Ötvös Tibor

Visszasírjuk még a marihuánát

Manapság már nem divat a marihuána vagy a kokain. A helyüket lassan átveszik az olyan veszélyes szerek, mint a Krokodil, a Molly, a 2C-P, a BHO vagy a Suboxone.

A kábítószerek, tudatmódosítók piacán rendszeresen jelennek meg az egyre erősebb és iszonyatos egészségromboló hatással bíró szerek, melyek szép lassan átveszik a korábban népszerű könnyű-, illetve kemény drogok helyeit. Így manapság már egyre nagyobb teret hódítanak a világ bizonyos részein - egy kimutatás szerint főleg a volt szovjet államok területein - az olyan szerek, mint a Krokodil, a Molly vagy a BHO.

Krokodil
Az újonnan megjelenő szerek közül egyértelműen a Krokodil okozza a leglátványosabb rombolást az emberi testben. Már a neve is sokatmondó, nem véletlenül kapta a hüllőről a nevét. A szer alapját egy olcsó kodein-származék képezi, melyet gázolajjal, alkohollal vagy hígítóval kevernek össze. A felhasználó ezt az elegyet fecskendezi be a bőre alá, melynek eredményeképpen sötét, pikkelyes foltok jelennek meg a bőrön, mely az adott részeken el is hal (lásd a képet).

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
De nem csupán külső nyomai vannak. A már hazánkban is megjelent szer pánikrohamokat, csontvelő-károsodást, beszédhibát, lassuló keringési rendszert és különböző agyi károkat okozhat. Azt a végtagot, amin a pikkelyes sebhelyek megjelennek pedig amputálni kell (ez többnyire a láb).

2C-P
A 2C-P az új szerek közül a legkevésbé ismert és elterjedt, de ennek is van oka. A legfontosabb, hogy a szervezetbe való bejutás után pár órával kezd el hatni, ám azután 10-20 órás bódultságot kapunk. Másodsorban szeptemberben Amerikában számos fiatal szervezete omlott össze véletlenszerűen, mely eseményt a hatóságok a 2C-P-hez kötöttek. A fiataloknak egyik pillanatról a másikra eltűnt a pulzusa és leállt a légzésük. "Mintha lekapcsolták volna a villanyt" - árulta el az egyikük, miután sikerrel hozták vissza az életbe.

BHO
A BHO-t gyömbér, méz vagy viasz néven is ismerhetik a fogyasztók. A szer igazából nem más, mint a marihuána aktív alkotóelemének, a THC-nak a koncentráltabb változata. A használók inhalálónak is nevezik, mivel egyedi módszerrel kell előkészíteni a BHO-t. Egy fém felületre kell helyezni egy kis darabot, melyet aztán fel kell melegíteni és a füst fölé hajolva mélyeket lélegezni. Hatása azonban messze túlmutat a marihuánáén. A legtöbb esetben tudatvesztéssel jár a belélegzés és erre már a kender legalizálásáért küzdő egyik szervezetek, a NORML is felhívta a figyelmet.

Molly
A BHO-hoz hasonlóan a Molly is egy, már létező drog fejlettebb változata. Az ecstasy fő alkotóeleme az MDMA, az új szer pedig eme összetevő egy finomított, kristályosított változata. A hallucinogén az idén négy ember haláláért felel, mivel a terjesztők azt állítják, vegytiszta MDMA-t tartalmaz a szer. Ez azonban nem igaz, természetesen vegyítve van más alkotóelemekkel, ám a felhasználókat ez nem igazán érdekli és túladagolják magukat.

Suboxone
A Suboxone igazából a Buprenorphinum utcai neve, mely egyébként egy erős fájdalomcsillapító és a heroin- illetve hidrokodon-függők leszoktatásánál alkalmazzák. A szer igen hatásosnak bizonyult az elvonókon és csak az Egyesült Államokban 3 millióan tették le a heroint - és álltak át a Suboxone-ra. Kimutatások és statisztikák szerint ugyanis az elmúlt 5 évben 10 százalékkal emelkedett a gyógyszer miatt a sürgősségire bekerült betegek száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Katalizátor #82
    És ha minden disegner cucc???
  • lokutus #81
    a sok desinger cuc csak szétroncsolja az ember agyát :S
  • Katalizátor #80
    Egyetértek avval amit írsz, de még mindig nem hiszem, hogy a fű bármi rosszat is tenne! Ha tesz is az sem valós dolog, inkább csak a társadalmi normáknak nem megfelelő.
  • COOLancs #79
    A mariskában nincs kátrány, de mivel semmi sem ég el tökéletesen, az égéstermék ugyanúgy a tüdődbe jut ahonnan már nem nagyon tud kiűrülni, évek alatt ugyanúgy megteszi a hatását mint a mezei dohány.
  • errorista #78
    ,,Nezzuk meg mi tortenik mondjuk a fu legalizalasa eseten:
    -megjelennek a nagy dohanyipari konszernek a sajat markas fuvukkel (ezek mar regisztralva vannak, jogvedelem alatt, csak egyelore kivarnak)
    -elindul a reklam, hogy noveljek a beveteluket
    -a reklam es a tarsadalmi elfogadottsag hatasara egyre tobb ember fogja hasznali (divatba jon)

    Magyaran ugyanaz a reklampiac es fogyasztoi bazis alakul ki mint most az italok es a cigaretta eseten. "

    a cigaretta nincs reklámozva, sőt, mintha halált okozna.
    Vagy én nem látom, hogy a legalizálásból miért következne a szabad reklámozás joga.
  • sanyicks #77
    "Előbbitől* ha nem 24/7"
    *utóbbitól
  • sanyicks #76
    A dohányzás és a fű egészségre gyakorolt hatása ég és föld. Előbbitől ha nem 24/7 azon élsz semmi bajod nem lesz. A dohányzástól igen. Detto az alkoholnál. Még is utóbbi kettőből kialakult szövődmények beletartoznak a TB-be (nem mintha azt nem a zemberek állnák, leszámítva a C kategóriás "polgárokat" meg az állami vízfejben dolgozókat).
  • Blgzsolt #75
    Az nem derült ki se a cikkből se a hozzászólásokból számomra, hogy hogy kerül be a drogba a húsevő baktérium is? Hozzákeveri az eladó? Vagy a drog miatt legyengült szervezetet támadják meg?
  • Fbn Lx #74
    akkor ez a 2C-P végülis hatékony módja a fájdalommentes öngyilkosságnak
  • Vaszilij Artyom #73
    A világon mindenhol pont hogy legalizáljak a füvet... Nézd meg azokat az országokat a térképen ahol legalizálták már. Nem 2 ilyen van.