182273
  • edeleny
    Igyvan,es most mar irany az egesz bagazsnak aludni mert mar elmult del,es az oviban ilyenkor aludni szokas,irgum-burgum.
  • G_ArchAngel #32970
    Kimi miatt amúgyis nagy kedvel ejthetik ki a Ferrari szót a Paragon-ban:)
  • Marki
    Ja, és árulkodásért a Hondát is kizárni :Ð
  • Punker
    amúgy az mutatja mennyire marják egymást hogy a 3 csapat b@szik közös nyilatkozatot kiadni :(
  • G_ArchAngel #32967
  • Marki
    Mózli: Milyen rendes a Ferrari-tól, hogy aláírták a Concorde-egyezményt!
    Börni: Igen, és a RedBull csapataitól is.
    Mózli: Pontosan. Ezért nekik megengedjük, hogy használják a tavalyi autót,ráadásul V10-es motorral, persze lefojtva. De ettől még előnyben lesznek.
    Börni: Milyen szerencse, hogy a Ferrari sosem lenne képes csalni.
    Fry: Tudomásunkra jutott, hogy a Ferrari hajlékony szárnyakat használ.
    Börni: Ó, a fenébe! Most mit csináljunk?
    Mózli: Tudod, mit? Csináljanak egy újat, majd utólag hozunk egy szabályt, hogy tilos olyan szárnyakat használni. És mondjuk azt, hogy nem csaltak, csak kihasználtak egy kiskaput!
    Fry: Tudomásunkra jutott, hogy a BMW és a McLaren is hajlékony szárnyakat használ.
    Mózli (dühösen): A rohadt csaló gäciek!! GPMA-s patkányok! Kizárni őket!
  • Punker
    pedig simán lehet ez is, bár szerintem kimi-vel csak a piálásról beszélnek futam közben: "...Kimi ha nem szarik be alatt a járgány 10 évig minden piádat fizetjük..."
  • G_ArchAngel #32964
    juj, ez nagyon gyenge lett...
  • Punker
    haug: megint besz@rt kimi járgánya, a ferrari vezet
    ron: monty zúzza le
    haug: de akkor alonso nyer
    ron: szólj át sato-nak dupla lóvét kap ha lerendezi
    haug: abból a pénzből csinálhatnánk rendes járgányokat
    ron: de akkro nem sajnálnák a rajongók kimi-t és nem dőlne a lóvé

• Mersant
  • G_ArchAngel #32961

46 éves lenne Ayrton Senna

Ayrton Senna, a Forma-1 háromszoros világbajnoka, sokak szerint a valaha volt legjobb pilótája 1960. március 21-én született Sao Pauloban, Brazíliában.

Csupán négy éves volt, amikor édesapjától élete első gokartját kapta, s ez előre vetítette életpályáját. Már élete első gokart versenyén pole-pozícióból indulhatott.

A Forma-1-be a megszokott lépcsőkön át vezetett útja, gokartozott, volt Forma-Ford és Forma-3-as bajnok.

Amikor először Európába jött, még senki nem ismerte, de csapatfőnökei, és versenyzőtársai hamarosan meglátták benne azt a pluszt, ami a legjobbá váláshoz szükséges.

Élete első Forma-1-es tesztjén Frank Williams autóját próbálhatta ki, amit egy az akkori Toleman csapattal kötött szerződés követett 1984-ben.

Az 1984-es évben óriási esőben majdnem megnyerte a Monaco-i Nagydíjat, amelyen végül második lett Alain Prost mögött, miután Jacky Icx az eső miatt leállította a futamot épp abban a körben, amikor Senna megelőzte Prostot. A szabályok értelmében a versenyt az előző körben még vezető Prost nyerte.

Ayrton Senna1985-87 között a legendás Lotus csapatnál versenyzett. Első győzelmét az 1985-ös Portugál Nagydíjon Estorilban szerezte, az 1984-es monacoi versenyhez hasonló időjárási körülmények között. Esőben mutattott képességei miatt méltán érdemelte ki az esőmenő jelzőt.

1988-ban a McLaren csapathoz szerződött, ahol eleinte Alain Prost csapattársaként, majd később Gerhard Berger, Michael Andretti és Mika Hakkinen oldalán legnagyobb sikereit aratta.

Világbajnoki címet 1988-ban, 1990-ben és 1991-ben nyert a McLaren-Honda színeiben.

Élete utolsó győzelmét 1993-ban szeretett csapata, a McLaren számára szerezte.

1994-ben a Mclaren egyre gyengülő teljesítménye miatt a Williamshez szerződött, ezzel mintegy bezárva Forma-1-es pályafutását az első Williams-es teszttől az utolsó Williams-es versenyig.

Tragikus halálát máig tisztázatlan körülmények között, de minden valószínűség szerint műszaki hiba miatt 1994. május 1-jén Imolában okozta az az emlékezetes baleset, amely a Forma-1 biztonságával kapcsolatos kérdések áradatát indította el.

Sajnálatosan rövid pályafutása során összesen 161 versenyen indult, 41 győzelmet aratott, 80 alkalommal állhatott a dobogóra, 65 versenyen indulhatott a rajtrács első kockájából és 614 pontot gyűjtött.

Senna úgy ment el, hogy közben vezetett egy Forma-1-es versenyben. Az őt megillető helyről távozott, az első helyről kellett búcsúznia az élettől. És bár a halál sosem lehet a legjobb választás, Ayrton Senna élete azért volt teljes és tökéletes, mert a neki megadatott 34 évben álmait élhette.

Ahogyan egyszer egy interjúban mondta: "Ha valakinek nincsenek álmai, nincs többé értelme annak, hogy éljen. Álmodnunk szükséges, még akkor is, ha álmainkban megsejtjük a valóságot."

Ma, csaknem 12 évvel halála után, 46. születésnapján biztosan az égi versenypályák valamelyikén halad következő győzelme felé, miközben álmait továbbra is életben tartja Brazíliában az Ayrton Senna Intézet, és szerte a világon rajongói milliói.

Boldog születésnapot, Ayrton!

/a cikk a formula.hu-ról származik/
  • Istencsászár
    Lol ezt 1ik csapatnak sem kivánom... mer ha Kimi odamegy kénytelen kesznek a ferrarinak is szurkolni:)) előbb leirtam mi nem tetszik...
  • Nyiri
    Szamodra csak az elfogadhato a Ferraritol ha kitiltjak az F1bol.
    Formula.hu-s hozzaszolasaid neha eszmeletlenul arrogansak.
  • Marki
    Ha a BMW és a McLaren is aláírta volna a Concorde egyezményt, megúszták volna egy ejnye-bejnyével :@
  • G_ArchAngel #32957
    Durvul a RBR!
  • Istencsászár
    Nemtudok mit hozzászolni, csak annyit hogy Én sem kedvelem a ferrarit bár ezt tudják akik ide járnak:), hogy miér? leirtátok már, Fia sok kivételezése velük szemben, ilyen-olyen helyezetkben, a különböző pályán alkalmazott látványos Sumaher pontszerző akció Barcselloval szemben stb... De legjobban az zavar hogy Börni akinek pártatlannak kéne lennie, nemhogy ferrari szimpatizáns még akar is vásárolni kis részt belőlük, szerintem ez helytelen.
  • Mersant
  • G_ArchAngel #32954
    Ross: Jean, van egy ötletem, amivel nyerhetünk éveken keresztül...
    Jean: Mi az Ross?
    Ross: Írjunk közössen szabálykönyvet a FIA-val..
    Jean: Jó ötlet Ross, és mi legyen benne?
    Ross: Amit a McLaren talál ki, az szabálytalan, amit mi az "kiskapu"
    Jean: Jó ötlet Ross, a kavicságyból visszatolást se hagyd ki belőle!
    Ross: Rendben Jean, de ez is csak piros autóra vonatkozzon?
    Jean: Természetesen Ross!

• Snecie Smicie
    BMW-nek állítólag csak minimális átakakítást kell elvégeznie.
  • edeleny
    Elözö megerösitese.
  • edeleny
    Na ha hülyesegek beszeleseröl van szo nem kell messzire menni egyik csapatnal sem.
  • Nyiri
    Amugy tavalyi evig nem utaltam semmilyen csapatot az f1 ben. A renault kierdemelte. Miert? Mert nem tudnak siman csak orulni a gyozelemnek, hanem bele doglenenek ha nem szolnanak be a masik csapatnak. Briatore 1994 ota varja ezt. Most meg omlik belole. Sumi otthagyta es utana Ferrari sikeres lett, a Benetton majd Renault szar es most azt hiszi ezzel elegtetelt vesz. Szerintem ez a szanalmas :)
  • edeleny
    A McLaren es a BMW is szarnycserere kenyszerül Nos ezek szerint nem a Renaultal van a gond. Neharagudjatok de ezt a sok Hsz.-t nem lehet követni,mire vegig olvasom elfelejtem mit is akartam irni az elejen. A McLaren igazabol a Hondas korszakban volt a csucson,meg 98'-ban,az összes többi evben müszaki meghibasodasok tömkelege. A renault kerekei elött valo igaz,hogy sok szarny van,de szerintem azok elsösorban áramlasterelök,masodsorban leszoritoerö kepzo elemek(a kerekeknek a legnagyobb a legellenallasa),tavaly ezekkel is baj volt,hogy tulsagosan hajolnak,de aztan megerösitettek öket.
  • Punker
    a gond ott van hogy a ferrarit már akkor is jelentgetik ha nincs szabálytalanság lassan kb íg ymegy:

haug: ööööö izé kiminek elszállt a felfüggesztése
    ron: nem baj feljelentjük a ferrarit
    haug: de alonso vezet
    ron: nem baj
    haug: és miért jelentjük fel?
    ron: hát mert nekik piros a kocsi festése
    haug: most megfogtuk őket
  • Magic Boy
    Ennek is az voklt az előzménye, hogy a Mclaren belekötött a Ferrari-ba!
    Most is ez lessz, mihelyst lemegy ez a cirkusz a Ferrarisok árgus szemekkel fognak figyelni és a legkissebb szabájtalanságnál visszajelentik az őket támadókat!
  • b-type
    erre gondoltam.
  • Punker
    Először is, keményebb keveréket kell használnunk ahhoz, hogy az abroncsok tovább tartsanak

összesen hány ponttól estek el a csapatok a nem megbízható abroncsok miatt? :)
  • Punker
    1 nem kedvenc istálóm
    2 kifejezetten rühellem a digókat
    3 aki reálisan gondolkozik az tudja hogy multi milliárdos cégekkel ezt nem lehet megcsinálni, mert dzsihád lesz.....
  • DJ Bee18
    csak szemléltetek: :DD
    * Egy garnitúra abroncs legyen használható az edzésen és az egész versenyen
    * Versenyhétvégenként kettő-négy garnitúra száraz abroncs minden pilótának, egy vagy két specifikációban
    * Ugyanolyan specifikációjú elsődleges és ugyanolyan specifikációjú választható abroncs minden csapatnak
    * Csapatonként hat garnitúra abroncs minden egyes tesztnapra (a FIA és a csapatvezetők által is szorgalmazott F1-es szezon alatti tesztek nagymértékű csökkentésére tett javaslatoknak megfelelően).

Pierre Dupasquier a Michelin Versenysport Igazgatója szerint a javaslatok mind alkalmasak az FIA törekvéseinek megvalósítására: "Először is, keményebb keveréket kell használnunk ahhoz, hogy az abroncsok tovább tartsanak
  • Mersant
    rendben hogy nem hiszitek el, nem is számítottam rá, de ha megfeszülök sem tudom már a címeket....ezzel csak arra akartam utalni hogy nem árt a régmúltban is kutakodni és nem csak 1 álláspontot meghallgatni, lehet hogy találkoztok még 1-2 dologgal kedvenc istálotoknál ami szíven üt...
  • b-type
    Én ilyen messze nem mennék, meg nem akarok én pálcát törni.
    A tavalyi gumiszabályok viszont Michelin javaslat volt, és szinte pontról-pontra megvalósult.
    2004.07.16.
    és ez viszont a többi csapat tesztkorlátozás-ra tett javaslatával már kifejezetten hátrányos helyzetbe hozta volna a Ferrari-t, gyak. ellehetetlenítette volna, mivel sokkal kevesebb garnitura abroncsot tesztelhetett volna.
  • Punker
    az meg hogy a michelin se tudott full tartós abroncsot csinálni meghozta az eredményét és 1 év után kukázták az idióta ötletet.
  • Punker
    amúgy a kaszni tényleg szar volt, de gondokj bele a BS+ferrari évek óta 3-4 abroncsgarnitúra/futam verzióra fejlesztett, ha 5 éven keresztül 1 dologra koncentrálsz és azt mondják a 6.-ban hogy most full más lesz naná hogy megszívod.
  • Punker
    azt a BS b@szta el hogy a ferrarit kiemelten kezelte, mire a francik rájöttek hogy így meg lehet szivatni őket ha a többi csapatot elcsábítja + bedobják a teszt korlátozást, viszont az hogy ne legyen kerékcsere egyértelműen a ferrari taktikát hátráltatta + a mercit az eldurranó kerekek miatt :)
  • Nyiri
    Nah majd meglatjuk ki fog melle a Brigdestone-al, miutan nem lesz mas :D
  • G_ArchAngel #32936
    istenem, annyira naívak vagytok...

tavalyi szabályok a Ferrari ellen szóltak?
    akkor az előtte lévő 7 évben meg a McLaren ellen?
    20 éve meg a Minardi ellen, mert valaki kitalálta, hogy gyors autó kell az F1-hez:)))

a Ferrari és a BS nem tudott alkalmazkodni a szabályokhoz: szar karosszéria és szar gumi = szar autó...

Nem tudtak eleget gumit tesztelni?
    Ki a tököm kérte, hogy ne Michelint használjanak?
    Senki...
  • Punker
    hát ez az, a Ford és a többi csóró autógyár/csapat szétcincálná őket a sorozatnak vége lenne és indulna helyette más, ilyen a mesébe nincs.....
  • b-type
    Figy. Ez így nem teljesen állja meg a helyét, ha nyíltan vádaskodsz akkor érveljél mellette tényekkel, mert a - már nem emléxem a címére- engem semmilyen szinten nem befolyásol.
    ezzel együtt nem tartom kizártnak amikor voltak időszakok és egyes csapatok befolyásolni tudták az elbírálást. Az hogy egyesek szerint ez miért csak a Ferrari lehetett azt el nem tudom képzelni.
    Viszont ez nem a profi box, nem egyének állnak szemben a döntéshozókkal,..itt manapság olyan gyárak állnak a csapatok mögött, akik ha megszagolják hogy jogtalanul sérülnek az érdekeik, akkor odapörkölnek, és ha bizonyítják, akkor az FIA és Bernie..és senki más sem áll a törvény felett.
  • Punker
    aha szép mese, én meg emlékszek hogy írták brio és ron análparty közben megegyezett ők is olyan szárnyat csinálnak mint a ferrari aztán majd jól feldobják a ferrarit és utánna répalevet isznak ecettel mert az jót tesz kopaszodás ellen.....
  • Nyiri
    Bernie-rol csak annyit, hogy ha meghal vagy eladja akkor tuti hogy Bankarok kapjak kezhez az F1-t. Akkor meg regen rossz. Most legalabb egyben van. Annakidejen Sumi es Hill utalta egymast. Ez teny volt. Megis Bernie szolt nekik, hogy leultok egyutt es mosolygos riportot adtok a tvnek. Leultek es meglett a riport. Mert Bernie azt mondta. Szerintem ezzel nincs baj. Jo ha van aki eros kezzel osszetartja.