182273
  • Hangianix
    Miert a Michelin? A csapatok mondhattak volna azt, hogy szarunk ra mit mondanak a franciak, mi megyunk. Az ellenben teljesen jogos, hogy ha fenn allt a lehetosege annak, hogy komoly baleset tortenik, akkor nem indulnak a versenyzok.

A Jordan es a Minardi miert allt ki szinten a sikan megepitese mellett, ha az o kerekeiknek "ugyis mindegy" volt? Probaltak kompromisszumot keresni.

A M. elbaszta a gumikat, teny, ezzel elkepzelheto, hogy eletveszelyes helyzetbe kerultek volna a csapatok. Ez is teny. Es az is teny, hogy a FIA egy toketlen bagazs, mert nem ertette meg, hogy itt egy normalis versenynek kell lennie. Amit mar 100-an elmondtak, adtak volna valami komoly buntetest a csapatoknak, hogy meg kelljen kuzdeni a 7-8. pozicioert, esetleg az azelottiekert, ha kiesik valaki elolluk. Ezzel min valtoztatott volna? Ha kimegy ket M-es kocsi es 60-nal tesz 15 kort, amig a masik 6 auto lefutja a nagydijat, akkor is megszereztek volna az utolso ket helyet. De legalabb lett volna verseny.
  • Piski
    Igen, mondjuk az tény,hogy eléggé tüntetés jellege volt a dolognak.Hiszen, ha csupán biztonsági kérdés lett volna, akkor délben bejelentik, hogy nem indulnak, és az FIA eldöntötte volna, hogy mi legyen(halasztás, eltörtés, hagyják lemenni a futamot ugyanígy, stb).De a tény, hogy a bojkottról nem adtak ki előzetesen közleményt mutatja, hogy botrányt akartak, mert ha így élő adásban nézték több millióan, ahogyan kiállnak a boxba, majd betolják őket.Ez a legszomorúbb az egészben, és ez az amiért szégyelheti magát az összes csapat amely ebben részt vett.Az meg, hogy a pályán maradókat dobálták akik nem tehetnek semmiről(amúgy a kiállt versenyzők sem, hiszen ha csak rajtuk múlik, akkor életük kockáztatásával is versenyeznének, lásd legutóbb Kimi@nürburgring) szerintem az amerikai publikum szégyene.
  • Felfedező
    Én meg az kezdem unni hogy 1-2 ember itt mindenkinél okosabbnak képzeli magát(PL te) és ha valakinek más a véleménye azt földbe tiporják....

nem ártana egy kis önvizsgálat...
  • Kit--Kat
    úgyse érti meg, mer megint ugyanezt fogja írni....
  • rezsofiz
    Az FIA-t nem hibáztathatod semmi miatt. Az egész a Michelin hibája volt. Most az FIA azért a hibás, mert betartotta az általa hozott szabályokat, és nem kedvezett a Michelinnek?
    [kezdi már unni hogy 5000000szer le kell irnia valamit hogy az ember megértsék]
  • Kit--Kat
    na ne röhögtess, biztos megszakadtak volna, azért, hogy a végén pontok nélkül menyjenek haza
  • Kit--Kat
    nem erről bezsél, a lényeg az, hogy erről csakis a Michaelin tehet és kész, ennyi minössze, ez a tény
  • MrSpock
    Itt egyértelmű a nézők voltak a vesztesek.Mostmár szerintem be is zárhatják a kaput amerikában.Főleg mert nagyrészt ott élő európai,és délamerikai rajongó volt,na meg a világból akik odamentek.Amerikaikat nemigen hozza lázba ez a széria.
    Sajnálom hogy újabb érvágás történt a F1-ben.Jólenne ha már valaki felismerné,hogy ez így nemmehet tovább.:-(
  • oneal1
  • rezsofiz
    Csakhogy azzal hogy nem jöttek ki , betettek a nézőknek és betettek a sportnak is. Ennyi.
  • rezsofiz
    Van benne kis hiba.. Az FIA is talán hibázott, de közel nem akkorát mint a Michelin.... a Michelin váltotta ki ezt az egész balhét. Istenem nem igaz. Most megint mondhatnám azt a példát, hogy egymás mögött áll 3 ember. A leghátso meglöki a 2.-at, igy az nekiesik az elsőnek, és az első esik el. A 2. a hibás? Természetesen nem. Az utolso... Lássa be mindenki

De hüje ez a Frankl.
  • rezsofiz
    Csak az a kérdés hogy hogy modosítják ezt a törvényt.. Szal kötelező lesz majd elindulni a rajtrácsrol? Akkor meg 1 kört és kiáll.. Nemtom hogy lesz
  • mohus
    mislen lol:)

kár, hogy nem néztem a futamot...de így utólag is kacagtató...ennél jobban csak montoya blekflegjén röhögtem Montreálban

amúgy az egészet Oszama szervezte így, évek óta kergetik és senki sem tudja ,hogy a mislennél van perpill
  • Piski
    Én úgy gondolom, hogy az FIA nagyon helyesen döntött, hogy nem változtatott a szabályokon és nem ment bele kompromisszumba.Legalábbis olyanba, amilyeneket a Michelin elképzelt.Ugyanis ezek mind elvették volna azt az előnyt, amit a bridgestone kiharcolt a csapatainak, hogy jó gumit hozott.Felajánlotta a csapatoknak az FIA, hogy kicserélhetik a gumikat a spanyol nagydíjon használt specifikájúakra, büntetés terhe mellett, amely kizárás helyett más lett volna.Nem fogadták el.Szerintem nem lett volna sportszerű sikánt sem építeni, egyrészt mert jellegtelenné tette volna a versenyt. másrészt meg elég érdekes lenne, ha a gumihoz építenél a pályát és nem fordítva.A Bridgestonos csapatok is szó nélkül tűrték, hogy rossz a gumijuk, lehet, hogy lassabbak voltak, de küzdöttek.Most, hogy nekik van előnyük, gyorsan egyenlítsék ki az esélyeket?Igenis akkor álljon ki a boxba 9x ha kell, emelje a guminyomást, oldják meg, a hátrányt meg viseljék el.Azért sosem szóltak, hogy túl jó volt a gumi, nyilván, de akkor is tartsák a szájukat ha túl rossz.A szabályokat sem lehet hibáztatni, hiszen ugyanaz vonatkozik mindenkire, ugyanannak kell megfelelni, és az nyer aki a legjobban alkalmazkodik hozzá.Az más kérdés, hogy az élvezhetőséget hogyan befolyásolja.Szabályokat változtatni versenyhétvége közben semmiképp sem szabad.Lehet szidni a Ferrarit, Bernie-t, Mosley-t vagy bárkit, ha a michelin jó gumokat hoz, nincs gond.A bridgestone ugyanazt tudta a pályáról, mégis jó gumit csinált.A michelinesek meg nem voltak hajlandóak vert helyzetből indulni.Inkább kiálltak.Megtehetik, csak ne siránkozzanak a következményeken.A nézőket sajnálom csak, hiszen azt kapták amiért mentek.
  • Gabesz amd64
    mit mondtam Én tegnap este Szanics!!!

nesze
  • Botond #22687
    Jajj már,régen nem voltatok ilyen finnyásak.Kicsit szabálytalan a Benetton,és elveszik a pontjaikat?Kit érdekel,sumi a világbajnok.Kicsit kilökdösődünk az utolsó versenyen?Kit érdekel,sumi a világbajnok.Mondjuk felháborító,hogy másodszorra ezért kizárták,hiszen ott az előző évi precedens,hogy neki ezt szabad,szal az csalás volt.Most meg nem indul más,csak sumi?Kit érdekel,lényeg,hogy ő legyen a világbajnok!

A régi jó bundaszéria nem szakad meg,ez a lényeg,nem kell finnyáskodni,nyert sumi,suuuuuuumi,suuuuuuuuuumi!
  • Random work
    A spanyol futamon használt gumi kibírta volna ezt nyilatkozták és oda is vitték repülőn.
  • rolika
    még egy dolog, és hagylak dolgozni :)

egy ilyen technikai sportban, ahol ezredmásodperceken és millimétereken múlnak dolgok, nincs helye kompromisszumnak.
  • Punkerwork
    én azt nem értem miért csak 1 készlet volt náluk, nem kötelező 2-nek lennie?
  • gatyo
    En ugytudom egyebkent a Michelinnek nem is volt olyan gumija ami kibirta volna ezt a tavot (meg az ujak sem)... egyszeruen nem keszultek fel. Ilyet pedig csak szandekosan tudok elkepzelni.
  • Random work
    Tutira nem talán csak 7. 8. helyet. Ha már egyszer több alkalommal kell kiállni akkor az már szopás vagy ha lassabban kell venni egy 300km/h-s kanyart.

Az tény, hogy szabály az szabály, de lehetett volna kivételt tenni nem egy hetes probléma volt hanem ott hirtelen emrült fel és a Michelin konstruktív volt. A büntetés mehetett volna, hogy legközelebb fel ne merüljön ilyen elbaszás, de ezért elcseszni az egész futamot?
  • Random work
    Na igen, de nem logikusabb egy olyan döntés akkor, hogy a Michelin tegye fel a jobb gumijait és a csapatok majd nem kapnak pontot cserébe? A nézők jól szórakoztak volna és a csapatok is versenyeznek.

Börni maga se gondolta, hogy képes a mezőny nagy része bojkotálni a futamot erre nyilatkozatában is kitért. Hát rosszul gondolta le is lépett a vége elött.

A Ferrari nem hibás ő versenyezni akart! A lassító meg hülye ötlet volt ezért indi mert van benne ez a kanyar.
  • gatyo
    Igen de azt is vedd figyelembe,hogy vannak szabalyok amiket az ev eleje ota lehet tudni es ha azokbol enged a FIA akkor mindenki kenye-kedvere modositgatja azokat ha nem megy a szeker... egy ilyen szabalyzet nem kompromisszumkezsegen mulik. A masik meg mibol gondolod,hogy torte zuzta volna magat mindenki? Nem sziklaparkanyon zajlik a verseny.. magasabb guminyomas es lassabb kanyarvetel. Ennyi kellett volna ahhoz a franya 1 v. 2 pontohoz, de szerintem meg a minardikat is megeleoztek volna. Azaz siman tudtak volna ebben a kielezett helyzetben pontot szerezni a Michelines csapatok. Lassan az lesz az erzesem,hogy ez az egesz szandekos volt a FIA es Bernie ellen...
  • Random work
    Kicsit gondolkozz már könyörgöm!
    Mi lett volna a véleményed ha: bevállalják és a futam alatt 14 autó egyenként 7-9 alkalommal megy a boxba kereket cserélni és tankolni? Ugyanis egy gumi 10-12 kört bírt volna és ugye külön kell tankolni.
    Mi lett volna a véleményed ha: egy versenyzőnek eldurran a gumija és ott töri magát nyomorékra vagy másokat mert elsodor több autót csak, hogy versenyben legyen
    Mi lett volna a véleményed ha: versenyeznek, de a döntött kanyarban csak jóval lassabban mennek (nincs verseny, másokat veszélyeztetnek lassúságukkal)

A Michelin hibázott és elismerte! Mit vársz még? A FIA viszont rugalmatlan volt és nem kötöt kompromisszumot semmit se engedett az elhatározásából!

Gondolom olyan részletek már elkerülik a figyelmed, hogy az adott kanyarban új aszfaltréteg került fel ami pl érdesebb jobban tapad hozzá a gumi azaz megnő az oldalirányú terhelés amit nem tudodd a michelin előre tesztelni
    Persze ez is csak apróság, de ismét mondom nem kéne elhamarkodottan véleményeket írni utánna kell olvasni több véleménynek is.

És még sorolhatnám, de nincs kedvem inkább melózok.
  • gatyo
    Bernie a showert felelos... ő akkor csinalja jol a dolgat ha mindenki forma1-et nez es elegedett azzal amit lat. Minden mast leszar. Ez olyan minthogy Niki Lauda forditott helyzetben nem allt volna meg segiteni magan amikor egett a kocsija, mert az nem az ő dolga. Őt a versenyzesert fizetik. Szal a tars egjen össze bent a kocsiban. Elegge absurd de sajna ez nemcsak a forma 1-re igaz manapsag.
  • rolika
    az, hogy ezek a szabályok, ahhoz a csapatok hozzájárulása is kellett. igaz, bernie-ből jó diktátor kerekedne :-)
    de: tudták, hogy lesz indi-futam, miért nem készültek fel rá? így te is, én is tudnánk gumit szállítani: ja, a verseny előtt kiderül, hogy nem jó? akkor nem indulunk...
  • rolika
    én nem vagyok ferrarista, sem egy nagy formula1-rajongó, csakis egyetlen dolog zavar: a porhintés.
    a michelin elcseszte a lépést és kész. vállalja érte a felelősséget, fizesse ki az elégedetlen nézőket, ne csodálkozzon, ha dobja 1-2 csapat stb. igaz, hogy ez az idei első michelin-es bukta, de basszus, el se indulni?! ez nem bukta, hanem totális csőd. ne mosley-t, bernie-t, meg a ferrarit cseszegessék...
    szerintem is oltári nagy marha szabályok vannak a f1-ben, dehát ezek adják az egésznek a keretét. ha egyszer egy gumival kell végigmenni a hétvégén, akkor a michelin ne f.stömlőket szállítson a csapatoknak!!!
  • Random work
    Kérdés, hogy mennyire érdemes ezeket a szabályokat betartani amit Börni kitalál. Ha az lesz a szabály, hogy ugorjanak a kútba akkor azt kell tenni?

Ha biztos, hogy balesetveszélyes a gumi akkor tenni kell ellene.
  • b-type
    hát ez tényleg érdekes, ugyanis mindkét Minardi a Jordan előtt fordult a célegyenesre a felvezető körben.
  • gatyo
    "na itt a tévedés mert egy autóversenyen a gyorsaság az első a biztonság a második"

Legalabb magadnak ne mondjal mar ellent! :)

AZ emberek a szaguldas miatt neznek forma 1-et igy Eccleston dolga,hogy szaguldast adjon nekik. Őt csak ez es nyilvan az ezzel jaro penz erdekli.. ez a dolga. A csapatok dolga,hogy sajat biztosnagukrol gondoskodjanak a megfelelo szabalyok betartartasaval. Ezt most a Michelin-nek nem sikerult. Es a szabalyok betartasa mellett nem voltak kepesek kompromisszumra. Valahol megertem Ecclestone-t hiszen ő pont a nezok erdekeit nezi most!
  • Kit--Kat
    LOÁL
  • Random work
    Tényleg az! Nem normális!
  • AnuluWork #22670
    "Bernie Ecclestone dühösen vette tudomásul a hét Michelin-csapat visszalépését, s úgy véli, hogy éppen a francia gumiszállító okolható az indianapolisi Forma-1-es futam teljes csődjéért. "Millió dolgot megpróbáltam, hogy rávegyem az indulásra a csapatokat. Ők azonban más megoldást találtak. Dühös vagyok!" - szögezte le az F1 első számú vezetője.

Ecclestone hozzátette: a "régi szép időkben" még rábírta volna a versenyzőket az indulásra. Emlékeztetett: az 1991-es adeilaide-i futam előtt a szakadó esőben egyenként győzte meg a pilótákat a részvételről, "beparancsolta" őket az autóba. Igaz, az embertelen időjárásban a mezőny nagy része ütközött vagy kisodródott, így a 17. körben leintették a futamot..."

Ez sem rossz. Ha itt pl. öten kipurcannak, akkor Bernie boldog lett volna, hogy elindult a mezőny. Mint amikor Adelaideben rajthoz álltak. (Ha jól emlékszem Mansell fel sem állt a dobogóra, mert megsérült.) Ez a faszi hülye.
  • AnuluWork #22669
    "Mint utóbb kiderült, a Minardi eredetileg - szolidaritásból - szintén vissza akart lépni, de a csapatfőnök módosította álláspontját, miután a korábban ugyanezt a lépést elfogadó Jordan-Toyota két autója a felvezető kör után nem tért vissza a boxba."

A sport a politika áldozata lett Indianapolisban
  • G_ArchAngel #22668
    ááá, most esett le, hogy Te vagy Kata és Hykao kedvence...:)))
  • AnuluWork #22667
    Köszi! :)
  • CHEAPBOY
    Azert igaza volt a lacinak hogy nem 3ft egy ilyen verseny egyeseknek:

"„3.000 dollárt fizettem ki, hogy itt lehessek. A Ferrari, mint mindig most is keresztbetett, én így vélem. Hiszen mindenki versenyezni akart. Na mindegy, jövőre biztosan Kanadába megyünk, ide soha többé nem teszem be a lábam. Európából azt lehetett hallani, hogy az összes csapat beleegyezett, hogy megépülhessen az a bizonyos sikán, csupán a Ferrari nem. Most persze mindannyian hazamegyünk, de nem mindegy, hogy milyen szájízzel.”
    "

Hat en a falba basznam az egesz FIAt ha ennyire ertekelnek 3000 dollaromat, ami nem kis penz.
  • gatyo
    Eppen errol beszelek!! Azert irtam igy ironikusan nagybetukkel a biztonsagot mert most folyamatosan erre hivatkozik mindenki a Michelin-el.. ez a kozrohely.
  • Kit--Kat
    na igen, eddig ez derült ki az írásaidból..
  • G_ArchAngel #22663
    kis ostoba, ott a smiley?
    Te veszed élesnek, mert annyi eszed van, hogy mehetnél a FIA-ba döntéshozónak...

marharépa...:P