32214
Maya
  • rooney8
    köszi szépen:)
  • sirpalee
    Egyelore kiraly. Jo az orszag, jo a melo, vegre csak fejlesztest kell csinalni. Mennek a meno melok korulottem, es vegre halad valamerre a csapat. Most a nagy dolog, hogy aktivan lobbizok a RIS-re valtas mellett. Majd meglatjuk mi lesz belole. :)
  • sirpalee
    Non commercial RIS for maya

Kijott vegre az ingyenes RIS verzio mindenkinek... En egy ideje tesztelgetem, es eddig bejon. :)
  • YakHead
    HUD cube in Maya 2015

Itt van.
  • Garou
    Ha mar kint vagy a kenguruk foldjen majd par sorban ird le a benyomasaid pliz!
  • YakHead
    Az a "HUD" lenne. Legalábbis Maya 2014 alatt a "show" helyi menűből lehetett elérni és ki be kapcsolni. Na 2015-ös Maya-ban ez eltünt. Én sem találtam meg. Persze nem jelenti azt, hogy kihagyták belőle csak még nem találtam meg hogyan lehet előcsalogatni, mert néha igen hasznos lenne (ha nagyon rá zoomol az ember az objektre, akkor nem tudja, hogy milyen irányból nézi az objektet)
  • rooney8
    köszi a válaszokat, azóta egyesével extrude-áltam minden törésnél, amivel végül is jó eredményt kaptam, de megjegyzem ezt a módszert is, mert összetettebb modelleknél egyszerűbb lesz majd így csinálni :)

ja és múltkor elfelejtettem megkérdezni egy másik amatőr kérdést. jobb felső sarokban korábban volt egy kis négyzet, aminél a nézési irányokat lehetett állítani (nem tudom a szakszerű megnevezését, ezért sem tudok rákeresni:) ). na most az nincs ott, azt honnan lehet előcsalni? :)
    Utoljára szerkesztette: rooney8, 2015.03.20. 21:42:27
  • YakHead
    Aztán megint combine és eligazgatom a vertexeket:

• YakHead

Én bridge-el próbáltam és blend beállítással. A divison meg csak attól függ mennyire szeretnéd lekerekítettre a formát (abszolut kezdő vagyok, csak próbálgattam ). Ettől függetlenül lehet van jobb megoldás, ami engem is érdekelne
    Utoljára szerkesztette: YakHead, 2015.03.19. 21:31:54
  • rooney8
    nos megint én:D
    most viszont már egy valós problémába ütköztem
    az alábbi képen kijelölt face-eket szeretném úgy összeilleszteni, hogy annak a negyed cylindernek az íve mentén fusson az objektum. próbáltam extrude + curve kombót, de nem igazán úgy sikerült a végeredmény, ahogy vártam. próbáltam egyesével minden törésnél extrude-álni, de az sem lett az igazi. tudtok rá mondani valami okosat?

Utoljára szerkesztette: rooney8, 2015.03.18. 22:37:37
  • rooney8
    sziasztok.
    most elővettem újra a maya-t, de lenne egy eléggé kezdő kérdésem. eddig sosem használtam, de most nagy segítség lenne a rács használata. viszont valahol nem lehet konfigurálni? hogy milyen szélesek legyenek a négyzet oldalai?

szerk: megint előbb kérdeztem, mint utánanéztem... már meg is van :D
    Utoljára szerkesztette: rooney8, 2015.03.18. 20:27:14
  • berlinboy6329
    Egyikkel sincs probléma, vmi más lesz,de nem annyira fontos. Annyira. Azé csak jó lenne ha megmaradnának megnyitható állapotban a legrégebbi cuccaim, meg úgy mindegyik.
  • berlinboy6329
    Öööhh. Csinálok épp egy projection mappinget. Fasza is lenne,ha nem lennének rajta kicsi részletek.Eztet a képet modellezném le, de egyszerűen fogalmam sincs hogy nagítsak bele. A Maya kirakja nekem teljesbe, úgy, hogy egy része nem lóg ki,az szép és jó (Bár azt is csak úgy sikerült elérni, hogy bekapcsoltam a resolution gatet, különben kilógott a teteje meg az alja), viszont ha a hátulsó házakat modellezném, va például a sárga kocsit, egyszerűen nem tudok odazoomolni anélkül, hogy ne változtatnám meg a projection kamera helyzetét. Azt akarom, hogy minden a helény maradjon, és mint egy képznézegetőben, oda zoomolok, meg tolom a képet ahova akarom. Olyat hogy lehet?Nincs az az Isten, hogy én 2cm-ről nézem majd a monitort, hogy hova tegyem a vertexeket.
  • montressor
    sziasztok

ha valakit erdekel ingyen odaadom
    mental ray for maya, 3ds and xsi
    vray complete guide
    advanced maya texturing and lighting

kinyomtatott es lefuzott doksijaim

ha valakit erdekel, akkor az elektrongyorsito at gmail dot com -ra irjatok legyszi, mert sajna mar nem nagyon forumozok.

berlinboy6329:
    bocs nem olvastam az elozmenyeket igy gyorsba csak egy tipp: temp-es hibaknal:
    1) amilyen felhasznaloval futtatod a progit annak van joga irni a temp-be? Jobb klikk run as adminkent futtatva is van a hiba?
    2) nehany program nem szeretin ha tul nagy a konyvtarmelyseg. Probald meg a kornyezeti valtozoknal atallitani c:/temp -re. Ezt rendszergazdakent tudod ergo ha nem az a felhasznalod, akkor ideiglenesen at kell rakni rendszergazda csoportba, kilep-belep, temp atir, majd vissza a felhasznalot a normal/kiemelt csoportba

minden jot!
    Utoljára szerkesztette: montressor, 2015.03.05. 20:15:40
  • YakHead
    Na fasza, mire megtanulom ezt a 3D-s dolgot, addigra a kutyának sem kell majd
  • sirpalee
    Ejj, ejj... Eddig csak azthittem a nagyobb VFXes cégek vannak bajban csak.
  • Garou
    Fasza.

Engem eleg agressziven betalaltak a kinaiak, hogy menjek ki a Great Wall Motors-hoz Pekingbe 3-5 evre. Nagyon nyomulnak, siman dupla fizetest ajanlanak meg ilyenek. De ha csak telefonalsz munka kozben mar 120 euro minusz a fizubol es hasonlo finomsagok a meloban, szoval nem sikerult megegyeznunk.

Meg elkezdtek beszivarogni ide az automotive modellezesbe az indiaiak. Foleg Alias Surface-ben nyomulnak, de olyan gyorsak mint egy polys, kitunoen rajzolnak, es barmeddig hajlandoak orommel tulorazni. Emellett olyan precizek, hogy siman K.O.-zak az ittenieket. Es akarmennyi ilyen sracot talalsz meg arrafele, akik mind ide akarnak jonni. A sracokkal dumaltuk, hogy lehet 5 ev mulva mar rakhalaszok leszunk, vagy langost sutunk az utcasarkon. :)
  • sirpalee
    Végül hozzájuk megyek R&D-nek. Valamennyire ismertem már az ottani csapatot, dolgoztam velük együtt Digic-nél is, Solid Angle-nél is már. :)
  • Garou
    Melyik ceg lett e befuto szabad tudni?
  • zenoka
    es hova tovabb ha szabad tudni?
  • YakHead
    Én sima boxmodelling-gel csinálnám. Referencia fotó oldalról és felülről, majd megcsinálnám a fél oldalát (felülnézetből) aztán tükrözés és finomítanám tovább. A kulcstartó fém gyűrűt meg helix-szel vagy C. V. Curve+cylinder face extruda-dal. De lehet másképp is csinálni, ami engem is érdekelne
  • sirpalee
    Oké, akkor nem az MtoA hibája. :) Amúgyis, ez az utolsó napom a Solid Angle-nél. :D Szóval no moar MtoA support.
  • berlinboy6329
    Na a végén mégiscsak kiderült valami. De nem segített. Megnéztem plugin managerben honnan tölti be az Arnoldot, kivágtam onnan, de ugyanúgy szar. Most már nem a Windows szól, hogy leáll a Maya, hanem az írja ki, h nem tudott menteni a Temp könyvtárba és ugyanúgy elszáll, kiírja, h küldjön-e crash reportot, ugyanazzal a hibával , mint a múltkor.
  • Gis80s
    Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék :)
    (részletekkel nem untatnék senkit, de) szeretnék rajzolni egy ilyet. Ki hogyan csinálná, vagy hogyan kezdene hozzá?

Bármilyen info érdekes lehet!
    Előre is köszönöm!

• sirpalee
    Közben mások is belefutottak ugyanebbe a crashbe. Ha az MtoA be van töltve akkor a polytools szétfagy. Egyelőre még fogalmam sincs mi okozza, de megpróbálok valamit a mi oldalunkon művelni vele... Ha nem tudjuk mi megoldani, akkor majd keresztül megy az Autodeskes srácokon. De az nem lesz gyors.
  • sirpalee
    Sorry, nurbs-nél másként hívják őket. Edit NURBS - Reverse Surface Direction.
  • nrg007
    Közben megfejtettem a Flip normals rejtélyét.
    Szóval a Lighting > Two Sided Lighting menü előtt ha kiveszem a pipát, akkor fekete színű lesz a test, pipával szürke.
    Ha kijelölés után kiadom a Normals>Reverse parancsot, azt az üzenetet kapom, hogy
    "//Error: line 0: Current selection doesn't match required selection type."
    Lehet, hogy ez azért van, mert ez CV-vel és Revolve-val lett létrehozva Surfaces menüben?
  • nrg007
    Szia!
    Ha ezt nekem írtad, akkor légy szíves részletesebben, mert nem értem. Tényleg kezdő vagyok, kb. 1 hete próbálkoztam először a maya-val.
  • sirpalee
    Flip (invert) normals?
  • nrg007
    Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni. Kezdő vagyok, de ez gondolom nem szégyen.

Letöltöttem a Maya 2015 Student szoftvert. Ezzel a szoftverrel szeretném végigvinni a "MAYA 3D modellezés és animáció" könyvben leírtakat.
    Még csak az elején járok és már egy problémába akadtam.
    Egy görbét kellett létrehozni a create>CV Curve Tool -lal a Surfaces menü kiválasztása után. Ez ment is, majd a Surfaces>Revolve paranccsal egy testet hoztam létre. A test létrejött szépen, csakhogy a színe fekete lett és nem is tudom megváltoztatni. Előtte és utána létrehoztam több hengert és gömböt is, azok színe világos szürke.
    Mi lehet a probléma?
    Képet is csatolok a problémáról:

• berlinboy6329
    Hogy lehet particlelel beborítani egy rohadt nagy területet úgy, hogy csak render közben jelenjen meg? Instanceoltam pár dolgot, de már a 300. framenél kedi összeszarni magát a szimuláció én meg egy egész szobát akarnék egy vékony porréteggel beteríteni.
  • sirpalee
    Nem, nem a plugin managerből. Ha unloadolod azzal semmit sem érsz, mert ha a file megköveteli akkor betölti. Ezért javasoltam, hogy ideiglenesen mozgasd el őket valahova, hogy a maya ne tudja egyiket sem betölteni.

Régebbről rémlik valami poly engine-s fagyás, talán yetis kontextusban, ebben már nem vagyok biztos. Rákeresve az emailekre semmi sem ugrott fel.
  • berlinboy6329
    Az a baj nem tom mire gondolsz. Egyedül Arnold van fent. Azt írtad is. Mit kapcsoljak még ki? Bifrost,Xgen? Mindent a plugin managerben? Arnold nem segített. Mondjuk nem is tudom mi köze hozzá, de nem segített.
  • sirpalee
    Megpróbáltad amit írtam, hogy a 3rd party plugineket eltünteted?
  • berlinboy6329
    Sikerült crasht előidézni. Csak fájlból kellett elindítani, nem utólag openelni. először vmi olysmit tolt elém, hogy

vmit nem tudott elmenteni. Vmit attempt to save afiled és vmi kamu akármi fos fájlnevet dob elém, ami a temp könyvátrban akarna lenni. Aztán jött a crash reportoló. megvan a logfile is mit nézzek? Van vagy 106 call stack, mind vmi polyengine meg depenengie dll-el.

Exception code: C0000005: ACCESS_VIOLATION - illegal read at address 0x00000010
    Fault address: 94940EA3 in C:\Programs\Autodesk Maya 2015\Maya2015\bin\PolyEngine.dll
    0001:002FFEA3 Logical offset (see .map file for location)

Ez az eleje.
  • sirpalee
    Igen, megkaptam őket, az elsőre elfelejtettem válaszolni a másodikról meg nem kaptam értesítést (csak most vettem észre). Sorry, néha elúszok a dolgokkal, majd reagálok rá. :)

Az a helyzet én ilyen crasheknél stack trace-t visual studioval vadászok le... Anélkül fogalmam sincs hogy kell. Próbáld meg első körben kikapcsolgatni a plugineket.
  • berlinboy6329
    Hát ha az segít vmit nem így crashel., hanem a sima Windowsos módon: "Maya működése leállt, megoldást keresek.. Ok nem találtam."

Privátokat megkapod amúgy? v én nem kapom vissza?
  • sirpalee
    Log nélkül semmit sem lehet mondani. Keress egy crash logot és rakd fel pastebinre.

Itt ír pár mondatot, hogy szerezheted meg a crash logot win alatt. (sorry, linux alatt dolgozom mayaval főleg, és ott triviális a log / stack trace megszerzése)

http://support.nextlimit.com/display/maxwelldocs/Maya+-+Reporting+Problems

Ilyenkor érdemes kipróbálni azt, hogy átmozgatod a plugin könyvtárakat valahova (mtoa, maxwell, v-ray, whatever), és akkor ki lehet zárni, hogy ezek okozzák a problémát. (a maya filekban van egy requires rész ami miatt auto beölti a plugineket, szóval ha kikapcsolod az auto loadot az nem igazán segít)
  • berlinboy6329
    Mitől carshel a Maya? 2015.. Először azt hittem, hogy túl régi a file, amit meg akarok nyitni vagy nem tom. Még a legelső modelljeimet akartam megnézni. De aztán már akkor is crashel, ha csak pár verzióval régebbi fájlt nyitok meg (2013 asszem). Se open nem megy, se import.

.ma file.
  • YakHead
    Hmmm, érdekes. Attribute Editor-ban esetleg nincs elállítva valami. Van ott egy kapcsoló az "Image Plane Attributes" menü alatt, amivel lehet állítani, hogy melyik nézetben legyen látható a az image plane (looking trough camera és in all views. Talán ez lesz a megoldás. Persze nem biztos