatók és más készülékek könnyen javíthatók legyenek. Az ezzel kapcsolatos előterjesztés a német parlament környezetvédelmi, természetvédelmi és reaktorbiztonsági bizottsága elé került, amely azonban nagy többséggel elutasította azt. Az SPD és a Szövetség 90/Zöldek képviselői tartózkodtak. A német párt többek között azt akarta, hogy ne lehessen olyan funkciókat beépíteni az egyes termékekbe, amelyek annak élettartamát mesterségesen lerövidíthetik. A cél a fogyasztók és az erőforrások védelme lett volna.

A CDU/CSU frakciója kétségesnek nevezte, hogy a Die Linke által javasolt dolgokat át lehetett volna-e ültetni a gyakorlatba. Érvelésük szerint az, hogy valaki jót szeretne tenni, még nem biztos, hogy abból a valóságban is jó dolog sül ki. Vélekedésük szerint szabályozás helyett sokkal inkább nagyobb szabadságra és innovációra van szükség ahhoz, hogy új megoldások szülessenek. A frakció viszont nem szeretné a témát a szőnyeg alá söpörni és amellett állt ki, hogy a kérdéssel a Szövetségi Környezetvédelmi Hivatalnak kellene foglalkoznia.

Az SPD azt hangsúlyozta, hogy a beadvány mögött fontos ok húzódik meg, ennek ellenére az eszközök előírt élettartama "se nem ésszerű, se nem megvalósítható". Ezt az álláspontot képviselte az FDP is, amely hozzátette: lehetnek okai annak, hogy egy gyártó olcsóbb, kevésbé tartós készülékeket dob piacra és a gazdasági okok miatt is lecserélhetők a különböző termékek.

Egy szakértői jelentés a jelenlegi problémás megoldásokat taglalta. Ezek között a MacBook Pro kapcsán a dokumentum készítői kiemelték: a ház és a beépített alkatrészek nem csavarozva, hanem ragasztva vannak. Mindez jelentős mértékben megnehezíti vagy megdrágítja az alkatrészek cseréjét, illetve javítását, mivel a munkákhoz mindenképpen szakszervizre van szükség. Ez a megoldás a fogyasztók számára "totálkár". Egy másik példa, hogy vannak bizonyos nyomtatók, amiket úgy építenek meg, hogy bizonyos oldalszám kinyomtatása után elromoljanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcsa4 #11
    "és azt hogy deríted ki, hogy a cég azért készítette gagyira a forrasztást, hogy 2 év múlva leváljon, mert nem bírja a terhelést, míg ha jól megcsinálják, akkor 5 évig jó?"

    Ezt nagyon könnyen megállapítják. A forrasztás minőségéből, helyéből, alkalmazott technológiájából, anyaghasználatból. Plusz hozzá veszik az átlagos használatot, kiszámítják mennyit bír el stb. Bonyolultnak hangzik, de ma simán kivitelezhető. Hiszen ezért tudják szinte napra pontosan beállítani egy termék életciklusát. (Persze ha hamarabb töbkre megy, akkor meg ráfogják a felhasználó hibájára és kész.)
  • Cat #10
    és azt hogy deríted ki, hogy a cég azért készítette gagyira a forrasztást, hogy 2 év múlva leváljon, mert nem bírja a terhelést, míg ha jól megcsinálják, akkor 5 évig jó? Mire fogod kötelezni? Vagy hogy a termék alkatrészeit ragasztják, nem pedig csavarozzák. Hogyan fogod előírni, betiltod a ragasztást?

    A törvény célja jó, de kivitelezhetetlen.
  • end3 #9
    És én is egyetértek "Die Linke"-vel. - A fogyasztóvédelem nem létezhet megfelelő szabványok, előírt minőségek, jogszabályi feltételek nélkül. Az, hogy van garanciális idő, de még inkább szavatosság, az soha nem a termékelőállító elképzelésén múlott. Azt mindíg is a termékeket felhasználó társadalom kényszerítette ki, jogi szabályozás útján. Hogy a verseny majd megoldja, mert úgyis a jobbat fogják megvenni, ma már nem igaz. (A kapitalizmus jelenleg "nyökögve" működő, piacgazdasági modeljét igazából 1-2 milliárd földön élő embere találták ki. Láthatóan nem működőképes 8 milliárd ember kiszolgálására.)

    Jelenleg a jelentős vagyonnal nem, csak a munkaerejükkel, és az ehhez kapcsolódó alacsony bérekkel rendelkező széles tömegek átverése és lehúzása folyik. Lassan központilag "őrzik" mindenki pénztárcáját, és minden napra kikalkulálják, mikor mennyit költhet valaki kajára, ruházkodásra, okostelefonra, rezsiköltségekre, stb.. Az egyre "agresszívebb" multik lassan "gondnokság alá" helyezik az egész világot úgy, hogy ehhez még bírói ítéletre sincs szükségük. És a "gondnokság" ma már nem csak természetes személyek felett alakul ki, de egész nemzetek kerülnek ebbe a helyzetbe. (Úgye a gondnokság elvileg a gondnokolt érdekeit képviselve alakítandó ki, had ne menjünk bele abba, hogy ez a "felsejlő jövő" kinek áll majd elsősorban érdekében.)

    Mindezt miért is? Csak azért, hogy még hatalmasabb vagyonokat halmozzanak fel, amelyekből már termékfejlesztési kiadásokra sem fognak költeni, mert már nem a korábbi eladásokból származó hasznukkal kalkulálnak egy-egy termék kifejlesztésénél, piacra dobásánál, nem is egy csúcstermék tökéletes megvalósítása a cél, - (Valaki nézze meg a Samsung Galaxy SIII - SIV csúcskategóriás mobiltelefon hátsó műanyag zárólapját, amely szervizből 5000 forintért pótolható, a rögzítő műanyag fülek letörése után. - márpedig azok néhány levétel után bizton mennek a "levesbe". - kb. 10 Ft értékű münyag fröccsöntés az egész!) - hanem eleve a pontenciális vásárlók zsebére tervezik az egészet, maximalizált haszontartammal. A funkció, azaz a használhatóság, tartósság és megbízhatóság, a vevő igényeinek kiszolgálása másodlagos kérdéssé vált, a jövedelmező pénzügyi megvalósítás pedig elsődlegessé. A jövő emberiségét érintő eféle tervezésben és kiszolgálásban "jeleskedő" hatalmas cégek egymás között felosztva a piacot, kartellezik a világot és egyre inkább a mindennapjainkat érintő, félelmetes pénzügyi természetű kontroll kialakításán fáradoznak.

    Nos, ha megbízható és jól használható termékek kifejlesztésére nem is áldoznak, de a kontroll lehetséges eszközeit illetően szinte valamennyi cég számolatlanul költi a milliárdjait. (lásd pl. a felhőszolgáltatások folyamatos erőltetése, gyakorlatilag nagyrészt nevetséges internetes hálózati feltételek mellett is. - Mert még azt is nehezen viselik, hogy valakinek, - rajtuk kívül, - a jövőben versenyképes saját IT infrastrukturája legyen.) - Holnapután a kuty@sz@r piacra dobásával is pénzt fognak keresni, mert nem lesz ember, aki saját ésszerű döntése alapján megtagadhatja annak kifizetését, mert mire az üzlet tudomására jut, addigra a világon valahol már régen levonták azt a számlájáról. (De azt számomra még eddig senki nem tette nyilvánvalóvá, milyen legális forrásokból is fogja a szerencsétlen munkavállaló a bankszámláját a tervezett mértékig hónapról-hónapra feltölteni.)
  • Hedgehunter #8
    En azt hittem az tervezett levalulas dolog titok.. :) Mar beszelunk is rola?? milyen vilag ez?? :)
  • joghurt3 #7
    Egyetértek a Die Linkével. A tervezett avulást bűncselekménnyé nyilvánítanám a fogyasztó megkárosítása miatt.

    Hűtőgép/mosógép megpusztul 5-7 év után a jolly joker "panelhiba" címszóval? A panel cseréje meg annyiba kerül, mint egy új készülék fele. Még egyszer hangsúlyozom: NEM az elfáradó anyag, a kopó alkatrészek stb. miatt kell kicserélni, hanem lényegében egy mikrovezérlő miatt. Nagyon nehéz nem szándékosságra gondolni...
  • zola2000 #6
    Az egész forma 1 egy nagy ferrari reklám.

    minden márka reklámozza magát, ez egy ilyen világ, reklám nélkül akármilyen jót is gyárt valaki nem ismernék / nem vennék.
  • Leri927 #5
    No igen... amit reklámoznak ehm reklámozni kell az nem a legjobb termék...

    van suzuki reklám? ó je csapból is az folyik... na de ferrari reklámot ki látott?
    (tudom hogy nem helytálló a példa teljesen, de a lényeg azért szerintem érthető, nem a termék minősége számít hanem a reklám... lásd mosópor intelligens részecskékkel - mondjuk az akkora kamu volt hogy bebukták)
  • Omega #4
    Ennek szerintem két oka va: a fogyasztók nem értenek ahhoz, amit vesznek, a cégek pedig marketinggel hülyítik őket. Nem biztos, hogy az a legjobb termék, aminek a legszebb a csomagolása és a legdrább is, mert a gyártó megteheti, hogy ennyiért adja. Egészen alapvető furcsaságok vannak a kapitalizmusban, ami időnként kiderül.
  • dchard #3
    Ezt már régen ki kellett volna kényszeríteni, az meg hogy "nem megvalósítható" egy nettó hazugság. Nap mint nap látok olyan elektronikai termékeket, amikben minimális műszaki tudással felfedezhető és fillérekből meg is javítható a "beépített élettartam".

    De nem csak a meghibásodásokkal van itt a probléma. Az például, hogy egy 4 éves A osztályos Samsung hűtő pontosan másfélszer annyi áramot fogyaszt mint ami a specifikációban le van írva és mindezt hűvösebb helyen, az vérlázító. Persze gari két év volt rá és igazából nem tudom megmondani, hogy ez már gyárilag is ennyivel túlfogyasztott volna, vagy csak 1-2 éve ilyen. A lista pedig végtelen hosszú.

    Az egy más kérdés, hogy a tovább működő eszközök kevésbé pörgetik a gazdaságot, de ennek semmi köze ahhoz, hogy kivitelezhető-e vagy csak nem akarjuk megoldani a nyilvánvaló gazdasági kényszer miatt.

    Dchard
  • csimmasz #2
    Most a Zöldek lehettek volna Zöldek, ugylátszik a korrupció nem csak Magyar vonás.

    A kötelező garancia is működik akkor ezzel mi a baj, a sok szemét Kinai alja terméket kínáló sokszor vám és áfacsalásokkal operálók legalább meggondolnák a dolgot , de nem akkor hogy basznák mégjobban szét EU iparát.

    Mintha direkt arra menne ki az egész hogy az EU a belső terme tönkremenjen, már lassan nem gyártanak semmit itt, ezzel lehetett volna valamelyest esélyt adni a belső termelésnek.