11588
  • aaa2008
    kössz szépen
  • [NST]Cifu
    Egyenlőre nincs információ róla. A film fogadtatásától függően elképzelhető további mozifilm, a szerződések két további folytatás opcióját foglalják magukban.

Új sorozatról nincs hír egyelőre.
  • aaa2008
    sziasztok
    nem tudjátok van arról hír hogy lesz e újabb sorozat vagy film a márciusi után?
  • PoisonBorz #8740
    Sziasztok,
    emlékszik még valaki a Replikátor c. oldalra? Anno az Átjáró napokon árultak a készítői egy offline CD-t, amire szükség lenne most - szeretnénk az ott található tartalmat újra elérhetővé tenni.
  • birdo #8739
    Elutaztam, és csak a babilon5 van sorozatfelvételre állítva... no meg a voyager valamint az enterprise -t veszi...többet nem tudok visszanézni éjjel....nincs annyi időm ))
  • Narxis

De jól néz ki!
  • akyyy

óriási kép

• biomage
    jól mondod
    az nem tetszet nekem hogy nem kért data bocsánatot a legjobb barátjától igazán, bár ez lehetetlen mert datanak nincsen érzelmei, amugy a mai rész lesz az, és aszem ez a 7 évad elsö része lesz :)
  • Sir Quno Jedi
    Azé Data-nak taccsra kel tennie az egyetlen (!) fajtársát, a TESTVÉRÉT, mert választania kell az emberek és közte. Akinek ez nem elég dráma, az nézzen Barátok Köztet...
  • Sir Quno Jedi
    Amiben Data szerepel, az már rossz nem lehet (amíg szerepel).
  • Narxis
    Az egy jó rész pedig.
  • biomage
    amikor Lorm maga melé hoza data, de a második rész végére data öszeszedi magát és kikapcsolja lormot, és happy end :)
  • akyyy
    melyik vót az? én már láttam mindegyiket, kivéve a klingonos részeket tán , azon nem igazán tetszettek már a TNG-be a sok voy, ds9 meg filmek után:S

TOS várom már:D
  • biomage
    a mai rész nem tetszet, tudom hogy végzödik de akkor sem tetszik
  • birdo #8729
    Mindig nézem ))
  • biomage
    Ki nézte a tegnapi részt a TNGböl az AXN Scifin?
  • RelakS
    a másodikban szedték szét először, nem? (dupla rész, szal kötexik)

Azért a filmben ez jól jött, mert milyen szépen kacsázott a tányér. Az aljával bukott volna szépeket
  • akyyy
    Már a legelső TNG részbe is volt nem? Q ellen asszem.
  • RelakS
    pl térhajómű nélkül, mert az pl elporladt, a semleges zóna határától a Földig :D

Szerintem helyből nekiállnának vontatásért rádiózni :D
  • Punker
    Enterprise-ban volt egy kerhajós rész az jó volt :D
  • Sir Quno Jedi
    Naja, de dokkig jutni egy ellenséges szektor méllyéről, a hirig tud lenni... :D
  • [NST]Cifu
    Mindig érdekelt volna, hogy miként zajlik az élet vajon a nem elit kategóriás Csillagflotta bázisokon és hajókon. Ahol nem az Akadémia krémje, hanem az átlag, vagy éppen az átlag alatti tisztek szolgálnak a nem éppen friss és ultramodern hajókon (a TNG-ben és a DS9-ben láttunk még Miranda-osztályú és Excelsior-osztályú hajókat, amelyek ekkora már igencsak avíttak lehettek).
  • KnightRider

Amennyire tudom, a Constitution is képes volt leválasztani a tányért, de csak vészhelyzetben és csak dokkban lehetett újra összeállítani. Meg a gondolákat is le lehetett "dobni", ha túlterhelődött a reaktormag, mert akkoriban úgy vilt kiépítve a rendszer, hogy külön egység volt magában is egy gondola. De ez is csak nagy zűr eretén volt alkalmazható.
  • [NST]Cifu
    Tévedés, már a sorozatban is használták, az Encounter at Farpoint és az The Arsenal of Freedom epizódokban. :)

Egy sci-fi film technikai/katonai aspektusait megvizsgálni olyan, mint azon filózni, hogy képes valaki egy akciófilmben 50 méterről, sötétben, futás közben eltalálni egy pisztollyal a rossz fiút. Elmélkedés, nem több.

Ha komolyan kezdenénk venni, akkor valahol ott kezdődne, hogy miért is terjed a hang a világűrben, vagy miért dőlnek be forduláskor a csillaghajók sok jelenetben. :)
  • Sir Quno Jedi
    Később a dolog megfordult. A flotta rendelkezett ugyan elég hajóval, de a képzett legénység erősen hiánycikké vált, hála a gyors terjeszkedésnek és a szigorú flotta akadémiai szabályoknak. AZAZ a legénység élete lényegesen értékesebbé vált, mint maga a hajó. Talán ezzel is magyarázható a galaxy, végül más osztályokon el nem terjedt, tányér leválasztása.

Persze a Domínium elleni háborúkban előtérbe kerültek a kis, minimális legénységű, kizárólag hadászati célra készült hajók, de ezeket nyilván a szükség és a hadi gazdálkodás szülte (meg az egyre durvább flottatiszt hiány).
  • Sir Quno Jedi
    Eredetileg azért építettek ilyen kevés, nagyméretű és multifunkciós hajót, mivel órási térségeket kellett felügyelni (lásd. semleges zóna), a hajók akár évekig is úton lehetnek utánpótlás és szárazdokkbéli nagy karbantartás nélkül. Mindemellett egész fajokat kellett kordában tartani és akár komolyabb háborúkat megakadályozni pusztán a hajót használva elrettentő erőnek (senki sem szereti, ha egy futurisztikus technológiájú óriás csatahajó flangál a határain, mikor amúgy is többfrontos háborút vív). A hajó így el kellett lásson térképészeti, kutatási, mélyűri felderítői, kórházhajói és még számtalan funkciót egymagában, plusz a nagy létszámú legénységet is valahogy kondícióban kellett tartani (morálisan is).

Érthető hát, hogy a flotta egyetlen ilyen mega hajót sem tudott nélkülözni és a legjobbjait állította szolgálatba rájuk.
  • Zsolo007
    Szerintem ez a galaxy szétválasztás nem több mint látvány. Egyedül a Generations-ben használták tudtommal. Sehol máshol. Kellett valami nagyon látványos és meglepő..(cool...).

Ezért vicces amikor filmbeli világot komolyan kezdenek venni emberek :).
  • sandor8206
    de ha jól emlékszem, a Prometheus is csak harci célra készült, mint a Defiant és az milyen "kicsi", mert csak harcra van készítve, na egy ugyanilyen csak harcra készített nagy Galaxy(remélem jól írtam) osztályú hajón sztem bőven van hely + dolgoknak (reaktor, pajzsgenerátor) és miért nem több hajóval mennek, tennéd fel a kérdést, addig is csak "egy energiát" használnak személyzet kevesebb kell, a Voyagerből is tudjuk azért végesek a készletek+taktikai szempont is, azt hiszik csak egy hajó van+a Star Trekben a harcokban mindig is nagy szerepe volt a manővereknek az előre meghatározott támadásoknak, kitérő manővereknek (lsd. Kirk y z delta kitérő manőver, a Kirk tuti TNG-ben szerették használni:-)) és így összehangolt támadást tudnak intézni egy hajó ellen, egyik a fegyverzetét,másik létfenntartást stb. Voyager 4. évad 14. részében amikor a Dokinak végül sikerül a szétválasztás, csak kiadta a parancsot, a manőverkódot és hajók már csinálták is maguktól összehangoltan a támadást egy előre beprogramozott támadási séma alapján, elkergették simán a Romulánokat! Szóval ez persze csak egy kis eszmefuttatás volt, de ha sztem többet akarsz tudni hívd fel a Csillagflotta Parancsnokságot:-D
  • birdo #8715
    Magával az " ötlet gondolatával játszottunk )
    Hiányolom a lehetőségét....mert yó gondolatnak tartom )))
  • [NST]Cifu
    Kb. erről van szó, de a harci-gépészeti és 'civil' szekció csak pár alkalommal van külön választva, a legtöbb harcban egy hajóként vesznek részt - ez az, ahol a következetes magyarázat elbukik.
  • Sir Quno Jedi
    Namost ezek a hajók, mint pl. a Galaxy osztály, túlontúl nagyok és lomhák, mivel kertészeti labortól kezdve a holofedélzetekig sok száz tonnányi teljességgel felesleges ballasztot hurcolnak magukkal, nem beszélve a szintúgy több száz fős kutatószemélyzetről stb. Ezek így hadihajónak szinte használhatatlanok. Ellenben ha egy kisebb tömegű, de fürge és jól felszerelt részt leválasztunk róla, akkor az már lényegesen harcképesebb, nagyobb sérüléseket is kisebb áldozatok árán kibír és a legénység is hősiesebben harcol, hogy biztonságban tudja a tányér részen rekedt utasokat (sokuk hozzátartozóit ugye).

Végül is 1xűbb így, mint több száz mentőkompot felzsúfolni a hajóra (amúgy is képtelenség ezreket kompokkal elvinni csata közben). A tányérnak egész pofás pajzsa van, ergó a túlélési esélyek egész jók egy komphoz képest. Sőt, ha egyben kibírja, egy másik gépészeti szekcióval mehet is vissza a frontvonalba.

Az igaz, hogy ennyi erővel két hajót is vihetnének (egy utasszállítót, meg egy hadihajót).
  • Narxis
    Hatékonyabb mint űrkompba vagy mentőkabinba tuszkolni azt a sok embert, rengeteg gyereket.
  • birdo #8711
    Bocsánat, de nem tudok " beszúrni (
    Biztos hülyeség, de szerintem nagyon klassz lehet a mindennapokat élni a világűrben, hogy tudod civilként védve vagy.
  • birdo #8710
    Találtam egy képet róla ))
    És tervrajzot is.
    És még mindig yó ötletnek tartom )))
    http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://www.shipschematics.net/startrek/images/federation/tacticalcruiser_prometheus.jpg&imgrefurl
  • Narxis
    Szerintem a szétválás csak a civilek védelmét szolgálta, az Enterprise D-n 1000 vagy több ember volt, ebből szvsz 3-400 lehetett úgymond flottás(gépészek, biztonságiak stb.). Tanároktól kezdve, kutatókon át még fodrász is volt az Enterprise-on. :D Mikor először néztem nem tudtam hova tenni, hogy a folyosókon néhol kis asztalok, székek, növények vannak, mint egy mozgó város. Taktikai célra később fejlesztenek ki egy hajót, U.S.S. Prometheus (Voyager, 4. évad 14. epizód).
  • [NST]Cifu
    Épp a VOY-ban volt a Prometheus, amely szekciói warpképesek egymástól függetlenül (feltehetően független reaktorokkal is rendelkeznek a szekciók).
  • akyyy
    de a tányér része ha szét van választva, csak olyan mint egy nagy komp. csak impulzusra képes, pajzsa meg fegyvere van, erőforrása meg gondolom úgy van mint egy kompnak, persze jóval nagyobb, de nincs akkora, hogy most egy külön gépész részleg üzemeljen neki, bár ha voyageres időket élnénk, biztos átalakitották volna az első tiszt zuhanyfülkéjét reaktornak.
  • [NST]Cifu
    A Star Trekben szinte minden az energiától függ. A meghajtás, a fegyverzet (fézerek), a védőpajzs, emellett természetesen az alapvető dolgok, mint a mesterséges gravitáció, a létfenntartás (lélegezhető légkör biztosítása), de még a hajók szerkezeti szilárdságát is erőtér generátorokkal növelik meg. Ezzel semmi gond sincs elvileg, van egy szinte korlátlan energiaforrás, az anyag-antianyag reaktor minden csillagflotta hajó fedélzetén. A probléma itt kezdődik - vagy minden szétváló hajórésznek saját reaktora lesz, vagy csak egy reaktor lesz, de akkor csak az a hajórész rendelkezik megfelelő energiaellátással, amelyikben a reaktor van (esélyesen ez a gépészeti szekció). Mivel alaphangon a reaktor látja el a teljes hajót energiával, nehéz elképzelni, hogy reaktor nélkül a gépészeti szekcióval azonos tűzerővel és pajzsal bírjon a többi szekció.

Ez az egyik probléma.

A második probléma a taktikai oldal. A szétváló szekciók nem rendelkeznek több fegyverzettel, mint a komplett hajó, tehát az egyetlen előny az, hogy egy célpontot több oldalról támadhatnak, vagy több célpontot külön-külön. Ez viszont nehezen magyarázható. A pajzs ugye kétféle képen működhet, vagy egy közös energiamennyiséget képes elnyelni, ekkor teljesen mindegy, hogy több oldalról lövik. A másik lehetőség, hogy a pajzs 4-6-* oldalra van osztva, mindegyik saját független energiamennyiséget képes elnyelni, ez megint értelmetlenné teszi a több oldalról támadást, mivel ekkor célszerű egy bizonyos oldalra összpontosítani a tüzet.

Értelme úgy lenne, ha például lenne egy "harci" szekció (jellemzően a gépészeti), és egy "civil" szekció (jellemzően a tányér), utóbbin nincs fegyver, és aféle tutajként arra szolgál, hogy a civileket és a harchoz nem létfontosságú részeket leválasztva őket ki lehet vonni a tűzvonalból. Ebben lenne ráció, főleg az olyan hajóknál, mint a Galaxy, amelyek messzire elmennek, külön kísérőhajók nélkül.

A harmadik oldal a technológiai nézőpont. A szétválasztható hajónak saját energiaforrása (lásd a hsz. elején), saját hajtóművének, saját hídjának, saját pajzsgenerátorainak, stb. kell lennie. Effektíve két különálló hajót kell biztosítani. Ez szigorúan katonai oldalról felesleges, a kettős hajóhoz szükséges plusz tömeg helyett további fegyvereket, jobb szenzorokat, erősebb pajzsgenerátort vagy plusz páncélzatot lehet felszerelni. Persze ezt arról az oldalról is meg lehet közelíteni, hogy az egyik szekció végzetes károsodása esetén a túlélők biztonságosan hazaindulhatnak az épen maradt szekcióban.
  • birdo #8705
    Arra gondoltok, hogy így " harci gépezetté válhat egy rész a hajóból ?
    Nem tudom a pontosan a pontos nevét.(
    És a " gondolat " a gond, hogy így harcolnak ?
  • Punker
    az ötlet nem rossz csak kicsit a megvalósítás rész sántít még trek világban is.