32214
Maya
  • youth #3689
    Ja mégvalami: folyamatosan tölsd fel a képeket ahogy haladsz, mint ahogy most tetted... jó nézni az ilyet hidd el... nameg ha valakinek észrevétele van, most tud szólni nempedig amikor már a fényket állítgatnás :)
  • youth #3688
    Hát ez nagyon szuper!!!
    Kirika nincs inkább csak egy tipp: hamár ilyen jó a modell :P akkor figyelj arra is hogy nincs benne tökéles felület. A legélesebb részek is picit gömbölyűek ha megnézed közelről... persze miliméter tört része, de ha erre is odafigyelsz akkor hibátlan lesz...
  • Nemesys
    Hi!
    Na nekiálltam lemodellezni a telefonomat (jó eredményt várva),ami elég merész figyelembe véve azt hogy még csak most kezdtem el mayázni. De azt hiszem a felismerhetőség határát azért megüti :). Mutatok pár képet a modellről, de mint már mondtam kezdő vagyok szóval nem kell nagyon fikázni 8). Építő jellegű kritikát kérnék. Köszi!

• youth #3686
    http://youth.freeweb.hu/tutor/maya/poly/03.gif

1. csinálsz egy sima görbét, tökmindegy milyet...
    2. Polygons> Create Polygon Tool-al létrehozod a polygont...
    3. Aztán elkezded felszeletelni a keletkezett sokoldalú polygont...
    4. vertexeket rendezed...

Dereng már? :))
  • youth #3685
    Pill mutatok képet, hogy jobban megértsd...
  • Lekonel
    Youth te most végülis akkor hogy raktad össze kocsit?:DDD
    cv háló és bevel ?
    vagy felépítetted egyesével az edgeket..na most lehet h hülyeséget montam:DD
  • youth #3683
    Nos akkor pár kép és megjegyzés:

Vannak olyan vonalak amik élesek mégsem a test szélén helyezkednek el, ezeket úgy értem el, hogy a meglévő vonalakat chamferelztem vagyis megkettőztem, közöttük egy újabb face keletkezett. Gondolom ezt nem kell taglalni... Próbáltam ezeket a vonalakat úgy rendezni hogy bármely nézetből szép íve legyen...

Íme az ajtó:

Nemtom erről mit lehetne mondani, azthiszem a kép beszél helyettem, hogy hogy oldottam meg...

A kocsi formájából adódóan úgy próbáltam a kerék körüli részt megcsinálni hogy sugarasan jönnek ki belőle az edgek:

Ezeket ís úgy próbáltam rendezni hogy szép ívük legyen, akárcsak a merőlegesen jövő edgeknek...

Valami van kérdezzetek vagy mondjátok melyik részére vagytok kíváncsiak ami nehézséget tud okozni...

Valójában a modellezés olyan hogy próbálgatni kell és rájön az ember (lehet hogy a 10. próbálkozásra) hogy melyik a legjobb út...
  • nenad
    vray mayahoz.. arra meg varni kell.
    standalone lesz elobb es onnan lesz egy connection mayahoz.
  • youth #3681
    Jaja engem is érdekel, de nemtudok semmit róla :/
  • inz
    Sziasztok
    A V-ray ról nincs valami infótok hogy mikor jelenik meg maya alá? külföldi dc hubokon egyre többen kérdezgetik h "is vray for maya out?" :) csak sose vagyok ott amikor válaszolnak is rá :F Nem mintha a MR nem lenne elég jó, csak érdekelnek az új dolgok :)
  • youth #3679
    Okés, majd picit pihenés képpen csinálok pár képet...
  • GixEr
    Youth, ha mar ennyire raersz screenshott-okra akkor nincs kedved a kritikus pontokat igy megmutatni okulas keppen?
    Gondolok itt az ajto elulso also "sarka", motorhazteto es szelvedo talalkozasa, kilincs stb...
  • gyraph
    Bocs, csak kozben zajlik az elet. :)

Ez meg abszolut low-poly mondom...
  • gyraph
    Pontossan erre gondoltam...nagyon tetszik (nem is kek wire...rosszul emlekeztem). Okes, rogton.
  • youth #3675
    Ez renderelve van: BMW wire + shading
    De nekem elég csak ha a nézetablakról csinálsz egy képet... Beállítod a Shadingnél hogy Wire legyen rajta a shadelt testen...
    Amúgy a renderelt wiret csak Maxban tudtam összehozni egy plugin segítségével. Mayaban nemtudom hogy kell...
  • gyraph
    Persze majd mutattok, ha kicsit jobban ki lesz dolgozva :) . Az enyem egyenlore csak subdivben nez ki jol, mert a tiedhez kepest abszolut low-poly. Meg sokat kell rajta dolgoznom.
    Egyebken meg fogalmam nincs hogyan kell wire-t renderelni...sose tettem meg. Azokat a rendereket, amiket korabban muttattal a bmw-rol...hogy kell (kek wire)?
  • youth #3673
    hehe :))
  • youth #3672
    Wire-t mutatsz esetleg? úgy jobban kijönnek a hibák :))
    Köszi
  • gyraph
    Nagyon tetszik..5 perce bamulom :) .
  • gyraph
    Megfogadom! THX.
  • gyraph
    Hat ez igy nagyon profi!!! Ezeket a reszeket teljessen at fogom epiteni ezzel a modszerrel. Nagyon szep! Na az en auto modellem ettol messze van, de ezt mar korabban is mondtam :) Koszonom!!!
  • gyraph
    Koszonom!, ez jolesik :) .
    Igen tudom, meg sokat kell rajta javitani...csak az utobbi naokban nem sok idom volt ra.
    Egyebkent amit mondasz teljessen igaz! Kivancsian varom a peldat. A 3567# -es postomban is jol lathato, hogy a bukolampa tetejenel az ivet teljessen szethuzza, ha atteszem polybol-subdivbe...na ott is van meg mit csinalni...
  • youth #3667
    Próbálj kicsit precízkedni :))
    Hidd el megéri!
  • youth #3666
    Én pl így dolgoztam ki az éleket, majd a közöttük lévű polyt kitöröltem és így külön tudtam választani az elemeket:
  • youth #3665
    Na, szép ez nagyon!

Pár megjegyzés:
    Ahol a különböző elemeket elválasztod (ajtó, motorháztető) ott már van egy bemélyedés de a széle nem éles, hanem gömbölyű... na ezen kéne pl javítani... mindjárt mutatok egy példát...
  • gyraph
    De igen szivessen...nem sokat haladtam, de azert alakul :).

• youth #3663
    Na akkor mindenki vidám és csak tanul :))
    Nem mutatnál képet hogy áll a kocsi?
  • gyraph
    Nagyabol 1et ertunk, de azert te is mondod, hogy kersz egy wire-rendert es ebbol tudsz tanulni...en ugyanerre gondolok, effektive nem modellezni tanulsz meg a tutorokbol...ezt nem is lehet, de lathatsz hasznos dolgokat es otleteket, amiket kesobb at tudsz ertekelni es jo esetbe hasznosithatod is. En is amit csinalok Jaguart... alant irtam is rola, hogy en egesz mashogy drotoztam, mint a tutorba van, mert rajottem, hogyha ugy csinalom mint a ficko, akkor nem lesz eleg hatekony a modell. Egybkent az tenyleg sokkal jobb megkozelites, hogy az ember kepzeletben bedrotozza az objektumot es ugy indul ki...igy sokkal atgondoltabb az egesz...mashogy nem is lehet.
  • youth #3661
    Aldaryn: Moderálni?? Téged?? Akkorse tudnám megtenni ha beraknál egy 1600x1200-as képet :DDDD
    Üdvözöllek világunkban!

Gyraph: A tutorok szerintem azért hasznosak (most a Gnomon-félékre gondolok csak) mert meglehet tanulni melyik parancs mire jó, hogy működik, modellezni nemlehet megtanulni belőle. Én így látom.
    Én amikor ránézek a lemodellezendő testre végiggondolom hogy lenne célszerűbb megcsinálni, esetleg milyen primitívből kiindulni... már látom is magam előtt a wirejét és megpróbálom ahhoz hasonlóvá tenni :))
    Én pl úgy tanulok modelelzni, felépíteni testeket hogy nagyobb művészektől vagy bárkitől akinek szép alkotása van kérek wire képet... látni hol rontja el hol van ügyes megoldás és ezek úgy megmaradnak az emberben...
  • gyraph
    Mostmar benne vagyok a polygon tengerbe, szoval mar nem nurbs-ozok, de lehet igazad van. Es abban is igazad van,, hogy ugyis a materialnal, texturazasnal dol el majd ez a dolog 1elore nalam. :) A modellezes vegul mar nem olyan remiszto kepviselofank ugyben, mint tegnap ejjel, faradtan.
    Koszi!
  • gyraph
    Azt hiszem igazad van a kepviselo fank formajat illetoen...tenyleg relativnak mondhato, hogy vegul is mi a szabalytalan...en csak arra gondoltam, hogy peldaul egy tokeletessen megtervezett, mesterkelt emberi formahoz kepest, amiket en eddig csinaltam, ahhoz kepest mindenkepp. :)
    "képzeletben rajzolj rá éleket, polygonokat"-koszonom ezt tenyleg megfogadom!!! Sokkal jobban modellezheto barmi, ha elosszor fejbe bevonom a "haloval"...latod ez se mind1 ki hogyan gondolkozik ez ugyben...en altalaban csak eldontom, hogy mibol is kezdem kikerekiten az adott modelt es mar neki is esek, de fejbe nem szoktam bedrotozni az objektumot, csak probalom visszaadni a format es betartom az iveket. Koszonom!
  • gyraph
    Mondjuk en azert nagyon hasznosnak erzem a modellezesi tutorokat, mert rengetek okos dolgot lehet ellesni beloluk, ami kesobb nagyon jol johet. A gyakorlasban tokeletessen igazad van :) . Mayazok is napi 10 orat, de mikor megnezek egy gnomon filmet akor azert rajon az ember, hogy napi 25 orat kene foglalkozni vele :) .
    Koszi, remelem menni fog. :)
  • nenad
    kepviselofank es nurbs nagyon jo alap :)
    Erdemes nurbsben megcsinalni az alapot mert az sokkal gyorsabb. Par perc a spiral meg az alap + a teteje megcsinalni aztan konvertald at polyba vagy subdivbe es torzitsd a szabalyos fomakat valami eletszerubbre.
    Vagy akar maradhatsz nurbseb is ha van eleg kontroll pontod.

Bar szerintem a kepviselofank nem ezen fog elbukni, a feluletet es a materialt kene jol visszaadni, azzal fogsz megizzadni.
  • Aldaryn
    Szia!

"Gyakorolni kell, modellezzél le mindent, amit látsz, és menni fog." Ez bizony igaz. Melegen megszívelelendő dolog. Egy technika effektív használata erősen függ attól, mennyit gyakorolsz.
    S ha közelebbről megnézed az a képvilselőfánkot, észre lehet venni, hogy egyáltalán nem szabálytalan. CSak nem szimmetrikus olyan mértékben, mint ahogy azt esetleg te elvárod egy könnyen modellezhető objektumtól.
    A tejszínhabnak a tetején megvan a maga formája, amit szépen közbe kell zárni polygonokkal. (jelen esetben a NURBS megközelítés talán nem a legszerencsésebb... ) Emeld fel, forgasd, nézegesd, szerezz be egy iylen sütit (lehetőleg többet is, mert nem két óra lesz a modellezés... legalább jól is laksz) képzeletben rajzolj rá éleket, polygonokat... ha jól megfigyeled, nem egy szinte "tökéletes" polygongyűrűt lehet ráképzelni arra a felületre...
    Szóval, az, hogy mi a szabálytalan forma, teljesen relatív.
    Amíg nem megy izomból a dolog, sokszor neki kell ugrani, esetleg nagyobb kihagyásokkal, kicsit más szemlélettel.
    Gyakorolni kell. Biza.

U.I.: Bocsi, hogy így belekontárkodok a Maya topicba. ;) Youth bá, kérlek ne moderálj. :)))

- A.
  • Peetmaya
    Gyraph nem szabad tutorra támaszkodva megtanulni modellezni, mert akkor az fog előfordulni, mint ami most is, magadtól nem tudsz megcsinálni valamit, ami nem volt tutorban. Gyakorolni kell, modellezzél le mindent, amit látsz, és menni fog.
  • gyraph
    Menni fog ez...ratalaltam az altalam teljessen elfeledett sculpt polygon tool-ra . :)
  • gyraph
    Hi All! Kene csinalnom egy kepviselofankot polygonbol. :)
    A helyzet az, hogy en eddig csak teljessen tokeletesnek mondhato fomakat modelleztem, amik abszolut szabalyossak... de ez teljessen alaktalan dolog. Csak ugy le van csapva az asztalra, tekeredik a tejszinhab, ahogy formabol van nyomatva... alatta a toltelek, a teszta, ami meg van kelve a tetejen szinte darabokban szet van nyilva...nem 1szeru. Ma foglalkoztam ezzel sokat, de ra kellet jonnom, hogy nem is olyan konnyu mint gondoltam. Probalkoztam, de kozel se lett olyan a modell, mint szerettem volna...szoval egy jatekba talan elment volna, de en kicsit a fotorealisztikushoz kozeli latvanyt szeretnem itt.
    Nyilvan kepviselofank tutort nem fogok talalni :). , de nem tudnatok ajanlani tutort, ami a segitsegemre lehet a modellezesben? Egy olyan kene, ahol nem autot, fejet, stb tokeletes alakokat modelleznek, hanem egy ilyen full alaktalan dolgot.
  • Peetmaya
    A linuxos verziót honnan lehet leszedni?
  • youth #3651
    MJ poly tools kicsit más... Ez a Byron példálul tud Soft selectiont is, nameg a Bevelt, Chamfert szépen megcsinálni...
  • Boba
    Én nem használom, én MJ Polytools-t használok helyette. Hasonló dolgokra való, csináltam saját menüt, nincs kedvem váltani. Bár biztosan jó, igensok helyen dícsérgették.